Κοντιάδης: Η γνωμοδότηση Ντογιάκου φτάνει να παραβιάζει την ίδια τη συνταγματική λογική

Η γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ντογιάκου για την ΑΔΑΕ, ακυρώνει την αποστολή της Ανεξάρτητης Αρχής, σύμφωνα με τον καθηγητή Δημοσίου Δικαίου και Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας στο τμήμα Δημόσιας Δοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου, Ξενοφώντα Κοντιάδη.

Όπως είπε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» η εν λόγω γνωμοδότηση «καταλήγει στην τελευταία σελίδα 19 με μια απειλητική περιγραφή των ποινικών κυρώσεων που μπορεί να επισύρει για τα μέλη της Αρχής και τον Πρόεδρό της, η τυχόν διαφορετική αντίληψη που θα έχει η Αρχή για τον ρόλο της και την αποστολή της».

«Και ανάμεσα σε αυτές τις ποινικές κυρώσεις περιλαμβάνει ακόμα και το αδίκημα της κατασκοπίας μαζί με άλλα κακουργήματα, δηλαδή εκείνοι οι οποίοι έρχονται έχοντας αυτή την αποστολή από το Σύνταγμα και από το νόμο ρητά να διασφαλίσουν το απόρρητο των επικοινωνιών, ξαφνικά θα βρεθούν να κατηγορούνται για κατασκοπία και κακουργήματα κατά την αντίληψη του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου» συνέχισε.

«Με αυτή τη γνωμοδότηση, ούτε λίγο ούτε πολύ, υπαγορεύει στην Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών τι μπορεί να κάνει και τι δεν μπορεί να κάνει. Δηλαδή κάνει μια δική του ερμηνευτική κατασκευή για το νόημα συγκεκριμένων νομοθετικών και συνταγματικών ρυθμίσεων και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ΑΔΑΕ δεν είναι αρμόδια να ελέγξει τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας για να κάνει τη δουλειά της όπως την έκανε μέχρι τώρα» υποστήριξε ο καθηγητής.

«Θα έλεγα ότι δεν είναι μόνον οι κυρώσεις οι οποίες λειτουργούν και εκφοβιστικά για αυτούς τους ανθρώπους που επιτελούν αυτό το υψηλό πολιτειακό καθήκον, αλλά και για όποιον άλλον θέλει να εκφράσει ελεύθερα τη γνώμη του για αυτά τα θέματα. Μην ξεχνάμε ότι από το βήμα ενός συνεδρίου δικαστικών λειτουργών, πριν από περίπου 20 ημέρες, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είχε εκφράσει και μια άλλη απειλή περί ελέγχου για αδικήματα που τυχόν διαπράττονται από δημοσιογράφους ή εκδότες, οι οποίοι προβαίνουν σε δημοσιεύματα και αποκαλύψεις για το κρίσιμο ζήτημα» τόνισε στην συνέχεια ο Ξενοφών Κοντιάδης.

Δύο είναι τα βασικά προβλήματα, υποστήριξε ο ίδιος. Το ένα, ανέφερε είναι το εάν είναι αρμόδιος ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να γνωμοδοτήσει πάνω στον ρόλο και στην αποστολή μιας ανεξάρτητης αρχής. «Η απάντηση δεν προκύπτει μόνο από τη δική μου ανάγνωση των συγκεκριμένων ρυθμίσεων, προκύπτει από μία πάγια πρακτική που έχει ακολουθήσει η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, όταν ερμηνεύει το επίμαχο άρθρο 29, παράγραφος 2, του Κώδικα Οργανισμού των Δικαστηρίων, πρώην 25 παράγραφος 2 στον ίδιο Κώδικα που προβλέπει τη γνωμοδοτική αρμοδιότητα του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αλλά αυτοπεριορίζεται, θέτει συγκεκριμένα όρια και αντικείμενα τα οποία μπορούν να αποτελούν θέμα μιας γνωμοδότησης του Αρείου Πάγου. Και εδώ, αυτό εκφεύγει και όχι απλά εκφεύγει, θα έλεγα ότι φτάνει να παραβιάζει την ίδια τη συνταγματική λογική όταν έρχεται η εκτελεστική ή δικαστική εν προκειμένω λειτουργία, να υπαγορεύσει σε μια ανεξάρτητη αρχή τι θα κάνει και τι δεν θα κάνει» υπογράμμισε ο Ξενοφών Κοντιάδης.

Ακόμη, σύμφωνα με όσα είπρ ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου, πέραν του ότι δεν είναι αρμόδιος εισαγγελέας ο κ. Ντογιάκος, «έχει κάνει και μία εντελώς εσφαλμένη ερμηνεία των διατάξεων τις οποίες θέλει ο ίδιος να επικαλεστεί και τις επικαλείται για να πει ότι δεν είναι δουλειά της ΑΔΑΕ να προβεί σε έλεγχο των παρόχων κινητής τηλεφωνίας».

Μάλιστα, εξέφρασε την γνώμη ότι αυτή η γνωμοδότηση, επειδή αναρμοδίως έχει εκδοθεί από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αλλά και ανεξαρτήτως αυτού δεν παράγει κάποιο δεσμευτικό αποτέλεσμα.

«Θα μπορούσαν οι πάροχοι να έρθουν και να πουν ότι με βάση αυτή τη γνωμοδότηση, εμείς δεν διευκολύνουμε το έργο της ΑΔΑΕ, η οποία συνεχίζει τους ελέγχους της και όπως με γραπτή δήλωσή του χθες το απόγευμα ο κύριος Ράμμος μας ενημέρωσε ότι θεωρεί, όπως το θεωρούμε και εμείς, ότι η γνωμοδότηση αυτή είναι εσφαλμένη και αναρμοδίως έχει εκδοθεί, θα συνεχίσει το έργο του. Αν όμως οι πάροχοι πουν, δεν σε αφήνουμε να κάνεις τη δουλειά σου, προφανώς η ΑΔΑΕ έχει από το νόμο και από το Σύνταγμα συγκεκριμένες δυνατότητες να βάλει κυρώσεις στους παρόχους» περιέγραψε ο Ξενοφών Κοντιάδης.

Σημειώνοντας ότι «υπάρχει μια κλιμάκωση σε αυτή την υπόθεση από τέλη Ιουλίου που έχει ξεκινήσει», ο κ. Κοντιάδης έκανε λόγο για «μια εμφανή πλέον προσπάθεια να συγκαλυφθεί το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, στο οποίο καθοριστικό ρόλο έχει διαδραματίσει η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών. Αν δεν ήταν η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών». Η κλιμάκωση έρχεται μετά την απόφαση πριν από 15 ημέρες της Αρχής να προχωρήσει σε ελέγχους στους παρόχους, συμπλήρωσε.

«Ενδεχομένως να έχουμε στη συνέχεια και περαιτέρω κλιμάκωση που μπορεί να εκδηλωθεί με πολλούς τρόπους. Ο ένας είναι να εμποδιστεί στη δουλειά της η ΑΔΑΕ, να υπάρξουν ενδεχομένως ακόμα και διώξεις, το οποίο εγώ προσωπικά το θεωρώ αδιανόητο να συμβεί και βέβαια υπάρχει η μεγάλη εκκρεμότητα ότι έχει λήξει η θητεία τριών από τα μέλη της ΑΔΑΕ, εκκρεμεί την επόμενη εβδομάδα η συζήτηση στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για να οριστούν τα νέα μέλη και εάν καταφέρει η κυβερνητική πλειοψηφία να διασφαλίσει τα απαιτούμενα τρία πέμπτα, ενδεχομένως να οριστούν πρόσωπα τα οποία θα έχουν διαφορετική αντίληψη από αυτή που επικρατεί μέχρι σήμερα μέσα στην ΑΔΑΕ και να βρεθεί να υποχωρεί ως προς το ρόλο της και ως προς τον τρόπο που έχει λειτουργήσει μέχρι σήμερα ως θεματοφύλακας του κράτους δικαίου, σύμφωνα με τη συνταγματική της αποστολή» κατέληξε, ο Ξενοφών Κοντιάδης.

Keywords
Τυχαία Θέματα