Κασσελλάκης: Πρόεδρος με κόμμα, αλλά χωρίς ΚΟ – Στα δύο η Κοινοβουλευτική Ομάδα

Η πρόταση πέρασε με 17 ψήφους υπέρ, 12 κατά και 4 παρών. Νωρίτερα υπήρξε διαφωνία σχετικά με το αν θα έπρεπε να τεθεί πρώτα πρόταση μομφής κατά του Σωκράτη Φάμελλου και να ακολουθήσει η ψηφοφορία για τον νέο πρόεδρο. Τελικά ο κ. Φάμελλος που είχε δηλώσει ότι δεν παραιτείται και δεν δέχεται την “καθαίρεση”, υπαναχώρησε και δέχθηκε να γίνει μία μόνο ψηφοφορία για τον κ. Παππά.

Στο κλείσιμο της συνεδρίασης πριν την ψηφοφορία

ο Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε: “Πρέπει να προχωρήσουμε σε αυτό τον ανασχηματισμό για να συνεργαστούμε καλύτερα, πρέπει να είμαστε ενωμένοι απέναντι στο καθεστώς Μητσοτάκη και σας ζητώ να υπερψηφίσετε. Δεν μπορούμε να πάμε σε αναβολή της ψηφοφορίας γιατί κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε ρευστοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ”.

Υπέρ της πρότασης του προέδρου ψήφισαν οι Έλενα Ακρίτα, Ευάγγελος Αποστολάκης, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Γιώργος Γαβρήλος, Ρένα Δούρου, Καλλιόπη Βέτα, Ράνια Θρασκιά, Νίνα Κασσιμάτη, Βασίλης Κόκκαλης, Κυριακή Μάλαμα, Αλέξανδρος Μεΐκόπουλος, Νίκος Παππάς, Γιώτα Πούλου, Πέτρος Παππάς, Γιάννης Σαρακιώτης, Θεοδώρα Τζάκρη, Ραλλία Χρηστίδου

Όχι ψήφισαν οι Όλγα Γεροβασίλη, Χρήστος Γιαννούλης, Διονύσης Καλαματιανός, Συμεών Κεδίκογλου, Μαρίνα Κοντοτόλη, Αθηνά Λίνου, Κώστας Μπάρκας, Κατερίνα Νοτοπούλου, Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος, Ανδρέας Παναγιώτοπουλος, Σωκράτης Φάμελλος, Γιώργος Ψυχογιός.

Παρών ψήφισαν οι Μιλτιάδης Ζαμπάρας, Χάρης Μαμουλάκης, Γιώργος Παπαηλιού, Γιώργος Καραμέρος.

Παρότι ο κ. Φάμελλος έδωσε στον Στέφανο Κασσελάκη «φιλί ζωης» στο τελευταίο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, όπου καταχειροκροτούμενος ζήτησε να δοθεί χρόνος στη νέα ηγεσία και να μην αναμετρηθούν στη βάση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με την Όλγα Γεροβασίλη τον περασμένο Φεβρουάριο, εντούτοις όλα αυτά αποτελούν παρελθόν τις τελευταίες ώρες.

Φανερά ενοχλημένος από την αιφνίδια καρατόμησή του, ο Σωκράτης Φάμελλος δήλωσε πως «δεν παραιτούμαι», όταν ο κ. Κασσελάκης κατα την εισήγηση του πρότεινε την αντικατάσταση του από τον Νίκο Παππά, τον έτερο δηλαδή και εσωκομματικό του σύμμαχο στο ίδιο Συνέδριο.

Από την «τριανδρία» Γιώργου Τσίπρα, Σωκράτη Φάμελλου και Νίκου Παππά, μόνο που ο τελευταίος έχει απομείνει πλέον ανοιχτά στο πλευρό του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος έχει χάσει το τελευταίο διάστημα την πολιτική στήριξη του Παύλου Πολάκη, έχει διαρρήξει τις σχέσεις του με τον Σωκράτη Φάμελλο και έχει θέσει σε τροχιά εξόδου τη «φρουρά Τσίπρα», η οποία έχει σχηματοποιηθεί εσωκομματικά ως «Κίνηση των 87».

Η διαφαινόμενη μοναξιά του κ. Κασσελάκη προέκυψε ως επιλογή του να συνταχθεί πλήρως με τον Νίκο Παππά, ο μηχανισμός του οποίου δεν είναι μεγάλος, αλλά παραμένει υπολογίσιμος ενόψει της κρίσιμης Κεντρικής Επιτροπής, στις 7-8 Σεπτεμβρίου.

Με τις ισχυρές δυνάμεις του Παύλου Πολάκη στην Κεντρική Επιτροπή και τη «φρουρά Τσίπρα» να πνέει μένεα κατά της ηγεσίας για την τοξικότητα, η πρόσδεση στο άρμα του κ. Παππά φαντάζει ως μονόδρομος για τον Στέφανο Κασσελάκη, προκειμένου να έχει μια ομάδα- αφετηρία στους συσχετισμούς που διαμορφώνονται για την Κεντρική Επιτροπή.

Αυξάνουν δυνάμεις οι «87»

Ωστόσο, το σημερινό αποτέλεσμα στην ψηφοφορία της ΚΟ, όταν τέθηκε προς έγκριση η εισήγηση του προέδρου, που, επί Τσίπρα, ψηφιζόταν ομόφωνα, φάνηκε ο διχασμός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, καθώς μόλις πέντε ψήφοι θα μπορούσαν να στερήσουν την έγκριση της πρότασης για την πλειοψηφία. Επιπλέον, οι «87» αύξησαν τις δυνάμεις τους στη Βουλή, αφού μαζί τους συντάχθηκαν και άλλοι βουλευτές φτάνοντας στους 12.

Σημειωτέον ότι ο Σωκρατης Φάμελλος διατηρούσε άριστες σχέσεις με τους περισσότερους βουλευτές, ενώ το όνομα του ακούστηκε τις τελευταίες ημέρες για τυχόν υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, σε περίπτωση που κατατεθεί πρόταση μομφής κατά του κυρίου Κασσελάκη.

«87»: Πρόεδρος χωρίς πλειοψηφία στην Κ.Ο. ο Κασσελάκης

Μετά από έξι ώρες συνεδρίασης, στελέχη που πρόσκεινται στους «87» της μειοψηφίας σχολίασαν για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας πως «πρόεδρος χωρίς πλειοψηφία στην Κ.Ο. ο Κασσελάκης», καθώς έχει 17 απο 35 βουλευτές, όπως σημείωναν.

«Ο Πρόεδρος έχει τεράστια πλειοψηφία στην βάση. Μόνο αυτή η πλειοψηφία μετρά» ανέφεραν πηγές της Κουμουνδούρου, καταλήγοντας πως «αν επιθυμεί η ομάδα των 87 – ή όσων είναι τέλος πάντων – ας τον προκαλέσουν στην ΚΕ».

Η πρόταση Κασσελάκη που άναψε φωτιές

Τα αίματα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είχαν «ανάψει» από νωρίς, όταν ο Στέφανος Κασσελάκης κατά την διαδικτυακή τοποθέτησή του, πρότεινε να τοποθετηθεί ο Νίκος Παππάς πρόεδρος της ΚΟ και ταυτόχρονα να αναλάβουν τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά αξιώματα οι «σκληροί» υποστηρικτές του. ¨ολα αυτά συνοδευτηκαν και από μια σφοδρή επίθεση σε βάρος των «87».

«Όποιος επιχειρήσει να στερήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που του έδωσε ο ελληνικός λαός στις εκλογές του 2023 και επαναβεβαίωσε στις ευρωεκλογές του 2024, θα διαπράξει το μέγιστο δημοκρατικό αδίκημα: Την αλλοίωση της ψήφου των πολιτών ως προς την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των κομμάτων. Και θα κουβαλάει για πάντα τη στάμπα» ανέφερε στην ομιλία του, προκαλώντας τα κορυφαία στελέχη να ανοίξουν τα χαρτιά τους.

«Ο χυδαίος αποπροσανατολισμός που έχει προωθήσει η προπαγάνδα της Νέας Δημοκρατίας με επιθέσεις στο πρόσωπό μου, δεν μπορεί να συνεχίσει να τροφοδοτείται από δικά μας στελέχη» τόνισε ο κ. Κασσελάκης, ενώ παρατήρησε ότι «η νοσηρότητα που υπάρχει σήμερα στον δημόσιο διάλογο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συνεχίσει να αποπροσανατολίζει».

Keywords
Τυχαία Θέματα