Καμπανάκι από τον ΠΟΥ για τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα στην Ουκρανία

Από τα 1.000 νοικοκυριά που έχουν μέχρι στιγμής λάβει μέρος στη μελέτη, 1 στα 3, ποσοστό 30%, αναφέρει ότι έχει τουλάχιστον ένα άτομο που πάσχει από κάποιο χρόνιο νόσημα (καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη, καρκίνο) και ήδη έχει αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις όσον αφορά την πρόσβαση στην υγεία.

Το 30% των ατόμων που απάντησαν αναζήτησαν πρόσφατα και δεν βρήκαν υγειονομική περίθαλψη. Από αυτούς, το 39% ανέφεραν ως κύριο λόγο για αυτό τα ζητήματα ασφαλείας, ενώ το 27% τόνισε ότι στην περιοχή τους δεν υπήρχαν διαθέσιμες υγειονομικές μονάδες.

Από τους συμμετέχοντες στη μελέτη, στα

σπίτια τους παραμένει το 70%. Το 11% έχει εκτοπιστεί σε φιλικά και συγγενικά σπίτια σε σχετικά πιο ασφαλείς περιοχές, το 8% βρίσκεται σε κίνηση εντός Ουκρανίας και το 3% βρίσκεται σε camp ή καταφύγια εκτοπισμένων.

“Η μελέτη αναδεικνύει την επείγουσα ανάγκη για υποστήριξη του υγειονομικού συστήματος της Ουκρανίας”,  τόνισε ο Dr Jarno Habicht , αντιπρόσωπος του ΠΟΥ και επικεφαλής του Γραφείου του ΠΟΥ στην Ουκρανία.

“Μέσω της συνεργασίας με το Υπουργείο Υγείας, ο ΠΟΥ έφθασε σε 7.500.000 ανθρώπους τις τελευταίες 8 εβδομάδες με σωτήριες προμήθειες, φάρμακα και εξοπλισμό. Δεν κατάφερε όμως να φτάσει στις πιο χτυπημένες περιοχές στην ανατολή, όπου το υγειονομικό σύστημα έχει καταρρεύσει. Οι πολίτες έχουν δικαίωμα στην υγεία, ακόμη και σε περιόδους πολέμου”. 

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί  162 επιθέσεις σε υγειονομικές μονάδες, η περιγεννητική φροντίδα όπως και η ψυχική υγεία έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα, την ίδια ώρα που αναδύονται νέες προκλήσεις όπως τα μεταδοτικά νοσήματα. Ισχυρό πλήγμα έχουν υποστεί και οι εμβολιασμοί στην Ουκρανία, κυρίως κατά της COVID-19.

Keywords
Τυχαία Θέματα