Μικρό καλάθι κρατά η αγορά για τα μέτρα της στεγαστικής πολιτικής

Μικρό καλάθι κρατά η αγορά για τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης στην χώρα μας, τονίζοντας ωστόσο ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

«Εκείνο που μένει να αποδειχτεί είναι το πραγματικό αντίκτυπο που θα έχει στην αγορά και κατά πόσο θα λύσει το πρόβλημα της στεγαστικής κρίσης με την οποία έχουν έρθει αντιμέτωποι χιλιάδες άνθρωποι και έχει φέρει σε απόγνωση τα νοικοκυριά», επισημαίνουν στελέχη της αγοράς real

estate.

To στεγαστικό πρόγραμμα ύψους 1,8 δισ. ευρώ με έμφαση στους νέους έως 39 ετών για  φοιτητές και ζευγάρια που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, θα ενεργοποιηθεί άμεσα και θα απευθύνεται σε πάνω από 100.000 ωφελούμενους που επιθυμούν να αγοράσουν ή να μισθώσουν σπίτι.

Οι κύριες δράσεις θα ξεκινήσουν από τον επόμενο μήνα και θα αναπτύσσονται σταδιακά.

Εκτός από την αύξηση του σπουδαστικού επιδόματος στέγης από 1.000 σε 1.500 ευρώ και με προϋποθέσεις στα 2.000 ευρώ σε 50.000 νέους, ξεκινά αμέσως η ανέγερση 8.150 θέσεων σε πέντε σύγχρονες Φοιτητικές Εστίες στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θράκης και Δυτικής Αττικής.

Οι χώροι έχουν ήδη καθοριστεί και τα έργα θα γίνουν με ΣΔΙΤ.

Ταυτόχρονα εγκαινιάζεται ένα ειδικό πρόγραμμα δανείων καταρχάς ύψους 500 εκ. ευρώ, με συγχρηματοδότηση 375 εκ. από το κράτος και 125 εκ. από τις τράπεζες. Στόχος είναι να εξασφαλιστεί πάρα πολύ χαμηλό, σχεδόν μηδενικό επιτόκιο, για την αγορά πρώτης κατοικίας από χιλιάδες πολίτες μέχρι 39 ετών, σε περιοχές με πιο παλαιά κτίρια.

Ανακαινίσεις παλαιών σπιτιών

Για να αυξηθεί η ιδιοκατοίκηση και να ανακαινιστούν τα παλαιότερα σπίτια, δημιουργείται, ακόμη, ένα στοχευμένο «Εξοικονομώ και Ανακαινίζω» για 20.000 νέους. Κάθε δικαιούχος θα λαμβάνει έως και 20.000 ευρώ για ενεργειακές παρεμβάσεις στο ακίνητό του, μαζί με πρόσθετη ενίσχυση 3.000 ευρώ και χαμηλότοκο δάνειο έως 7.000 ευρώ.

Ως κίνητρο σε τουλάχιστον 10.000 ιδιοκτήτες κλειστών ακινήτων, θα δοθεί κρατική επιδότηση μέχρι 10.000 ευρώ για να τα ανακαινίσουν.

Με την υποχρέωση, όμως, να τα ενοικιάσουν σε μακροχρόνιες μισθώσεις. Η πολιτεία έτσι καλύπτει έως και το 40% του κόστους ανακαίνισης κάθε κλειστού διαμερίσματος.

Κοινωνική αντιπαροχή

Θεσμοθετείται επίσης για τα δημόσια οικόπεδα και κτίρια, η «κοινωνική αντιπαροχή». Το κράτος δηλαδή θα προσφέρει αδρανή περιουσιακά του στοιχεία σε ιδιώτες κατασκευαστές και εκείνοι, με έξοδά τους, θα χτίζουν σύγχρονες κατοικίες. Οι μισές θα ενοικιάζονται με χαμηλό ενοίκιο σε νέους μισθωτές, ενώ οι υπόλοιποι χώροι θα αξιοποιούνται εμπορικά από τους ιδιώτες.

Από τον Δεκέμβριο ξεκινά το Πρόγραμμα «Εστία 2». Σύμφωνα με αυτό, το Δημόσιο θα μισθώσει, σε πρώτη φάση, 1.000 ιδιωτικά ακίνητα, για να τα διαθέσει, στη συνέχεια, με διαδικασίες-εξπρές και πολύ χαμηλό μίσθωμα σε ευάλωτα νοικοκυριά.

Το πρόβλημα της στέγασης στην χώρα μας

Σήμερα το ποσοστό του εισοδήματος που δαπανά ο ενοικιαστής στην χώρα μας για το κόστος στέγασης αγγίζει το 60%-70% του μέσου μηνιαίου μισθού σύμφωνα με τα ζητούμενα μισθώματα, ενώ αν πρόκειται για οικογένεια ακόμη και έναν ολόκληρο «καλό» μισθό.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τον Μάϊο του 2022, καταγράφηκε αύξηση του κόστους στέγασης κατά 35% (λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο  θέρμανσης, στερεά καύσιμα) σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021.
Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τα στοιχεία της E- Real Estates Πανελλαδικό Δίκτυο Κτηματομεσιτών, τo 36,9% των Ελλήνων ζουν σε νοικοκυριά με καθυστερήσεις σε στεγαστικά δάνεια, ενοίκια ή λογαριασμούς κοινής ωφέλειας

Οι καθυστερήσεις σε λογαριασμούς στεγαστικών δανείων, ενοικίων ή υπηρεσιών κοινής ωφέλειας είναι μια άλλη ένδειξη ότι το κόστος στέγασης μπορεί να είναι πολύ υψηλό.

Παρά το γεγονός ότι οι τιμές και τα ενοίκια των κατοικιών αυξήθηκαν κατά την περίοδο 2010-2020, το ποσοστό των ατόμων που ζουν σε νοικοκυριά με καθυστερήσεις σε στεγαστικά δάνεια, ενοίκια ή λογαριασμούς κοινής ωφελείας στην ΕΕ μειώθηκε από 12,4 % το 2010 σε 8,8 % το 2020.

Τα μερίδια μειώθηκαν σε 21 κράτη μέλη και αυξήθηκαν σε πέντε. Το 2020, τα μεγαλύτερα μερίδια παρατηρήθηκαν στην Ελλάδα (36,9 %), τη Βουλγαρία (23,6 %), την Ιρλανδία (15,1 %), τη Ρουμανία (14,8 %) και την Κύπρο (14,7 %) και τα μικρότερα στην Τσεχία (3,0 %), την Ολλανδία (3,2 %), Λουξεμβούργο και Σουηδία (και οι δύο 4,9 %).

Τη δεδομένη χρονική στιγμή το ποσοστό των ατόμων που ζουν σε νοικοκυριά με καθυστερήσεις σε στεγαστικά δάνεια, ενοίκια η λογαριασμούς κοινής ωφελείας στη χώρα μας έχει εκτιναχθεί και σίγουρα δεν «θυμίζει» τα στοιχεία της Eurostat για το έτος 2020.

Φωτιά οι τιμές των ενοικίων

Φωτιά έχουν πάρει οι τιμές των ενοικίων με τις αυξήσεις να αγγίζουν ακόμη και το 30% στο κέντρο της Αθήνας, τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς η μεγάλη αύξηση των ενοικίων, οφείλεται κυρίως στην συσσώρευση πολλών ετών τόσο της υποαπόδοσης των κατοικιών, που οδήγησε πολλούς ιδιοκτήτες στην απότομη αύξηση των ζητούμενων ενοικίων, προκειμένου να περιορίσουν τις ζημίες των χρόνων της οικονομικής κρίσης, αλλά και στη μη δυνατότητα των ενδιαφερομένων να επενδύσουν στην αγορά ακινήτου για τη κάλυψη της στεγαστικής τους ανάγκης.

Επίσης από το 2009 λόγω οικονομικής κρίσης σταμάτησε η ανέγερση νέων κατοικιών ενώ μέσα σε αυτά τα χρόνια η ζήτηση για την μίσθωση κατοικιών άγγιξε τις 150.000 – 200.000 κατοικίες, σε μια περίοδο που η οικοδομική δραστηριότητα – η ανέγερση νέων πολυκατοικιών ήταν ανύπαρκτη, παράλληλα, την ίδια χρονική περίοδο η βραχυχρόνια μίσθωση κέρδιζε συνεχώς έδαφος.

Σήμερα το πρόβλημα της στέγασης είτε για διαμερίσματα μεγαλύτερης επιφάνειας 70τμ -110 τμ , είτε μικρότερης έως 30τμ-50τμ, είναι μεγάλο.

Η ζήτηση για ενοικίαση είναι καθημερινά αυξανόμενη, ενώ πολλοί ιδιοκτήτες φτάνουν πλέον να ζητούν το Ε9 ή τη σύμβαση εργασίας από τους υποψήφιους ενοικιαστές για την μίσθωση της κατοικίας τους.

Αναφερόμενος στο θέμα ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Στράτος Παραδιάς τόνισε ότι το πρόβλημα της μείωσης της προσφοράς κατοικιών οφείλεται στο ότι οι ενοικιαζόμενες κατοικίες και τα διαμερίσματα κατασκευής των δεκαετιών 50 – 80 σταδιακά αποσύρονται από την αγορά όταν αποχωρήσει κάποιος μακροχρόνιος ενοικιαστής τους, λόγω αδυναμίας των ιδιοκτητών τους να τα ανακαινίσουν λειτουργικά αλλά και ενεργειακά με κόστος πολλών δεκάδων χιλιάδων ευρώ, όπως προβλέπουν οι επερχόμενες υποχρεωτικές ρυθμίσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Σχετικά με το ύψος των ενοικίων, προειδοποίησε για μια ακόμη φορά ότι όποιοι ιδιοκτήτες ζητούν υψηλά ενοίκια, διατρέχουν υψηλότατο κίνδυνο να μην εισπράξουν ούτε ένα ενοίκιο, και να μην πληρωθεί ούτε ένας λογαριασμός ρεύματος, νερού και κοινοχρήστων, από τους “ενοικιαστές” αυτούς οι οποίοι αποδέχονται τα υψηλά ενοίκια προκειμένου να εγκατασταθούν στις κατοικίες με το εξ αρχής σχέδιο να μην πληρώσουν απολύτως τίποτε, και οι οποίοι δυσφημούν με τις ενέργειές τους αυτές όλους τους υπόλοιπους ενοικιαστές.

Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Spitogatos στο β΄τρίμηνο του 2022 (σεε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2021) οι τιμές των ενοικίων στις περιοχές των βορείων προαστίων καταγράφουν αύξηση 9,10% και ανέρχονται πλέον στα 10 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Αυτό σημαίνει ότι το κόστος ενοικίασης μίας κατοικίας 80 τετραγωνικών, ανέρχεται στα 800 ευρώ το μήνα. Αυξήσεις 5,90% καταγράφονται, στο ίδιο διάστημα και στα νότια προάστια, ενώ κατά 5,60% είναι αυξημένες οι τιμές των ενοικίων στα δυτικά προάστια στο β’ τρίμηνο του 2022.

Διψήφια ποσοστά αυξήσεων καταγράφονται στις τιμές των ενοικίων στα ανατολικά προάστια και τον Πειραιά με 14,30% και 11,10%, αντίστοιχα.

Keywords
Τυχαία Θέματα