Με sold out συναυλία ξεκινά το Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την ΚΟΘ

Ανάμεσα στους κίονες του Ναού της Αντιγονιδών και άλλα γλυπτά που φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, θα πάρουν θέση καταξιωμένοι μουσικοί, παρουσιάζοντας συναυλίες στο υποβλητικό περιβάλλον του Μουσείου.

Πρόκειται για το Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου, που διοργανώνουν η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης

(Κ.Ο.Θ.) και το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (Α.Μ.Θ.), με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα.

Η εναρκτήρια συναυλία «Ο Ρομαντικός Περιηγητής» με τον Βασίλη Βαρβαρέσο μάλιστα, είναι ήδη sold out, με αποτέλεσμα το ρεσιτάλ πιάνου να επαναληφθεί μία εβδομάδα αργότερα, στις 5 Φεβρουαρίου.

Θα ακολουθήσουν θεματικές συναυλίες μία φορά το μήνα στο φουαγιέ του Μουσείου, έναν χώρο, που όπως τονίστηκε, διαθέτει εξαιρετική ακουστική και αποτελεί μία φιλόξενη σκηνή, μέσα από την οποία έχουν σμιλευθεί οι περισσότεροι μουσικοί που έχει «γεννήσει» η Θεσσαλονίκη.

«Το μεγαλύτερο Αρχαιολογικό Μουσείο της βόρειας Ελλάδας έχει κύριο στόχο την επιμόρφωση στην ιστορία και τον πολιτισμό της Μακεδονίας -και όχι μόνο, αλλά ταυτόχρονα θέλει να επεκτείνει τις δραστηριότητές του και να γίνει ένα ευρύτερο κέντρο πολιτισμού, που να συνδυάζει τον αρχαίο με τον σύγχρονο πολιτισμό», τόνισε στη σημερινή συνέντευξη τύπου εκ μέρους του δ.σ. του Α.Μ.Θ., η Αντιπρόεδρος Βασιλική Μισαηλίδου.

«Υπό αυτήν την έννοια ο στόχος μας είναι να διευρύνουμε το κοινό που ενδιαφέρεται για το Μουσείο και να προσελκύσουμε ακόμα περισσότερους επισκέπτες, προσπαθώντας να προσφέρουμε όχι μόνο επιμόρφωση, αλλά και ψυχαγωγία και διασκέδαση με διάφορους τομείς που συνάδουν με το Αρχαιολογικό Μουσείο», είπε χαρακτηριστικά.

«Το φεστιβάλ αυτό εντάσσεται και υπηρετεί τη δεύτερη δράση του επιχειρησιακού σχεδίου του Μουσείου που έχει στηθεί για την επόμενη τριετία, με την οποία επιτυγχάνουμε τον πέμπτο στόχο, που είναι η προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και σε συνδυασμό με τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία», είπε από την πλευρά της η Γενική Διευθύντρια του Α.Μ.Θ. Αναστασία Γκαδόλου.

Η ίδια, όταν πριν από λίγους μήνες ανέλαβε τα καθήκοντά της, βρήκε -όπως είπε- ένα μουσείο που ανέκαθεν ήταν ένας χώρος που δεχόταν και φιλοξενούσε πάρα πολλές συναυλίες σύγχρονης μουσικής.

«Η δική μου πρόθεση ήταν αυτό να γίνει σε μία πιο συντεταγμένη βάση», τόνισε και έτσι απευθύνθηκε σε έναν από τους ιστορικούς φορείς πολιτισμού της πόλης, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.

Τα ιδιαίτερα θετικά συναισθήματα που νιώθουν τα μέλη της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης γι’ αυτήν τη συνεργασία, εξέφρασε ο καλλιτεχνικός της Διευθυντής Σίμος Παπάνας, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ένα μουσείο ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλες τις πλευρές της κοινωνίας, αλλά και στους νέους μουσικούς και τους μουσικούς της πόλης.

«Έτσι λοιπόν φτάσαμε να εκπονήσουμε ένα νέο Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου, το οποίο χρειάζεται η πόλη, που θα έχει ως βάση τη λογική με την οποία έχει λειτουργήσει το Αρχαιολογικό Μουσείο όλα αυτά τα χρόνια, δηλαδή να στηρίζει τους μουσικούς της πόλης και της χώρας και να δίνει βήμα στους καλλιτέχνες να παρουσιάσουν τη δουλειά τους.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρόκειται για συναυλίες ύψιστου επιπέδου, οι οποίες θα σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό θεματικά τόσο με τις δράσεις του Μουσείου, όσο και με τις δικές μας δράσεις», εξήγησε ο κ. Παπάνας.

Συμβολική ως προς αυτό, είναι και η εναρκτήρια συναυλία του Φεστιβάλ, με έναν από τους πιο ενδιαφέροντες πιανίστες της γενιάς του, τον Βασίλη Βαρβαρέσο. «Ο Βασίλης συμβολίζει όλο αυτό: Το παιδί που ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη και ανδρώθηκε εδώ και έχει κατακτήσει τα ύψιστα στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα», πρόσθεσε ο κ. Παπάνας.

«Το να αισθάνεσαι ότι η πόλη σου, δίνει βήμα στους μουσικούς της πόλης και της χώρας αλλά και ότι ο κόσμος το θέλει -και γι’ αυτό είναι sold out η συναυλία, είναι κάτι πολύ αισιόδοξο», είπε από την πλευρά του ο κ. Βαρβαρέσος.

Η συναυλία «Ο Ρομαντικός Περιηγητής» θα δοθεί τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου στις 20:00 και επειδή είναι sold out, θα επαναληφθεί στις 5 Φεβρουαρίου την ίδια ώρα και περιλαμβάνει:

Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (1770-1827): Σονάτα του Σεληνόφωτος αρ.2, έργο 27

Ρόμπερτ Σούμαν (1810-1856): Καρναβάλι της Βιέννης, έργο 26

Φραντς Λιστ (1811-1886): Χρόνια Προσκυνήματος.

Οι συναυλίες που ακολουθούν είναι οι εξής:

«Η Μουσική ως Κοινωνός Ειρήνης» στις 12 Φεβρουαρίου με τους Guy Ben Zioni (βιόλα- Ισραήλ) και Diana Al- Hassani (πιάνο- Ιράκ/Γερμανία)

«Fiesta de flauta y guitarra: Μια βραδιά λατινοαμερικανικής μουσικής» στις 11 Μαρτίου με τους Ζαχαρία Ταρπάγκο (φλάουτο) και Δημήτρη Δεκαβάλλα (κιθάρα)

«Λατρευτική μουσική για βιολοντσέλο» στις 22 Απριλίου με τον Δήμο Γκουνταρούλη (τετράχορδο βιολοντσέλο πίκολο)

«Ο Αιμίλιος Ριάδης και η εποχή του» στις 13 Μαΐου με το Κουαρτέτο εγχόρδων «Αιμίλιος Ριάδης», που αποτελείται από τους Ανδρέα Παπανικολάου (βιολί), Γιώργο Κουγιουμτζόγλου (βιολί), Αλεξάνδρα Βόλτση (βιόλα) και Λίλα Μανώλα (βιολοντσέλο)

«Κουιντέτο χάλκινων πνευστών Κ.Ο.Θ.» στις 10 Ιουνίου, που αποτελείται από τους Γιώργο Λασκαρίδη (τρομπέτα), Δημήτρη Γκόγκα (τρομπέτα), Άγγελο Κοσκινά (κόρνο), Φιλήμων Στεφανίδη (τρομπόνι), Παύλο Γεωργιάδη (τούμπα).

Keywords
Τυχαία Θέματα
Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, ΚΟΘ,festival mousikis domatiou, archaiologiko mouseio thessalonikis, koth