Λάμπρος Μιχάλης: «Ένας καινούργιος κόσμος αναδύεται μέσα από την ιατρική καινοτομία»

Θα πρέπει να σκεφτούμε τρόπους με τους οποίους θα πρέπει να δομήσουμε το σύστημα υγείας της χώρας μας, ώστε να γίνει πιο αποδοτικό, τόνισε μιλώντας στην εκπομπή Health Matters του The Caller ο Καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, πρόεδρος στο τμήμα Καρδιολογίας της Ένωσης Ευρωπαίων γιατρών κ. Λάμπρος Μιχάλης.

Ο κ. Μιχάλης αναφέρθηκε στα μικρά νοσοκομεία, τα οποία δεν δίνουν χαρά στον γιατρό καθώς με τον τρόπο που είναι δομημένα και οργανωμένα επιτρέπουν στους γιατρούς να κάνουν μόνο εφημερίες και

τόνισε πως αυτός είναι και ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο οι τεχνολογίες αιχμής έχουν φύγει από τα ελληνικά κρατικά νοσοκομεία. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, “τα ελληνικά νοσοκομεία έχουν πρόβλημα προσωπικού και μάλιστα προσωπικού ικανού να εφαρμόσει τις νέες τεχνολογίες. Οι υπάρχοντες γιατροί έχουν ήδη χάσει το τρένο της εκπαίδευσης, καθώς πρόκειται για ένα προσωπικό γερασμένο”.

Καινοτομία
Ιδιαίτερα μνεία έκανε ο Καθηγητής στην καινοτομία, και ειδικότερα στην καινοτομία στην καρδιολογία, η οποία εκτείνεται σε τρεις βασικούς άξονες:

* Στον ψηφιακό μετασχηματισμό της παροχής υπηρεσιών υγείας, η οποία σε ένα βαθμό αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η ψηφιακή παροχή υπηρεσιών υγείας μας επιτρέπει να μειώσουμε πάρα πολύ τις επισκέψεις των ανθρώπων στα νοσοκομεία. Αυτό, σε ορισμένες παθήσεις όπως η καρδιακή ανεπάρκεια, εξήγησε ο καθηγητής, μπορεί να σημαίνει κέρδος σε ανθρώπινες ζωές.

“Ειδικά στην καρδιακή ανεπάρκεια, όσο πιο πολλές εισαγωγές στο νοσοκομείο έχουμε, τόσο μειώνεται τα χρόνια που θα ζήσει ο ασθενής”.

Ο κ. Μιχάλης αναφέρθηκε και στο hot topic στην υγεία που είναι η τεχνητή νοημοσύνη η οποία εξελίσσεται ταχύτατα και με πάρα πολλούς τρόπους: “Σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να βάζουμε ένα καρδιογράφημα στον ηλεκτρονικό υπολογιστή και αυτός είναι να μας λέει κατά πόσο ο ασθενής κινδυνεύει να κάνει αρρυθμία, μα να εμφανίσει καρδιακή ανεπάρκεια ή να πεθάνει ξαφνικά”.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, η Ιατρική είναι η δουλειά που κινδυνεύει πιο πολύ από οποιαδήποτε άλλη από την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης”.

* Το δεύτερο επίπεδο στο οποίο η καινοτομία μετασχηματίζει την καρδιολογία είναι οι συσκευές, οι οποίες ενώ συνεπάγονται μικρότερο κόστος για το σύστημα υγείας μακροπρόθεσμα, θεωρούνται πιο ακριβές από το φάρμακο.

Γιατί; Γιατί αυτό το μοίρασμα της δαπάνης σε βάθος χρόνου, είναι πιο ευνοϊκό για το σύστημα υγείας της χώρας μας.

Και στο πεδίο των εμφυτεύσιμων συσκευών έχουν γίνει άλματα. Το επόμενο βήμα είναι οι ασύρματοι απινιδωτές οι οποίοι εκτός από τις βασικές λειτουργίες τους, θα μπορούν να κάνουν μίξη απεικόνισης ώστε να έχουμε πολλαπλές πληροφορίες.

* Τέλος, σημαντικό πεδίο καινοτομίας αποτελούν τα φάρμακα. Όπως υπογράμμισε ο Καθηγητής, “περνάμε πλέον σε μία διαφορετική μορφή φαρμακολογίας. Στη μετά COVID εποχή, έχουμε παράγοντες που τροποποιούν την ίδια τη λειτουργία του κυττάρου, έναντι της χημικής του φαρμακολογίας που είχαμε μέχρι σήμερα”.

“Ένας καινούργιος κόσμος αναδύεται μπροστά μας μέσα από την ιατρική καινοτομία”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχάλης, συνοψίζοντας με αυτήν τη φράση τις αλλαγές που έρχονται στο πεδίο της υγείας.

Δείτε όλη τη συνέντευξη στο βίντεο που ακολουθεί:

Keywords
Τυχαία Θέματα