Ο Ανένδοτος Αγώνας του Νίκου

Ο ιστορικοπολιτικός όρος Ανένδοτος (Αγώνας) του Γ. Παπανδρέου, αναφέρεται στη σφοδρή αντίδραση και αντιπολιτευτική τακτική της ΕΚ, ενάντια στην ΕΡΕ για τις εκλογές «βίας και νοθείας» της 29ης Οκτωβρίου 1961.

Το τότε παρακράτος ασκούσε τρομοκρατία εναντίον των ψηφοφόρων του Κέντρου και της Αριστεράς. Με κεντρικό μήνυμα του Γέρου της Δημοκρατίας «ώσπου η Δημοκρατία να νικήσει

στην Πατρίδα» χρειάστηκαν δύο χρόνια αγώνα ενάντια στις δυνάμεις του κατεστημένου (το Παλάτι, η δεξιά, οικονομικοί παράγοντες κ.ά.) για τις εκλογές του 1963 και αυτές της 1ης Φεβρουαρίου 1964, όπου οι δημοκρατικές δυνάμεις κέρδισαν με ποσοστό 52,72%.

Βέβαια οι δυνάμεις του παρακράτους, σε μια «ψυχροπολεμική περίοδο» εθνικοφρόνων και μη, αγκαλιά με τις «αποστασίες» μας οδήγησαν στη Χούντα των Συνταγματαρχών το 1967. Σήμερα γυρίζουμε και πάλι το βλέμμα προς τα πίσω.

Δυστυχώς παρά τη μακροβιότερη περίοδο της Δημοκρατίας μας (1974-2022), οι ιστορικές μνήμες του παρακράτους της δεξιάς ζωντανεύουν ξανά. Κάτω από διαφορετικές μορφές, αυτές των υποκλοπών, το παρακράτος του «επιτελικού κράτους» κατασκοπεύει τους πολιτικούς αντιπάλους και θυμίζει την αυτοκρατορική ρήση «L’ etat c’ est moi». «Το κράτος είμαι εγώ».

Αυτή ή νοοτροπία εκφράζεται και πάλι σήμερα από κοινοβουλευτικά πρόσωπα της Ν.Δ, όταν δηλώνουν: «Μητσοτάκης ή χάος»!!

Και βέβαια η αποκορύφωση αυτής της λογικής είναι η ρήση του Πρωθυπουργού «Ότι σε περίπτωση συνεργασίας της αντιπολίτευσης για τη διακυβέρνηση της χώρας θα υπάρξουν «τερατογεννέσεις».

Η όποια απαξία και αντιδημοκρατική συμπεριφορά σε αυτές τις αλαζονικές συμπεριφορές όπου ταυτίζουν το «δημόσιο συμφέρον», το κράτος με τη δεξιά-ΝΔ, που κυβερνά, ταιριάζει προς «γνώση και συμμόρφωση» η ρήση του Κ. Σημίτη που θύμισε ο Νίκος Ανδρουλάκης στη γενέθλια μέρα του ΠΑΣΟΚ: «Στο Μαξίμου δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες αλλά ένοικοι».

Αυτή η λογική της κυβερνητικής εξουσίας, προσβάλει το κράτος δικαίου και τον πυρήνα της Δημοκρατίας, ως πολίτευμα των πολλών. Οι πολίτες επιλέγουν κάθε φορά τον κυβερνήτη, ανάλογα με τον πολιτικό του λόγο, τα έργα και τις ημέρες της παράταξής του, και όχι οι σκοτεινοί κύκλοι της παραεξουσίας. Να κατανοήσει η δεξιά, ότι ουδείς αναντικατάστατος στη Δημοκρατία.

Ο λαός έχει στα χέρια του την τύχη του Πολιτεύματος. Σήμερα είμαστε μάρτυρες του ιού των υποκλοπών που επικίνδυνα έχει εισχωρήσει στα σπλάχνα της Δημοκρατίας παραβιάζοντας αρχές και αξίες.

Με τις δυνατότητες που δίνει ο ψηφιακός κόσμος, να πληροφορούμαστε για τις ζωές των άλλων, των αντιπάλων μας, με τις υποκλοπές, η δεξιά μας γυρίζει σε παλιές συμπεριφορές και πρακτικές της κρατικής εξουσίας και μας επιβεβαιώνει ότι παραμένει «δεξιά αδέξια».

Ταιριάζει στη συμπεριφορά της η λαϊκή ρήση: «Παλιά μας τέχνη κόσκινο». Σε αυτή την βαριά πολιτική ατμόσφαιρα, όλος ο δημοκρατικός κόσμος απαιτεί φως παντού.

Ως κλάδος ελαίας, το απόρρητο, δεν καλύπτει τη γύμνια της εξουσίας. Σε αυτό το περιβάλλον το ΠΑΣΟΚ , όπου ο νέος αρχηγός του, έπεσε θύμα των υποκλοπών, γιόρτασε τα 48 χρόνια της ίδρυσης και της πορείας της δημοκρατικής παράταξης.

Όλα στο φως για την Αλήθεια, τη Δημοκρατία και την Πατρίδα μας, δήλωσε ο Νίκος. Ο Ανένδοτος αγώνας για τη Δημοκρατία, να ακολουθήσει τη ρήση του γέρου της Δημοκρατίας: «Θα αγωνισθούμε, ώσπου η Δημοκρατία να νικήσει στην Πατρίδα».

Στα 48χρονα γενέθλια, ο Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στην ιστορία και την προσφορά της δημοκρατικής παράταξης, μνημονεύοντας τον Ελ. Βενιζέλο και τη Μεγάλη Ελλάδα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών με τη Συνθήκη των Σεβρών (αυτά πρέπει να θυμούνται και οι Τούρκοι).

Αφού κατανοούν μόνο τη δύναμη της ισχύος, κάποιος πρέπει να τους συμμορφώσει με αποφασιστικότητα και τόλμη.

Η αδιαφορία, η αναμονή, η αναποφασιστικότητα της Ε.Ε για τα ευρωπαϊκά σύνορα κάποτε πρέπει να πάρουν τέλος. Διαφορετικά αν στο Αιγαίο ανάψει φωτιά θα γίνει ανεξέλεγκτη, όπως και οι πυρκαγιές που διαρκώς καίνε τα δάση. Ας γνωριστούμε όμως στα εσωτερικά μας: Στον απόηχο του εμφυλίου πολέμου και πάλι οι δημοκρατικές δυνάμεις έδωσαν τον ανένδοτο αγώνα ενάντια στο παρακράτος (παλάτι, δεξιά, οικονομ. συμφέροντα).

Με ιδιαίτερο πάθος ο Νίκος αναφέρθηκε  στα έργα και τις «ημέρες» του ΠΑΣΟΚ. Της παράταξης που άλλαξε την εικόνα της Ελλάδας και γκρέμισε το συγκεντρωτικό και αυταρχικό «κράτος της δεξιάς».

Ύμνησε τον ιδρυτή της δημοκρατικής παράταξης, Αν. Παπανδρέου, για την τόλμη και το έργο του, που δεν έχει σύγκριση. Ο ηγέτης που τόλμησε να αποκεντρώσει την κρατική εξουσία με δημοκρατικές εκλογές.

Ο ηγέτης που θεμελίωσε θεσμούς λαϊκής συμμετοχής, έφερε στο προσκήνιο τις λαϊκές δυνάμεις και φρόντισε για το εισόδημα των πολιτών. Στη γιορτινή  εκδήλωση κάλεσε επανειλημμένα τον δημοκρατικό κόσμο να γκρεμίσει το παρακράτος του «επιτελικού κράτους».

Έστειλε με τον λόγο του πολλά μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση σ’ αυτούς που αποφασίζουν ερήμην του λαού και διαμορφώνουν την κοινή γνώμη. Στους ολιγάρχες του πλούτου και των ΜΜΕ, που συντηρούν το δίπολο ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και νέμονται τα «λάφυρα» της εξουσίας.

Μαζί με μια μικρή «οικογενειακή» πολιτική ελίτ, που θεωρεί την πολιτική, ως δικό της κληρονομικό προνόμιο με την κοινωνία στο περιθώριο των εξελίξεων. Κάλεσε σε νέο Ανένδοτο αγώνα της δημοκρατικής παράταξης, την κοινωνία και τους πολίτες να αλλάξουν μαζί αυτή την κατάσταση.

Να πρωταγωνιστήσουν στις πολιτικές εξελίξεις και με συλλογική και ατομική δράση να αλλάξουν τους πολιτικούς συσχετισμούς στο Κοινοβούλιο.

Κάλεσε όλες τις γενιές του ΠΑΣΟΚ, της Εθνικής Αντίστασης, του 1-1-4 και του Πολυτεχνείου, καθώς και τη γενιά της Αλλαγής και της Κρίσης να στρατευθούν, όλοι μαζί σ’ έναν Ανένδοτο αγώνα για τη Δημοκρατία, την Ευημερία του λαού και την Πατρίδα.

Είναι προφανές ότι ο Ανδρουλάκης βήμα-βήμα διαμορφώνει τον δικό του Ανένδοτο (αγώνα) χωρίς συμβιβασμούς και «στρογγυλέματα». Χαράσσει μια νέα περπατησιά για τη δημοκρατική παράταξη.

Σηματοδοτεί τους μεγάλους σταθμούς αυτής της νέας πορείας για την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στη διακυβέρνηση της χώρας. Αναφέρθηκε στα πολιτικά και κοινωνικά μέτωπα, καθώς και στα εθνικά ζητήματα, στα οποία η δημοκρατική παράταξη πρέπει να επικεντρώσει την πολιτική δράση.

Στο πολιτικό πεδίο οι υποκλοπές πληγώνουν την καρδιά της Δημοκρατίας και τις αρχές και αξίες του κράτους δικαίου. Το φως της αλήθειας, η αποκάλυψη των παρακρατικών «σκοντάφτει» στη σιωπή του απορρήτου.

Και αναρωτήθηκε στον λόγο του ο Νίκος: «Τι είδους ανεξέλεγκτη εξουσία είναι αυτή που δεν ελέγχεται από τη Βουλή; Ποιος κυβερνάει αλήθεια αυτόν τον τόπο, όταν ο Πρωθυπουργός δε γνώριζε, δε ρωτήθηκε, αλλά βεβαιώνει δημόσια ότι ήταν «νόμιμη» η υποκλοπή;».

Η κυβέρνηση με ασπίδα το «απόρρητο» διαλαλεί τη ρήση «Πίστευε και μη ερεύνα!!». Και δύο βήματα παραπέρα η εξουσία δηλώνει ότι όποιος ερευνά για ποιο λόγο έγιναν οι υποκλοπές δημιουργεί «τοξικότητα» στην πολιτική ζωή!!

Δημιουργεί συνθήκες «αποσταθεροποίησης» της χώρας. Αναρωτιέται όμως ο κάθε πολίτης δικαιολογημένα: Ποια είναι αυτή η εξουσία που δε λογοδοτεί και δεν ελέγχεται, παρά μονάχα γίνεται παρακολούθημα του «επιτελικού κράτους»;

Τρεις βασικές ενότητες θεμάτων επισημάνθηκαν από τον Ανδρουλάκη ως βασικοί-στρατηγικοί στόχοι του ΠΑΣΟΚ:

Η Εθνική Άμυνα και Ασφάλεια της χώρας. Το πρώτο μέλημα. Η Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες. Να «κόψει τον βήχα», τον «τσαμπουκά» του Ερντογάν, που δεν έχει τελειωμό, με έμπρακτες και προκλητικές παραβιάσεις.

Πιστεύω είναι ο μόνος αρχηγός στη χώρα μας που βλέπει, ότι στον ταραγμένο κόσμο και περιβάλλον που ζούμε, η Κοινή Ευρωπαϊκή Άμυνα και Ασφάλεια προβάλλεται ως επιτακτική ανάγκη για τα εθνικά μας συμφέροντα.

Για την πατρίδα μας και την Κύπρο είναι καθοριστικής ζωτικής σημασίας η δημιουργία ευρωπαϊκού στρατιωτικού σώματος (ευρωστρατού). Στοιχείο που επισημαίνουν, Γαλλία και Γερμανία, και με δειλά βήματα προσέρχονται στη λογική αυτή και άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Το κοινωνικό κράτος, η αγοραστική δύναμη των πολιτών, η στήριξη της νέας γενιάς, η κοινωνική αλληλεγγύη και δικαιοσύνη είναι προνομιακά πεδία ασκηθείσας πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και βρίσκονται στον πυρήνα των πολιτικών που επεξεργάζεται.

Η αποκέντρωση της εξουσίας έχει την πολιτική ταυτότητα του ΠΑΣΟΚ. Η συμμετοχή της κοινωνίας και των πολιτικών σκιαγραφούν, περιγράφουν και το μοντέλο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που συγκρούεται με διαρκές ανοιχτό μέτωπο, με το «επιτελικό κράτος», που «λαφυραγωγεί» το κράτος με τη διανομή των εθνικών πόρων προς τους ολίγους ημετέρους.

Με αυτά τα δεδομένα το Φθινόπωρο θα είναι ιδιαίτερα «θερμό» σε πολιτικές εξελίξεις και ιδιαίτερα «ψυχρό» για την αγοραστική δύναμη των πολιτών. Η δημοκρατική παράταξη έχει μπροστά της, όπως φαίνεται, πεδίο δόξης λαμπρό στον νέο «Ανένδοτο Αγώνα» της για τη Δημοκρατία και την Ευημερία του λαού μας.

Λουκάς Αποστολίδης είναι πρ. Βουλευτής ΠΑΣΟΚ και Αντιπρόεδρος Βουλής

Keywords
Τυχαία Θέματα
Λουκάς Αποστολίδης, Ανένδοτος Αγώνας, Νίκου,loukas apostolidis, anendotos agonas, nikou