Κ. Συνολάκης για τις πυρκαγιές στο Λος Άντζελες: «Οι σπίθες ταξίδευαν έως 2 χιλιόμετρα, πέφτοντας σαν πύρινες χειροβομβίδες στα σπίτια»

Ως «εικόνα του κοινού κλιματικού μας μέλλοντος με την κλιματική αλλαγή» χαρακτήρισε ο καθηγητής φυσικών καταστροφών του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια, Κώστας Συνολάκης, τα όσα διαδραματίζονται στο Λος Άντζελες τα τελευταία 24ωρα, υπογραμμίζοντας πως «καμία φυσική καταστροφή τέτοιας κλίμακας δεν οφείλεται σε ένα μόνο παράγοντα».

Πιο αναλυτικά μιλώντας στο Ertnews και την εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ, ο κ. Συνολάκης τόνισε πως η κατάσταση από το μέτωπο

της φωτιάς είναι σαφώς καλύτερη ενώ «αν συνεχίσει να μην έχει αέρα και αύριο η φωτιά αυτή θα περιοριστεί πάρα πολύ. Και έτσι την Τρίτη που περιμένουμε μια μεγάλη πάλι μεγάλη δυνατή δυνατούς ανέμους, η κατάσταση δεν θα είναι τόσο απελπιστική όσο ήταν χθες».

Αναφορικά με τους λόγους εξάπλωσης της πυρκαγιάς σημείωσε πως « η περιοχή που ξεκίνησε η πυρκαγιά είναι στα όρια του περιαστικού δάσους. Η πόλη έχει εισχωρήσει μέσα στο δάσος, όπως ακριβώς βλέπουμε και στην και στην Αθήνα, πχ στην Εκάλη, στην Κηφισιά ή στην Πεντέλη, θα δείτε το ίδιο πράγμα» ενώ πρόσθεσε πως «η πρόσφατη πυρκαγιά που είχαμε στην Ελλάδα, στην Πεντέλη, αν πάτε να το δείτε, τα σπίτια ήταν μέσα σε χαράδρες, μερικά είχαν καεί, άλλα δεν είχαν καεί».

Στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως, όπως διευκρινίζει ο κ. Συνολάκης η ταχύτητα του ανέμου ήταν τόση μεγάλη που οι σπίθες, το αντίστοιχο με τα κουκουνάρια ή διάφορα σωματίδια, φεύγανε με πολύ μεγάλη ταχύτητα και πήγαιναν μπροστά μέχρι και 2 χιλιόμετρα» προσθέτοντας σε άλλο σημείο πως όταν έχεις μια τόσο μεγάλη ταχύτητα τα σωματίδια αυτά ουσιαστικά ίπτανται παρομοιάζοντας τα με «πύρινες χειροβομβίδες που πηγαίνουν στα σπίτια».

Μιλώντας πιο συγκεκριμένα, στον παραλιακό δρόμο του Λος Άντζελες, τον οποίο διέσχισε ακριβώς για να καταλάβει πως λειτούργησε η φωτιά, ο καθηγητής μετέφερε πως «υπάρχουν πολλά σπίτια από την πλευρά της θάλασσας, δηλαδή από την κάτω πλευρά του δρόμου, που είχαν καεί, γιατί ο αέρας ήταν τόσο τόσο δυνατός που και κατέβαινε κάτω και τα σπίτια ουσιαστικά τα έκαψαν οι σπίθες. Δεν μπορεί να μην έχει καεί από πίσω το βουνό, να είναι τα βράχια και να έχουν καεί τα σπίτια».

Μάλιστα, ο κ. Συνολάκης συγκρίνοντας με την τραγωδία στο Μάτι αν είχε συμβεί το αντίστοιχο «όλοι οι άνθρωποι οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί κάτω στη θάλασσα, κάτω από τα βράχια, δεν θα υπήρχαν τώρα».

Κλείνοντας σημείωσε πως όπως η τραγωδία στο Μάτι άλλαξε την Πολιτική Προστασία στην Ελλάδα και καταλάβαμε ότι μας χρειάζονται οι εκκενώσεις, το 112 κλπ έτσι και αυτή η πυρκαγιά θα αλλάξει πάρα πολύ τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται την ανάπτυξη και τους οικοδομικούς κανονισμούς.

 

Πηγή: ertnews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα