Μουσείο Ακρόπολης: Κλείνει 14 χρόνια λειτουργίας – Απολογισμός και οι ευχάριστες εκπλήξεις για το μέλλον
Με αναφορά στον "αγαπημένο δάσκαλο και φίλο", αείμνηστο Δημήτριο Παντερμαλή, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 14 Σεπτεμβρίου 2022, ο γενικός διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης Νικόλαος Σταμπολίδης ‘άνοιξε' τη συνέντευξη Τύπου για τα πεπραγμένα του μουσείου της περιόδου από τον Ιούνιο 2021 έως τον Ιούνιο 2023, που πραγματοποιήθηκε σήμερα με αφορμή τα 14 χρόνια λειτουργίας του.
“Το Μουσείο Ακρόπολης τέλεσε μνημόσυνο 40 ημερών στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου
Ο γενικός διευθυντής αναφέρθηκε μεταξύ πολλών άλλων και στην ανανέωση της μόνιμης έκθεσης κυρίως στην Αίθουσα της Αρχαϊκής Ακρόπολης, με σκοπό τον ορθολογικότερο καταμερισμό των εκθεμάτων στις θεματικές τους ενότητες. Η ανανεωμένη αίθουσα, που θα παραμείνει ως έχει με σημειακές αλλαγές “δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να καταλάβουν όχι μόνο την ομορφιά αυτών των έργων αλλά και την κοινωνία και το πολιτικοκοινωνικό γίγνεσθαι της περιόδου που τα δημιούργησε”, δήλωσε κατά την επιτόπια ξενάγηση ο Ν. Σταμπολίδης.
Ειδικότερα, στην είσοδο της εν λόγω αίθουσας τον επισκέπτη υποδέχονται οι δύο σφίγγες της Ακρόπολης που βρίσκονται πλέον αντικριστά, ενώ αμέσως μετά περίοπτη θέση έχει ο περίφημος Μοσχοφόρος, ένα από τα σημαντικότερα έργα πλαστικής της Αρχαϊκής εποχής (γύρω στο 570 π.Χ.).
Η συγκέντρωση των αρχαϊκών αρχιτεκτονικών γλυπτών, των Κορών και των ανδρικών αγαλμάτων σε διακριτές ενότητες επιτρέπει την καλύτερη πρόσληψη του μουσειακού αφηγήματος και την ενίσχυση της εμπειρίας του επισκέπτη. Δημιουργήθηκε επίσης η νέα εκθεσιακή ενότητα «Αξιωματούχοι και επαγγελματίες», που δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να δει με άλλο μάτι, όχι μόνο την αισθητική ομορφιά των αγαλμάτων, αλλά και τα έργα τέχνης, τους ανθρώπους και τις κοινωνίες που τα παρήγαγαν.
Την ίδια ώρα, η έκθεση εμπλουτίστηκε με νέα έργα. Στην Αίθουσα της Αρχαϊκής Ακρόπολης επανατοποθετήθηκε ο Κούρος (Ακρ. 596), μετά την επανασυντήρηση και τη συνάρμοση του κορμού με τη βάση, και προστέθηκαν από τις αποθήκες η βάση περιρραντηρίου της Πλύντριας Σμικύνθης (Ακρ. 607), ο κίονας του γναφέα Σίμωνα (Ακρ. 429) και ο κιονίσκος με το άγαλμα της Κόρης (Ακρ. 6503). Στη βόρεια πτέρυγα του πρώτου ορόφου προστέθηκε η κεφαλή του Ομήρου (EAM 626), η κεφαλή που αποδίδεται στον ρήτορα Δέξιππο (EAM 581) και το αρχιτεκτονικό μέλος με τα ανάγλυφα σύμβολα της Αθηνάς (Ακρ. 2444).
Επίσης, το Μουσείο προχώρησε στην αλλαγή φωτισμού στους εκθεσιακούς χώρους του πρώτου και του τρίτου ορόφου, δημιουργώντας καλύτερες συνθήκες θέασης και αναδεικνύοντας γοητευτικές λεπτομέρειες των εκθεμάτων.
Ενδιαφέρουσα ήταν και η ενημέρωση όσον αφορά τις προσπάθειες επανένωσης αρχιτεκτονικών γλυπτών του Παρθενώνα που ευοδώθηκαν την παραπάνω διετία, όπως η Απόφαση της UNESCO, που αναγνώρισε τον διακρατικό/διακυβερνητικό χαρακτήρα του ελληνικού αιτήματος για την επανένωση των αρχιτεκτονικών γλυπτών του Παρθενώνα και η οποία πάρθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2021 για πρώτη φορά έπειτα από 38 χρόνια συστάσεων, η επιστροφή από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στο Μουσείο Ακρόπολης δέκα θραυσμάτων του γλυπτού διακόσμου του Παρθενώνα, στις 3 Ιανουαρίου 2022 και, κυρίως, η “διαδρομή” της οριστικής επανένωσης του «θραύσματος Fagan» στην ανατολική ζωφόρο του Παρθενώνα στο Μουσείο Ακρόπολης, που πραγματοποιήθηκε στις 4 Ιουνίου 2022, ενέργεια η οποία άνοιξε τον δρόμο για την οριστική επιστροφή τριών θραυσμάτων του γλυπτού διακόσμου του Παρθενώνα από τα Μουσεία του Βατικανού που έφτασαν στην Αθήνα στις 10 Μαρτίου 2023 και επανενώθηκαν με τα υπάρχοντα στην έκθεση του Μουσείου στις 24 Μαρτίου 2023.
“Δεν μπορεί να ακούγεται ότι οι Έλληνες θέλουν τα Γλυπτά για τη δική τους ταυτότητα και περηφάνια. Είναι λάθος αυτό. Οι Έλληνες τα θέλουν εδώ, όχι μόνοι τους. Τα θέλει η παγκόσμια κοινότητα εδώ για το βιωματικό χαρακτήρα που έχει η αίθουσα του Παρθενώνα στο Μουσείο Ακρόπολης με το μνημείο το ίδιο απέναντι. Η παγκόσμια κοινότητα τα θέλει και εκείνη πιέζει προς κάθε κατεύθυνση γιατί όπου και να τα τοποθετηθούν, στο καλύτερο μουσείο του κόσμου, σε όποιες συνθήκες φωτισμού, ποτέ δεν θα έχουν το χάδι από το φως του ήλιου που τα γέννησε. Αυτά τα μάρμαρα λάμπουν στον ήλιο μόνο εδώ. Πουθενά αλλού δεν μπορεί να αντανακλάται το φως με το ίδιο τρόπο όπως εδώ”, υπογράμμμισε μεταξύ άλλων ο γενικός διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, που αναφέρθηκε διεξοδικά και στην ιστορία της επιστροφής του θραύσματος Fagan.
“Είναι το πρώτο ‘ελγίνειο’ που επιστρέφει στην Ελλάδα”, είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας τη μεγάλη σημασία που είχε η οριστική επιστροφή του στην Ελλάδα, καθώς “αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθηθεί, ο δρόμος δηλαδή της καλής θέλησης”.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Δολοφονία Αναστάζια στην Κω: Τι έδειξε η νεκροψία-νεκροτομή
- Κως: Το πιθανότερο σενάριο και τα ερωτήματα για τον φόνο της Αναστάζια
- Γυναικοκτονία στην Κω: Εξετάζεται ξανά ο σύντροφος της Αναστάζια - Τι ερευνούν οι Αρχές
- Δημοσκόπηση RASS: Προβάδισμα 23,4 μονάδων για τη ΝΔ, κάτω από το 20% ο ΣΥΡΙΖΑ
- Πέθανε ξαφνικά στα 32 του χρόνια ο διεθνής Λιθουανός Καρόλις Τσβεντούκας
- Θεσσαλονίκη: Γυναίκα Ρομά μαχαίρωσε... πισώπλατα τον Πακιστανό άνδρα της στον Εύοσμο
- Γιάννης Γλύκας: Αντιδημοκρατική και προσβλητική απόφαση να τεθώ εκτός ψηφοδελτιών του ΠΑΣΟΚ
- Βόμβα με τον Άντι Ντελόρ πυροδοτεί ο Ολυμπιακός
- Δημοσκόπηση RASS: Προβάδισμα 23,4 μονάδων της ΝΔ
- Κως: Το ιατροδικαστικό πόρισμα για την 27χρονη Αναστάζια - Συμπληρωματική κατάθεση έδωσε ο σύντροφός της
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις TheCaller
- Η βόλτα του Μπαράκ Ομπάμα στα σοκάκια της Σίφνου
- Προσπάθεια εξαπάτησης με δήθεν επιστροφή χρημάτων από τον ΕΟΠΥΥ – Καταγγελία από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών
- Δημοσκόπηση RASS: Προβάδισμα 23,4 μονάδων για τη ΝΔ- Στο 11,5% το ΠΑΣΟΚ
- Μουσείο Ακρόπολης: Κλείνει 14 χρόνια λειτουργίας – Απολογισμός και οι ευχάριστες εκπλήξεις για το μέλλον
- Κως: Από ασφυξία ο θάνατος της Αναστάζια, λέει η ιατροδικαστική έκθεση
- Διονύσης Τεμπονέρας για πανό ΝΔ: Την τελευταία φορά που σηκώθηκαν λάβαρα με λουλούδια στην Πάτρα ήταν στην κηδεία του πατέρα μου»
- Χάλε: Ο Τσιτσιπάς στριμώχτηκε από τον Μπαρέρ, όμως έβγαλε αντίδραση και πήρε την πρώτη του φετινή νίκη στο χώμα
- Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη γυναίκα η οποία τραυμάτισε με μαχαίρι τον σύζυγό της
- Τελευταία Νέα TheCaller
- Μουσείο Ακρόπολης: Κλείνει 14 χρόνια λειτουργίας – Απολογισμός και οι ευχάριστες εκπλήξεις για το μέλλον
- Κως: Από ασφυξία ο θάνατος της Αναστάζια, λέει η ιατροδικαστική έκθεση
- Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη γυναίκα η οποία τραυμάτισε με μαχαίρι τον σύζυγό της
- Διονύσης Τεμπονέρας για πανό ΝΔ: Την τελευταία φορά που σηκώθηκαν λάβαρα με λουλούδια στην Πάτρα ήταν στην κηδεία του πατέρα μου»
- Δημοσκόπηση RASS: Προβάδισμα 23,4 μονάδων για τη ΝΔ- Στο 11,5% το ΠΑΣΟΚ
- Προσπάθεια εξαπάτησης με δήθεν επιστροφή χρημάτων από τον ΕΟΠΥΥ – Καταγγελία από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών
- Χάλε: Ο Τσιτσιπάς στριμώχτηκε από τον Μπαρέρ, όμως έβγαλε αντίδραση και πήρε την πρώτη του φετινή νίκη στο χώμα
- Η βόλτα του Μπαράκ Ομπάμα στα σοκάκια της Σίφνου
- Αναστασία Τσιλιμπίου: «Τελείωνα την εκπομπή και τους έλεγα: αν δεν σας αρέσει η στήλη μου, σας γράφω στα αυτιά μου»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Φαβορί για τον πάγκο της Μαρσέιγ ο Μαρθελίνο
- Ινδία: Ιστορική παραγγελία 500 αεροσκαφών για την Airbus από εταιρεία χαμηλού κόστους
- Πάτρα: Πορεία από αναρχικούς στο κέντρο
- Αλ. Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μάθει να μην τα παρατά
- Εκλογές 2023: Πλεύρης, Ραγκούσης και Αποστολάκη για το ναυάγιο και τους μειονοτικούς βουλευτές στη Θράκη
- Μητσοτάκης στο Ionian TV κατά Τσίπρα - «Προκαλεί πολλά ερωτηματικά η απροκάλυπτη προσπάθειά του να στοχοποιήσει το Λιμενικό»
- 80s Revival: 10 τάσεις που φόρεσαν οι celebrities κατά τη δεκαετία της υπερβολής και έμειναν στην ιστορία
- Ναυάγιο Πύλου: Νέο βίντεο ντοκουμέντο από τη Frontex δείχνει την πορεία του σαπιοκάραβου από drone
- Ναυάγιο στην Πύλο: Ντοκουμέντο πριν από την αναχώρηση του πλοίου - Βίντεο