Νο1 αιτία αναπηρίας οι ψυχικές νόσοι

Kύρια αιτία αναπηρίας αποτελεί σήμερα η ψυχική νόσος σύμφωνα με πρόσφατη αναφορά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως υπολογίζεται ότι ζουν με κάποια ψυχική νόσο.

Μόνο στη διάρκεια της πανδημίας, το άγχος και η κατάθλιψη σημείωσαν τερατώδη αύξηση που ανήλθε στο 25%. Δυσανάλογα επιβαρύνθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας τα άτομα που είχαν προϋπάρχοντα προβλήματα ψυχικής υγείας, πριν από την έναρξη της πανδημίας. Οι άνθρωποι αυτοί αποδείχθηκε ότι είχαν αυξημένες πιθανότητες να νοσήσουν και μάλιστα βαριά, από τον κορονοϊό.

Οι αυτοκτονίες,

αν και δεν σημείωσαν αύξηση στη διάρκεια της πανδημίας, συνηγορούν σε περισσότερο από 1 στους 100 θανάτους από κάθε αιτία.

O Dr Mark Van Ommeren, ειδικός ψυχικής υγείας του ΠΟΥ τονίζει ότι η κατάθλιψη αποτελεί τον κύριο λόγο απουσίας των ατόμων από την εργασία τους.

“Τα θέματα ψυχικής υγείας είναι πολύ κοινά. Ξεκινούν από την εφηβική ηλικία και σε πολλές περιπτώσεις παραμένουν χωρίς αντιμετώπιση. Μόλις ένας στους τρεις ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο λαμβάνουν την κατάλληλη φροντίδα για το πρόβλημα ψυχικής υγείας τους”, εξηγεί.

Κύρια αίτια της κατάθλιψης σε παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν η σεξουαλική κακοποίηση, η θυματοποίηση, οι κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες, οι πόλεμοι και η κλιματική κρίση.

Έχει υπολογιστεί ότι οι άνθρωποι με ψυχική νόσο ζουν κατά μέσο όρο 10-20 χρόνια λιγότερα από τον γενικό πληθυσμό.

Πώς θα αναγνωρίσουμε τα συμπτώματα

Αν διαπιστώσετε ότι εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο εμφανίζει άγχος, θλίψη ή κατάθλιψη που επιμένει, αν καταναλώνει περισσότερο αλκοόλ από ό,τι συνήθως ή δεν αντλεί την ίδια ευχαρίστηση από ενασχολήσεις που το ευχαριστούσαν κατά το παρελθόν, θα πρέπει να αναζητήσει τη βοήθεια ενός ειδικού και να μάθει πώς μπορεί να τα διαχειρίζεται.

Πώς θα διατηρήσουμε την ψυχική μας υγεία

“Ένα από τα πράγματα που μπορούμε και πρέπει να κάνουμε”, τονίζει ο Dr Ommeren, “είναι να παραμείνουμε σωματικά δραστήριοι – αυτό θα βοηθήσει τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική μας υγεία. Το δεύτερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να αποφεύγουμε την κατανάλωση αλκοόλ. Το αλκοόλ χρησιμοποιείται συχνά από τους ανθρώπους θεωρώντας ότι θα τους κάνει να νιώσουν καλύτερα, αυτό όμως κάνει τα προβλήματα ψυχικής υγείας πιο σύνθετα και πιο δύσκολο να ξεπεραστούν. Το τρίτο που πρέπει να το κάνουμε καθημερινά είναι να αφιερώνουμε χρόνο σε κάτι που μας διασκεδάζει ή το θεωρούμε σημαντικό. Τέλος, μπορούμε να εφαρμόσουμε τεχνικές διαχείρισης του στρες”.

Αν παρ΄όλα αυτά εμφανίσουμε κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας είναι σημαντικό να αναζητήσουμε βοήθεια, κατά προτίμηση από κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας, που θα μας ακούσει και θα μας δώσει συμβουλές για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις όποιες δυσκολίες.

Υπάρχει τέλος η αυτοβοήθεια. Υπάρχουν βιβλία αυτοβοήθειας και υλικό αυτοβοήθειας on-line, που όταν βασίζονται στη γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία μπορεί να φανούν πολύ πολύ χρήσιμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Νο1,no1