Κίνα: Γιατί το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο
Το κινεζικό ινστιτούτο ιολογίας που είχε κατηγορηθεί για διαρροή του ιού που προκάλεσε την πανδημία του κορονοϊού, πιθανώς «απελευθέρωσε ένα εξαιρετικά εξελιγμένο» στέλεχος του ιού της πολιομυελίτιδας, το 2014. Σύμφωνα με μελέτη που επικαλείται η Daily Mail, το στέλεχος του ιού της πολιομυελίτιδας που μόλυνε ένα τετράχρονο αγόρι στην επαρχία Ανχούι στην Κίνα, ήταν 99% πανομοιότυπο με ένα άλλο στέλεχος του ίδιου ιού που είχε αποθηκευτεί 321 χιλιόμετρα μακριά, την ίδια περίοδο,
Οι ερευνητές στο Ινστιτούτο Παστέρ της Γαλλίας δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα από πού προήλθε αυτό το στέλεχος, που ονομάστηκε «WIV14». Σημειώνουν ωστόσο, πως δύο πιθανότητες «πρέπει να διερευνηθούν — συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας το WIV14 να προήλθε από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν».
«Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη επικινδυνότητα της ιολογικής έρευνας», δήλωσε στην Daily Mail ο Δρ. Ρίτσαρντ Έμπραιτ, διευθυντής του Ινστιτούτου Μικροβιολογίας Waksman του Πανεπιστημίου του Rutgers, ο οποίος δεν συμμετείχε στην εν λόγω μελέτη.
Οι ερευνητές του Παστέρ υποψιάζονται ότι το στέλεχος WIV14 πιθανότατα προήλθε από ένα καλά διατηρημένο στέλεχος του ιού της δεκαετίας του 1950 το οποίο χρησιμοποιείται – σχεδόν αποκλειστικά – στην παρασκευή εμβολίων και σε εργαστηριακά περιβάλλοντα. Ωστόσο, η σχετικά μικρή απόσταση που χωρίζει το ινστιτούτο της Γουχάν από την επαρχία Ανχούι και η φήμη του για τα «χαλαρά» πρωτόκολλα ασφαλείας, φαίνεται να ενισχύουν τη θεωρία διαρροής του ιού της πολιομυελίτιδας.
Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Παστέρ συνέκριναν το DNA από ολόκληρο το γονιδίωμα του WIV14 με το στέλεχος «Saukett A» που χρησιμοποιείται για την παρασκευή πολλών εμβολίων κατά της πολιομυελίτιδας. Βρήκαν μόνο 70 νουκλεοτίδια (nt) διαφορά μεταξύ των δύο στελεχών – σε γονιδιώματα που περιέχουν πάνω από επτά χιλιάδες από τα θεμελιώδη δομικά στοιχεία του DNA.
«Επειδή το Saukett A και το WIV14 είναι κατά 99% όμοια, είναι πιθανό στο παρελθόν να συνέβησαν διαρροές οι οποίες δεν αναφέρθηκαν, από εγκαταστάσεις που χειρίζονταν τον συγκεκριμένο ιό» έγραψαν.
Όμως, ο Δρ. Μαέλ Μπεσό, ο οποίος διευθύνει το κέντρο του Ινστιτούτου Παστέρ για την παρακολούθηση των ιών της πολιομυελίτιδας, και η ομάδα του προειδοποίησαν: «Το WIV14 θα μπορούσε να έχει προκύψει από στέλεχος του ιού που είχε απελευθερωθεί οπουδήποτε στον κόσμο πριν γίνει δειγματοληψία στην Κίνα». Η ομάδα του Ινστιτούτου Παστέρ πρότεινε ωστόσο μια θεωρία που ενοχοποιεί τους ερευνητές στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν.
Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, η «διασταυρούμενη μόλυνση» στο ινστιτούτο της Γουχάν θα είχε οδηγήσει σε ψευδώς θετικό αποτέλεσμα- μπερδεύοντας μια ελαφρώς μεταλλαγμένη έκδοση του Saukett A που διέρρευσε από εργαστήριο, με ένα νέο στέλεχος πολιομυελίτιδας, το WIV14, που μόλυνε το 4χρονο παιδί το 2014. Η άλλη υπόθεση των ερευνητών του Ινστιτούτου Παστέρ είναι ότι το παιδί είχε όντως μολυνθεί από το στέλεχος WIV14.
«Σε αυτή την περίπτωση, το WIV14 είναι απόγονος ενός στελέχους που κυκλοφορούσε τη δεκαετία του 1950», έγραψαν, αναφερόμενοι στο στέλεχος Saukett A «το οποίο διέρρευσε από μια φυσική δεξαμενή όπου είχε παραμείνει αδρανές για δεκαετίες ή από ένα εργαστήριο».
«Σύμφωνα με αυτή την υπόθεση, η διαρροή συνέβη κάπου στην Κίνα, αλλά όχι απαραίτητα στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν», είπε ο Δρ. Έμπραιτ,
«Θα μπορούσε να έχει συμβεί σχεδόν οπουδήποτε στην Κίνα» πρόσθεσε.
Το στέλεχος «Saukett A» χρονολογείται από τις πρώτες δοκιμές-ορόσημο του εμβολίου το 1952, οι οποίες προανήγγειλαν τη θεραπεία για την νόσο. Έκτοτε, βιοϊατρικοί κατασκευαστές και φαρμακευτικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν το στέλεχος Saukett A για την παρασκευή αδρανοποιημένου εμβολίου πολιομυελίτιδας (IPV): την ασφαλέστερη, μη μολυσματική έκδοση της θεραπείας. Κυβερνητικά, πανεπιστήμια και ιδιωτικά ιατρικά εργαστήρια αποθηκεύουν επίσης συχνά φιαλίδια του Saukett A. Ωστόσο, το στέλεχος έχει σπάνια παρατηρηθεί σε τόσο καθαρή μορφή – με ελάχιστες μεταλλάξεις και πανομοιότυπο με τη γενετική του σύνθεση στα μέσα του αιώνα – στη φύση.
Τι είναι το στέλεχος Sabin 3
Οι ερευνητές στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν εξεπλάγησαν τόσο πολύ από την παρουσία του στελέχους WIV14 που το ανέφεραν ως μια «εξαιρετικά εξελιγμένη» μετάλλαξη ενός άλλου στελέχους που μελετάται στο εργαστήριο και φέρει το όνομα του Δρα Άλμπερτ Σάμπιν. Οι ιολόγοι της Γουχάν κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το 4χρονο παιδί είχε όντως προσβληθεί από μια άγρια μετάλλαξη του Sabin 3 Oral Poio Vaccine (OPV).
Αυτή η «ιδιαίτερα αποκλίνουσα» και «εξαιρετικά εξελιγμένη» εκδοχή του ιού της πολιομυελίτιδας Sabin 3 που βρέθηκε στη φύση – προειδοποίησε το κινεζικό ινστιτούτο σε άρθρο που δημοσιεύθηκε το 2017 στο περιοδικό «Virus Research» – τόνισε τους κινδύνους από τα νέα στελέχη του ιού της πολιομυελίτιδας που προέρχονται από εμβόλια» (VDPV) και τα οποία μπορούν να προκαλέσουν πανδημία. Το WIV14, έγραψαν, υπογραμμίζει «τον κίνδυνο εμφάνισης στελεχών VDPV και τονίζει τη σημασία του εμβολιασμού και της ανοσίας της αγέλης».
Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Παστέρ διαψεύδουν τους ιολόγους της Γουχάν
Η ομάδα του Ινστιτούτου Παστέρ διέψευσε τα ευρήματα των ιολόγων της Γουχάν, επισημαίνοντας ότι το WIV14 και το Sabin 3 διαφέρουν σε μεγάλες περιοχές του γονιδιώματός τους, σε αντίθεση με το WIV14 και το Saukett A που διαφέρουν μόνο στην περιοχή του καψιδίου.
Η θεωρία των ιολόγων της Γουχάν ότι το WIV14 εξελίχθηκε από ένα σύγχρονο στέλεχος του ιού που περιέχεται στο εμβόλιο Sabin 3 σε ένα στέλεχος που μοιάζει εξαιρετικά με αυτό που κυκλοφορούσε στα μέσα του 20ου αιώνα, είναι «απίθανη» έγραψαν οι ερευνητές του Παστέρ στη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο «Virus Evolution».
Ανεξάρτητα από την τελική προέλευση αυτής της μυστηριώδους περίπτωσης του στελέχους πολιομυελίτιδας WIV14, ο Δρ. Έμπραιτ υποστηρίζει την αυστηρότερη ρύθμιση των εργαστηρίων που χειρίζονται αυτούς τους θανατηφόρους ιούς και άλλα παθογόνα παγκοσμίως.
ΠΗΓΗ: Daily Mail
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Το Νetflix φοβήθηκε την Τουρκία για την σειρά Famagusta - Οριστικά εκτός Τουρκίας κι απο άλλες χώρες – Τι είπε ο Κούλλης Νικολάου;
- Δημοσκόπηση Interview: 11,2 μονάδες μπροστά η ΝΔ, πέμπτος ο ΣΥΡΙΖΑ
- Τρίκαλα: 52χρονος κλείδωνε τη γυναίκα του στο σπίτι όταν έφευγε για δουλειά
- ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ: Στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Πήρε... γεύση Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ)
- Τρίκαλα: 52χρονος κλείδωνε τη γυναίκα του στο σπίτι όταν πήγαινε για δουλειά
- Σοφία Μιχαλοπούλου – Γιοκαρίνη: «Είμαστε πολύ καλά πλέον με τον Γιάννη, ζητήσαμε βοήθεια, θυμόμαστε όσα έγιναν και γελάμε»
- Απίστευτος γολγοθάς φοιτητή: Ιδιοκτήτης του ανέβαζε κάθε μήνα κατά 50 ευρώ το ενοίκιο
- Προηγείται στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ με 24,2% σε νέα δημοσκόπηση – Πέμπτος ο ΣΥΡΙΖΑ
- Δημοσκόπηση Interview: Πέμπτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, πίσω από Ελληνική Λύση και ΚΚΕ
- Πόσο επικίνδυνο είναι ένα αντικολλητικό τηγάνι για την υγεία μας: Μάθετε τα πάντα για τη «γρίπη του τεφλόν»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις TheCaller
- Δημοσκόπηση Interview: Πέμπτος ο ΣΥΡΙΖΑ, δεύτερο το ΠΑΣΟΚ – Απώλειες και για τη ΝΔ
- Αφροδίτη Λιάντου: “Τα πρώτα μου χρήματα δεν ήταν κάποιο σπουδαίο ποσό”
- ΔΕΣΦΑ: Σε πλήρη εξέλιξη ο «Κάθετος Διαδρόμος» φυσικού αερίου
- Νέα “βόμβα” του Παναθηναϊκού: Έκλεισε τον Τσεντί Οσμάν
- Επιστήμονες έδωσαν σε μανιτάρι ρομποτικά πόδια – Δείτε το βίντεο
- Την ερχόμενη Δευτέρα η επιστροφή της παραολυμπιακής αποστολής
- Ποινή κάθειρξης 9 ετών σε Βρετανό για εμπρησμό σε ξενοδοχείο αιτούντων άσυλο
- Σπίρτζης για Κασσελάκη λίγο πριν την Κεντρική Επιτροπή: Συνεχώς διαιρεί και δημιουργεί εσωτερικές κρίσεις
- Κίνα: Γιατί το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο
- Γ. Χατζημαρκάκης: Το υδρογόνο είναι καταλύτης για την πράσινη μετάβαση
- Τελευταία Νέα TheCaller
- Κίνα: Γιατί το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο
- Θέση πάρκινγκ στους κατόχους διαρκείας δίνει η ΑΕΚ
- Αφροδίτη Λιάντου: “Τα πρώτα μου χρήματα δεν ήταν κάποιο σπουδαίο ποσό”
- Γ. Χατζημαρκάκης: Το υδρογόνο είναι καταλύτης για την πράσινη μετάβαση
- Ποινή κάθειρξης 9 ετών σε Βρετανό για εμπρησμό σε ξενοδοχείο αιτούντων άσυλο
- Σπίρτζης για Κασσελάκη λίγο πριν την Κεντρική Επιτροπή: Συνεχώς διαιρεί και δημιουργεί εσωτερικές κρίσεις
- Νέα “βόμβα” του Παναθηναϊκού: Έκλεισε τον Τσεντί Οσμάν
- Έφοδοι της ΕΛ.ΑΣ. σε καταυλισμούς Ρομά κατά της παραβατικότητας – 29 συλλήψεις και 25 προσαγωγές
- Επιστήμονες έδωσαν σε μανιτάρι ρομποτικά πόδια – Δείτε το βίντεο
- Την ερχόμενη Δευτέρα η επιστροφή της παραολυμπιακής αποστολής
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- ΣΥΡΙΖΑ – Κεντρική Επιτροπή: Πολλές κουβέντες, αστεία και αμήχανα χαμόγελα – Δείτε εικόνες
- Panic Button για ανήλικους ανακοίνωσε από τη ΔΕΘ ο Μιχάκης Χρυσοχοΐδης
- Volvo: Γιατί εγκαταλείπει το σχέδιο αποκλειστικής κατασκευής EV μέχρι το 2030
- Το διαστημόπλοιο της Boeing επέστρεψε στη Γη χωρίς τους αστροναύτες
- Ο Τιμωρός: «Ο Αλέξης είναι ένα αινιγματικό πρόσωπο» λέει ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος
- Ο σιωπηλός Σέρλοκ Χολμς: Μια βωβή ταινία με ήρωα τον διάσημο ντετέκτιβ θα προβληθεί για πρώτη φορά μετά από 102 χρόνια
- Δημοσκόπηση: Εκλογές για νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ θέλουν 6 στους 10 – Φόβοι για νέα διάσπαση λέει το 83%
- Σχολεία: Επιστρέφουν στα θρανία οι μαθητές – Ώρα αγιασμού και τι αλλάζει
- Νίκος Ανδρουλάκης από την Αγροτική Έκθεση Χαλανδρίτσας: «Εάν δεν δώσουμε λύση στα θέματα της ενέργειας και της λειψυδρίας, ο πρωτογενής τομέας δεν έχει καμία προοπτική»