Μητσοτάκης: Δίνει σήμερα το σύνθημα για έρευνες και εξορύξεις αερίου σε Ιόνιο και Κρήτη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στην ΕΔΕΥ στις 10.15 προκειμένου να συμμετάσχει σε συνάντηση εργασίας για την έναρξη ερευνών για την αξιοποίηση εγχώριων κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Με την κίνηση αυτή προσπαθεί να περάσει το μήνυμά ότι οι υπαρκτοί πόροι της χώρας θα εκμεταλλευθούν στο έπακρο.

Έτσι αναμένεται να ανακοινωθεί το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των σεισμογραφικών ερευνών στα αδειοδοτημένα οικόπεδα.

Κοιτάσματα αξίας 250 δις ευρώ

Σύμφωνα με την ΕΔΕΥ άλλωστε, η δυνητική αξία των αποθεμάτων

φυσικού αερίου της Ελλάδας θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα κύκλο εργασιών που υπερβαίνει τα 250 δισεκατομμύρια ευρώ,

Παρόντες στην παρουσίαση θα είναι ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, η γεν. γραμματέας Ενέργειας Αλ. Σδούκου, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ Αρ. Στεφάτος και ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛ.ΠΕ Α. Σιάμισης.

Για τα εμβληματικά έργα που προωθούνται στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και τα οποία θα ενισχύσουν την επάρκεια εφοδιασμού και θα συμβάλλουν στη σταδιακή αποκλιμάκωση του υψηλού κόστους ενέργειας, συζήτησαν στην Τριμερή Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας ΕλλάδαςΚύπρου – Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας και οι συναρμόδιοι υπουργοί Karine Elharrar και Νατάσα Πηλείδου.

Στο γενικότερο πλαίσιο της εκμετάλλευσης πόρων στον τομέα της ενέργειας και της συνεργασίας, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν:

«Η ανάπτυξη στρατηγικής συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ αποτελεί βασικό στόχο της κυβερνητικής πολιτικής. Και ο στόχος αυτός γίνεται πιο επιτακτικός την ώρα αυτή που εντείνονται   -εξαιτίας της  ρωσικής εισβολή στην Ουκρανία- οι επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε, χθες 11 Απριλίου, στην Ιερουσαλήμ, τριμερής Σύνοδος των Υπουργών Ενέργειας Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.

Συζητήθηκαν -όπως δήλωσε ο Υπουργός Κώστας Σκρέκας- οι επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης, η εμβάθυνση της τριμερούς στρατηγικής συνεργασίας και τα εμβληματικά έργα που προωθούνται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τα οποία θα ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια και θα συμβάλλουν στη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων προμήθειας ενέργειας.

Όπως το έργο EuroAsia Interconnector για την ηλεκτρική διασύνδεση ΕλλάδαςΚύπρου – Ισραήλ και ο  αγωγός φυσικού αερίου EastMed. Συζητήθηκε ακόμη η αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου του Ισραήλ και των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου που  μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων ενέργειας και στην απεξάρτηση της Ευρώπης από τις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων.

Εξετάστηκε, επίσης, το ενδεχόμενο μεταφοράς LNG με πλοία από την Ανατολική Μεσόγειο στις ευρωπαϊκές αγορές, αξιοποιώντας τις εγκαταστάσεις υγροποίησης φυσικού αερίου που διαθέτει η Αίγυπτος. Οι Υπουργοί συμφώνησαν να διερευνήσουν και την κατασκευή σταθμού LNG στην Κύπρο για τη βέλτιστη αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου».  

Keywords
Τυχαία Θέματα