Μαχάτμα Γκάντι: Ο εμπνευσμένος κήρυκας της μη βίας που έμεινε στην ιστορία
Ινδός πνευματικός ηγέτης και πολιτικός, η επιρροή του οποίου ξεπέρασε τα όρια της χώρας του. Θεωρείται ο πατέρας του Ινδικού εθνικισμού και ο κήρυκας της μη βίας στον 20ο αιώνα.
Υπήρξε ο καταλύτης για την κατάρρευση της αποικιοκρατίας τις πρώτες δεκαετίες μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο Μοχάντας Καραμτσάντ Γκάντι γεννήθηκε στις 2 Οκτωβρίου 1869 στο Πορμπαντάρ της υπό αγγλική κυριαρχία Ινδικής επαρχίας Γκουτζαράτ.
Είναι γνωστός ως «Μαχάτμα» («Μεγάλη Ψυχή» στα σανσκριτικά), χαρακτηρισμό που φέρεται να του
Ο Γκάντι ήταν το μικρότερο παιδί του Καραμτσάντ Γκάντι, κυβερνήτη σ’ ένα από τα πριγκιπάτα του Γκουτζαράτ και της τετάρτης συζύγου του Πουτλιμπάι. Η οικογένειά του λάτρευε τον θεό Βισνού και ήταν επηρεασμένη από το θρησκευτικό κίνημα των Ζαϊνιστών, οι οποίοι αρνούνταν να σκοτώσουν ακόμη και μυρμήγκι.
Οι οικογενειακές αρχές της χορτοφαγίας, του μη τραυματισμού οποιουδήποτε ζώντος οργανισμού, της νηστείας ως μεθόδου αυτοκάθαρσης και της ανοχής προς το διαφορετικό, επηρέασαν βαθιά τον Γκάντι.
Δεν τον εμπόδισαν, όμως, να κηρύξει τη δική του επανάσταση όταν ήταν έφηβος. Πέρασε μία περίοδο κατά την οποία δήλωνε άθεος, επιδιδόταν σε μικροκλοπές, κάπνιζε κρυφά και – το χειρότερο – έτρωγε κρέας. Οι γονείς του τον πάντρεψαν 13 ετών με ένα ακόμη μικρότερο κορίτσι, την Καστουρμπάι.
Όταν τελείωσε το σχολείο, η οικογένειά του αποφάσισε να τον στείλει στο Λονδίνο για να σπουδάσει νομικά. Στην Αγγλία, την οποία φανταζόταν ως «χώρα φιλοσόφων και ποιητών, το ίδιο το κέντρο του πολιτισμού», αγωνίστηκε σκληρά για να προσαρμοστεί στον δυτικό τρόπο ζωής.
Η χορτοφαγία του γινόταν συχνά αντικείμενο χλευασμού από τους συμφοιτητές του, αλλά το ότι αναγκαζόταν να υπερασπίζεται τις αξίες του τον έκανε να βγει από το καβούκι του και να αποκτήσει μαχητικότητα.
Έγινε μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του Συλλόγου Χορτοφάγων του Λονδίνου, στην οποία ανήκε και ο θεατρικός συγγραφέας Τζορτζ Μπέρναρντ Σο, συμμετείχε στις συνεδριάσεις τους και αρθρογραφούσε στο περιοδικό τους.
Γνώρισε δυναμικούς άνδρες και γυναίκες, που τον μύησαν στη Βίβλο και την Μπαγκαβατγκίτα (Bhagavadgita), την πιο εκλαϊκευμένη έκφραση του ινδουϊσμού.
Μετά την επιστροφή του στην Ινδία το 1891, ο Γκάντι δυσκολεύτηκε να βρει δουλειά, γι’ αυτό δέχθηκε με ανακούφιση μία πρόταση να εργαστεί σε ινδική εταιρεία στη Νότια Αφρική.
Οι εμπειρίες του στην έντονα ρατσιστική νοτιοαφρικανική κοινωνία ήταν καθοριστικές για τη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του. Αφού ξυλοκοπήθηκε από τον λευκό οδηγό μιας άμαξας, επειδή αρνήθηκε να παραχωρήσει τη θέση του σ’ έναν λευκό επιβάτη, αφού αποχώρησε από την αίθουσα ενός δικαστηρίου, επειδή ο λευκός δικαστής απαίτησε να βγάλει το τουρμπάνι του, αποφάσισε ότι από τότε και στο εξής δεν θα δεχόταν την αδικία.
Επί πολλά χρόνια, αγωνίστηκε υπέρ των δικαιωμάτων των Ινδών μεταναστών στη Νότια Αφρική και εμπνεύστηκε την πολιτική της μη βίας ως μέσο αντίστασης στους καταπιεστές.
Όπως, όμως, αναφέρουν οι βιογράφοι του, «αυτά που έκανε εκείνος για τη Νότια Αφρική ήταν λιγότερο σημαντικά απ’ ό,τι έκανε η Νότια Αφρική για εκείνον». Εκεί μετατράπηκε από δικηγόρος σε πολιτικό ηγέτη.
Το 1915 επέστρεψε στην Ινδία και δεν έφυγε ξανά από τη χώρα του, εκτός από ένα σύντομο ταξίδι στην Ευρώπη το 1931. Στην αρχή κράτησε χαμηλό προφίλ, αλλά ως το 1920 είχε γίνει η κυριότερη πολιτική φυσιογνωμία της Ινδίας.
Επί των ημερών του το Ινδικό Εθνικό Κόμμα του Κογκρέσου έγινε μια μαζική πολιτική οργάνωση, που άπλωνε τις ρίζες της σε κάθε πόλη και χωριό της Ινδίας. Το μήνυμα του Γκάντι ήταν απλό: δεν την κρατούσαν υπόδουλη τα βρετανικά όπλα, αλλά οι ατέλειες των ίδιων των Ινδών.
Ο Γκάντι έγινε κήρυκας του ινδικού εθνικισμού και της ειρηνικής άρνησης συνεργασίας με τους βρετανούς αποικιοκράτες. Η στάση των Βρετανών απέναντί του ήταν ένα κράμα θαυμασμού, θυμηδίας, αμηχανίας, καχυποψίας και μνησικακίας.
Τα ίδια συναισθήματα έτρεφαν και αρκετοί από τους πολιτικούς του αντιπάλους.
Όσο, όμως, οι Ινδοί συνειδητοποιούσαν ότι μπορούσαν να αντισταθούν στη Μεγάλη Βρετανία, τόσο αυξανόταν ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις δύο μεγάλες θρησκευτικές κοινότητες της αχανούς χώρας, τους ινδουιστές και τους μουσουλμάνους.
Το φθινόπωρο του 1924 ο Γκάντι έκανε απεργία πείνας τριών εβδομάδων για να τους παροτρύνει να ακολουθήσουν τον δρόμο τής μη βίας. Αυτή ήταν μία από τις κυριότερες «δημόσιες νηστείες» του.
Το 1930 εφάρμοσε την πιο σημαντική από τις πολιτικές του: την αντίσταση κατά του φόρου στο αλάτι που επέβαλλαν οι Βρετανοί, οι οποίοι δεν δίσταζαν να τον φυλακίζουν με κάθε ευκαιρία.
Στη φυλακή ο Γκάντι ξεκίνησε άλλη μία απεργία πείνας για να αποκτήσουν δικαιώματα οι «παρίες», που ήταν σε θέση χειρότερη και από εκείνη της χαμηλότερης κάστας. Συγχρόνως, δεν έπαυε να ζητεί την ανεξαρτησία της Ινδίας.
Μετά την νίκη του Εργατικού Κόμματος στις βρετανικές εκλογές του 1945 άρχισαν τριμερείς διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη βρετανική κυβέρνηση, στους ινδουιστές του Κογκρέσου και του Συνδέσμου των Μουσουλμάνων υπό τον δικηγόρο Μοχάμετ Τζίνα, οι οποίες κατέληξαν στο σχέδιο Μαουντμπάτεν (3 Ιουνίου 1947) και στην ίδρυση δύο νέων κυρίαρχων κρατών, της Ινδίας και του Πακιστάν (15 Αυγούστου 1947), προς μεγάλη απογοήτευση του Γκάντι, ο οποίος προσπάθησε μάταια να συμβιβάσει τις δύο πλευρές.
Το αποτέλεσμα ήταν να τον μισήσουν και οι δύο. Στις 30 Ιανουαρίου 1948, ενώ ο Γκάντι κατευθυνόταν προς τον τόπο της βραδινής του προσευχής στο Δελχί, δολοφονήθηκε από τον 39χρονο φανατικό ινδουιστή Νατουράμ Γκότσε, αυτός ο υπέρμαχος της μη βίας.
Ο Γκάντι με πολιτική και πνευματική στάση του πυροδότησε τρεις από τις μεγαλύτερες επαναστάσεις του 20ου αιώνα: την επανάσταση κατά της αποικιοκρατίας, των φυλετικών διακρίσεων και της βίας. Μεταξύ των προσωπικοτήτων που επηρεάστηκαν από τη δράση του αξίζει να αναφέρουμε τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στις ΗΠΑ και τον Νέλσον Μαντέλα στη Νότιο Αφρική.
Ανάμεσα στους θαυμαστές του συγκαταλέγονται ο Αλβέρτος Αϊνστάιν, ο οποίος έβλεπε στην πολιτική της μη βίας τού Γκάντι το πιθανό αντίδοτο στη μαζική βία που εξαπολύθηκε με τη διάσπαση του ατόμου, και o σουηδός νομπελίστας οικονομολόγος Γκούναρ Μίρνταλ, που χαρακτηρίζει τον Γκάντι «φωτισμένο φιλελεύθερο σε όλα σχεδόν τα πεδία».
Πηγή: SanSimera.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Καιρός: Εφιαλτική πρόβλεψη Αρναούτογλου – «Μην παρκάρετε αυτοκίνητα κάτω από δέντρα, έρχονται πολύ ισχυροί άνεμοι»
- Έτσι θα υπολογίσετε εύκολα και γρήγορα τα ένσημα σας με κωδικούς TaxisNet και ΑΜΚΑ
- Βασίλισσα Ελισάβετ: Αυτός ήταν ο μοναδικός άνθρωπος που την αντιμετώπιζε ως «κοινή θνητή»
- Το εφιαλτικό σύνθημα που σαρώνει την Τουρκία
- Φονικό στην Καβάλα: Του είχε δανείσει 15.000 ευρώ
- Καβάλα: Ούτε ο πατέρας του δεν πήγε στην κηδεία του 56χρονου- Ιερέας δεν ήθελε να ψάλλει
- Το «βαρύ» ποινικό παρελθόν των βασανιστών της 23χρονης Φαίης - Τα σημάδια στη σορό της που προβληματίζουν
- Τραγωδία σε ποδοσφαιρικό ματς στην Ινδονησία - Δεκάδες νεκροί μετά από εισβολή οπαδών - Βίντεο
- Εορτολόγιο Οκτωβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Κυριακή 2/10
- GNTM: Ζαλίζει το Instagram η 19χρονη Ουκρανή - Οι πόζες που «καίνε»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις TheCaller
- Eoρτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Κυριακή 2 Οκτωβρίου
- Love Island – Νίκη Ηλιοπούλου: «Θέλω τον άντρα ψηλό, να είναι γορίλας!»
- Αχαΐα: 59χρονη μητέρα 4 παιδιών καταπλακώθηκε από τρακτέρ – Την βρήκαν ο σύζυγος και ο γιος της
- O καιρός της Κυριακής 2 Οκτωβρίου
- Ινδονησία: Δεκάδες νεκροί και σκηνές πολέμου μετά από ποδοσφαιρικό αγώνα
- Σαντορίνη: Εκπαιδευτικός σε ΕΠΑΛ παίρνει μαζί στην τάξη το 20 μηνών παιδί της γιατί δεν υπάρχει θέση σε βρεφονηπιακό σταθμό
- Νέο «ράπισμα» Μενέντεζ σε Τουρκία! «Οποιαδήποτε επιθετικότητα θα έχει συνέπειες και δεν θα γίνει αποδεκτή»
- Τα ζώδια της Κυριακής
- Σάκης Αρναούτογλου: «Προσοχή, δεν παρκάρουμε κάτω από μεγάλα δέντρα την Κυριακή» – Σε ποιες περιοχές αναφέρεται
- 12 χρόνια «Διαύγεια»: Με νόμο της Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ από το 2010 καμία πράξη της δημόσιας διοίκησης δεν εφαρμόζεται, αν δεν αναρτηθεί στο διαδίκτυο
- Τελευταία Νέα TheCaller
- Μαχάτμα Γκάντι: Ο εμπνευσμένος κήρυκας της μη βίας που έμεινε στην ιστορία
- 2 Οκτωβρίου: Διεθνής Ημέρα Μη Βίας
- Τα ζώδια της Κυριακής
- Eoρτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Κυριακή 2 Οκτωβρίου
- O καιρός της Κυριακής 2 Οκτωβρίου
- Ινδονησία: Δεκάδες νεκροί και σκηνές πολέμου μετά από ποδοσφαιρικό αγώνα
- Ημιμαραθώνιος Κρήτης: «Σήκω μπλιό από την καρέκλα»-Το επικό βίντεο με κορονοϊό, σεισμό και άλλα πολλά
- Σαντορίνη: Εκπαιδευτικός σε ΕΠΑΛ παίρνει μαζί στην τάξη το 20 μηνών παιδί της γιατί δεν υπάρχει θέση σε βρεφονηπιακό σταθμό
- Σάκης Αρναούτογλου: «Προσοχή, δεν παρκάρουμε κάτω από μεγάλα δέντρα την Κυριακή» – Σε ποιες περιοχές αναφέρεται
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ιράν: Συμφωνία με τις ΗΠΑ για «ταυτόχρονη απελευθέρωση κρατουμένων», σύμφωνα με ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων
- Ο Λεβαντόφσκι οδηγεί την Μπαρτσελόνα! «Πάτησαν» κορυφή οι Καταλανοί
- Καρύδια και Μέλι
- Στο 424 Στρατιωτικό νοσοκομείο με κοροναϊό ο Mητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος
- Η ελληνική υπεροπλία στους αιθέρες του Αιγαίου και η μεγάλη ανησυχία του Ερντογάν
- Νίκος Μάνεσης: "Διανύω τα τελευταία μου χρόνια στον Alpha"
- Νέο αμερικανικό «χαστούκι» στον Ερντογάν - Ράπισμα και από το Πεντάγωνο: Η Κύπρος εντάσσεται στο αμυντικό πρόγραμμα «State Partnership»
- Η «σφαγή του Τλατελόλκο», όταν ο στρατός επιτέθηκε σε φοιτητική συγκέντρωση και σκότωσε πάνω από 300 άτομα
- Ουκρανία: Το Βερολίνο θα στείλει στο Κίεβο το προηγμένο αντιαεροπορικό σύστημα IRIS-T
- Πέντε τεχνολογικές τάσεις που θα αλλάξουν τις ταξιδιωτικές εμπειρίες