Καρχαρίες στα ανοικτά του Ρίο της Βραζιλίας διαπιστώθηκε πως παίρνουν… κοκαΐνη

Καρχαρίες που ζουν στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά του Ρίο ντε Ζανέιρο, της βραζιλιάνικης μεγαλούπολης όπου λέγεται συχνά πως το πάρτι δεν σταματάει ποτέ, διαπιστώθηκε έπειτα από εργαστηριακές εξετάσεις πως είχαν στον οργανισμό τους κοκαΐνη.

Οι θαλάσσιοι θηρευτές πιθανόν κατανάλωσαν το ισχυρό διεγερτικό είτε λόγω της έκλυσης του από εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, ή λόγω της ρίψης στη θάλασσα ποσοτήτων προερχόμενων από παράνομα εργαστήρια παρασκευής της ουσίας, εκτίμησαν επιστήμονες σε άρθρο τους στην επιθεώρηση Science

of The Total Environment.

Κάποιοι δεν αποκλείεται να δάγκωσαν πακεταρισμένη κοκαΐνη που έχασαν, ή πέταξαν, διακινητές στη θάλασσα ανοικτά της Βραζιλίας, την πολυπληθέστερη χώρα της Λατινικής Αμερικής, η οποία συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες αγορές για το συγκεκριμένο διεγερτικό.

Μετά τις εργαστηριακές εξετάσεις στις οποίες υπέβαλαν 13 δείγματα οξύρρυγχων καρχαριών σε τρία χρόνια, οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως όλα έφεραν ίχνη κοκαΐνης σε ιστούς των μυώνων και των συκωτιών τους, σύμφωνα με τη μελέτη.

«Είναι απαραίτητο να γίνουν συγκεκριμένες μελέτες για να προσδιοριστούν με μεγαλύτερη ακρίβεια οι συνέπειες», σχολίασε η βιολόγος Ρέιτσελ Αν Χάουζερ-Ντέιβις.

Δεν αποκλείεται, εξήγησε, «αντίκτυπος στην ανάπτυξη, στην ωρίμανση και δυνητικά στην γονιμότητα των καρχαριών, καθώς το συκώτι διαδραματίζει ρόλο στην ανάπτυξη των εμβρύων».

Οι επιστήμονες συνέλεξαν τα δείγματα μεταξύ του Σεπτεμβρίου του 2021 και του Αυγούστου του 2023, καθώς μελετούσαν τις επιπτώσεις της ρύπανσης του περιβάλλοντος στη θαλάσσια ζωή.

Εξ ορισμού θηρευτές, οι καρχαρίες έχουν, όπως επισήμανε η κυρία Χάουζερ-Ντέιβις, σημαντικό ρόλο στη διατροφική αλυσίδα και αποτελούν «ενδεικτικό είδος», στην πράξη πρόδρομο δείκτη των απειλών για τους ανθρώπους εξαιτίας της ρύπανσης του περιβάλλοντος.

Οι επιστήμονες δεν ανέφεραν ποιες είναι οι επιπτώσεις της κατανάλωσης κοκαΐνης ή άλλων ναρκωτικών στους καρχαρίες. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι οι πέστροφες μπορεί να εθιστούν στις μεθαμφεταμίνες.

Επιστήμονες έχουν καταγράψει στο παρελθόν πως άλλες ουσίες που μολύνουν το περιβάλλον, όπως αντικαταθλιπτικά σκευάσματα, φάρμακα για τον έλεγχο των γεννήσεων, βαρέα μέταλλα κ.λπ., καταλήγουν πολύ συχνά σε ποτάμια, λίμνες και ωκεανούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα