Μουσταφά Ελ-Αμπαντί: Ποιος είναι ο κορυφαίος Αιγύπτιος ιστορικός που τιμά σήμερα η Google

Με το σημερινό της doodle, η Google τιμά τα 94α γενέθλια του Mostafa El-Abbadi (Μουσταφά Ελ-Αμπαντί), του εξέχοντος Αιγύπτιου ιστορικού και καθηγητή ελληνορωμαϊκών σπουδών, που εμπνεύστηκε τη δημιουργία της δεύτερης Μεγάλης Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας.

Ο Μουσταφά Ελ-Αμπαντί γεννήθηκε στο Κάιρο στις 10 Οκτωβρίου 1928. Ο πατέρας του Αμπντέλ Χαμίντ Ελ-Αμπαντί ήταν ο ιδρυτής και ο πρώτος πρύτανης του Κολεγίου Γραμμάτων και Τεχνών του Πανεπιστημίου

της Αλεξάνδρειας.

Σε ηλικία 22 ετών, ο Μουσταφα αποφοίτησε με άριστα από το Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας και η αιγυπτιακή κυβέρνηση του χορήγησε υποτροφία για μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Ο Ελ-Αμπάντι σπούδασε κοντά σε διακεκριμένους ιστορικούς και ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στην αρχαία ιστορία.

Μετά την ολοκλήρωση των μεταπτυχιακών του σπουδών, επέστρεψε στο Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας, όπου εργάστηκε ως λέκτορας και αργότερα ως καθηγητής ελληνορωμαϊκών σπουδών.

Ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για τη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, την πρώτη παγκόσμια βιβλιοθήκη που χτίστηκε στην αρχαία Αίγυπτο και περιείχε περίπου μισό εκατομμύριο βιβλία από διάφορες χώρες και γλώσσες.

Ο Ελ-Αμπάντι έγινε αυθεντία στο θέμα κι έδωσε διαλέξεις για τη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας σε όλο τον κόσμο. Τεκμηρίωσε τα ευρήματά του και την έρευνά του στο βραβευμένο από τους κριτικούς βιβλίο του «Life and Fate of the Ancient Library of Alexandria» («Η ζωή και η μοίρα της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας»).

Στις διαλέξεις του μιλούσε συχνά για τη δημιουργία μιας σύγχρονης Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας. Τελικά, το 1986, έπεισε την αιγυπτιακή κυβέρνηση και την UNESCO να υποστηρίξουν το σχέδιό του και ύστερα από 16 χρόνια, η δεύτερη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας άνοιξε τις πύλες της το 2002.

Η επταώροφη βιβλιοθήκη φιλοξενεί periss;otera από οκτώ εκατομμύρια βιβλία, τέσσερα μουσεία κι ένα πλανητάριο. Λειτουργεί επίσης ως ερευνητικό ινστιτούτο που είναι ανοιχτό στο κοινό.

Ο Μουσταφά Ελ-Αμπαντί υπηρέτησε ως πρόεδρος της Αρχαιολογικής Εταιρείας της Αλεξάνδρειας κι έλαβε το Τάγμα του Νείλου, την υψηλότερη διάκριση της Αιγύπτου. Απεβίωσε στην Αλεξάνδρεια στις 13 Φεβρουαρίου 2017, σε ηλικία 88 ετών.

Πηγή:sansimera.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα