Μεντβέντεφ: Θα χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά, αν χρειαστεί, για την προστασία του Ντονμπάς

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας και αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ διατήρησε την «πυρηνική απειλή», για την οποία έκανε λόγο και ο Πούτιν την Τετάρτη.

Σύμφωνα με όσα έγραψε στο κανάλι του, στο Telegram, η Ρωσία δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει «στρατηγικά πυρηνικά όπλα» σε περίπτωση που απειληθούν το Ντονμπάς και άλλες

περιοχές της νοτιοανατολικής Ουκρανίας, μετά τα δημοψηφίσματα που έχουν προκηρυχθεί για την προσάρτησή τους στη ρωσική ομοσπονδία.

«Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι όχι μόνο οι δυνατότητες κινητοποίησης, αλλά και οποιαδήποτε ρωσικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων των στρατηγικών πυρηνικών όπλων και των όπλων που βασίζονται σε νέες τεχνολογίες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προστασία του Ντονμπάς και άλλων εδαφών μετά τα δημοψηφίσματα για την ένταξή τους στη Ρωσία», έγραψε ο Μεντβέντεφ στο κανάλι του στο Telegram.

Το δυτικό κατεστημένο και όλοι οι πολίτες των χωρών του ΝΑΤΟ πρέπει να καταλάβουν ότι η Ρωσία έχει επιλέξει το δικό της δρόμο και δεν υπάρχει επιστροφή συνέχισε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σχολιάζοντας τις αποφάσεις του Πούτιν να υποστηρίξει τα δημοψηφίσματα σε Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια και για τη μερική κινητοποίηση στη Ρωσική Ομοσπονδία. «Το δυτικό κατεστημένο, γενικά όλοι οι πολίτες των χωρών του ΝΑΤΟ, πρέπει να καταλάβουν ότι η Ρωσία έχει επιλέξει το δικό της δρόμο. Δεν υπάρχει επιστροφή» έγραψε ο Μεντβέντεφ.

«Διάφοροι ηλίθιοι συνταξιούχοι με στρατηγικά γαλόνια δεν χρειάζεται να μας τρομάζουν με συζητήσεις για ένα χτύπημα του ΝΑΤΟ στην Κριμαία. Τα υπερηχητικά (όπλα) είναι εγγυημένο ότι μπορούν να φτάσουν σε στόχους στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ πολύ πιο γρήγορα», πρόσθεσε ο Μεντβέντεφ.

Μακρόν: Εκβιάζει ο Πούτιν με τα πυρηνικά

Για τη «μερική επιστράτευση» που κήρυξε ο Πούτιν στη Ρωσία, την «πυρηνική απειλή» από την πλευρά του Ρώσου προέδρου και την ανάγκη να τερματιστεί ην κρίση «στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων»«, μίλησε ο Εμανουέλ Μακρόν στο γαλλικό κανάλι BFMTV, στο αεροπλάνο της επιστροφής από τη Νέα Υόρκη, όπου βρέθηκε για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

«Η Ρωσία αποφάσισε να κάνει ένα επιπλέον βήμα στην κλιμάκωση», είπε ο Γάλλος πρόεδρος, σχολιάζοντας την απόφαση για στρατολόγηση 300.000 εφέδρων στη Ρωσία, ενώ καυτηρίασε την επιθυμία που εξέφρασε ο Πούτιν να χρησιμοποιήσει αν χρειαστεί «όλα τα όπλα» – συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών – στον πόλεμο της Ουκρανίας.

«Προφανώς, πρόκειται για εκβιασμό και προφανώς έχει αυτά τα όπλα και ο κίνδυνος εξακολουθεί να υπάρχει. Αλλά είναι επίσης ένα μέσο πίεσης», είπε ο Μακρόν, προσθέτοντας πως «υπάρχει μια (ουκρανική) αντεπίθεση από το νότο και το βορρά που έχει αποσταθεροποιήσει το ρωσικό μέτωπο, αυτό είναι το πρώτο στοιχείο. Προφανώς, η ρωσική οικονομική κατάσταση είναι προφανώς πιο περίπλοκη από ό,τι έχει ειπωθεί, το ρούβλι είναι εύθραυστο, οι αλυσίδες αξίας καταρρέουν καθώς οι εταιρείες εγκαταλείπουν την επικράτεια και οι εταίροι δεν βοηθούν όσο αναμενόταν. Και το τρίτο πράγμα, η Ρωσία απομονώνεται διπλωματικά».

Για τον Μακρόν, η σύγκρουσημ στην Ουκρανία «θα τελειώσει μόνο γύρω από ένα τραπέζι». «Δεν είμαστε σε πόλεμο με τη Ρωσία, αλλά πρέπει να βοηθήσουμε την Ουκρανία και να πείσουμε και άλλες χώρες να μας ακολουθήσουν, προκειμένου να αυξσουμε την πίεση. Η Ρωσία είναι πολύ ξεκάθαρα υπό πίεση, αλλά πρέπει να πιέσουμε τους εαυτούς μας να αποκαταστήσουμε τον διάλογο και τις συνθήκες για την ειρήνη. Δεν βρισκόμαστε σε αδιέξοδο. (…) Θα τελειώσει μόνο γύρω από ένα τραπέζι. Δεν μπορούμε να μείνουμε σε μια ανεξέλεγκτη διαδικασία».

Ανέφερε ακόμα, ότι η ειρηνευτική συνθήκη θα πρέπει τουλάχιστον να εγγυάται τις «γραμμές του Φεβρουαρίου», δηλαδή τα σύνορα που ίσχυαν πριν από την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου και επομένως την «εθνική ακεραιότητα» της Ουκρανίας πριν από τη σύγκρουση.

Keywords
Τυχαία Θέματα