Ώρα μηδέν για το γενναίο rebuilt της Κεντροαριστεράς

Οι τετριμμένες πολιτικές αναλύσεις, λίγο πολύ, είναι οι ίδιες και ακούγονται συνεχώς και από παντού.

Όλοι μπορούν να εξάγουν σίγουρα συμπεράσματα από την εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου, είτε για την ηγεμονία της ΝΔ, είτε για τη μεγάλη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ.

Προσωπικά, διακρίνω μια ιστορική ευκαιρία της Κεντροαριστεράς, με κύριο

εκφραστή το αυτόνομο ΠΑΣΟΚ–ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ να δομήσει και να στήσει, εκείνη την κεντροαριστερά, που θα αποτελέσει το σπίτι του κάθε προοδευτικού πολίτη.

Μιας Κεντροαριστεράς, που οφείλει, να απεμπλακεί από τις ναρκισσιστικές μικροδιαφορές που μπορεί ανά καιρούς να εμφανίζονται, και με πλαίσιο την πραγματικότητα να σταθεί απέναντι σε μια ισχυρή και αλαζονική κυβέρνηση τα επόμενα χρόνια.

Άλλωστε τα αποτελέσματα ήταν τόσο σοκαριστικά, θετικά ή αρνητικά, αναλόγως την οπτική του καθενός, αλλά και την αισθητική, που μια διαφορά 20 μονάδων, ιστορική για τα δεδομένα της μεταπολίτευσης τουλάχιστον, δημιουργεί την αίσθηση πως αυτές οι εκλογές, ήταν θρίαμβος της συντηρητικής παράταξης και ταυτόχρονα πανωλεθρία της κεντροαριστεράς.

Η κατακόρυφη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, όντας μάλιστα και αξιωματική αντιπολίτευση, δεν είχε δηλαδή τη φθορά της εξουσίας, δημιουργεί ένα πρόχειρο συμπέρασμα, πως η κεντροαριστερά στη χώρα διέρχεται σε μια εσωστρέφεια και τείνει να εξαφανιστεί.

Πρόκειται για ένα λαθεμένο συμπέρασμα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ, για αρχή δεν αποτελούσε την πραγματική κεντροαριστερά στη χώρα.

Είχε καπηλευτεί το χώρο και είχε δημιουργήσει ένα ιδεολογικό συνονθύλευμα με συνιστώσες της Δεξιάς, ψηφοφόρους Χρυσής Αυγής και με μπόλικο αυριανισμό, λαικισμό, και καμία αντιπολιτευτική αντιπρόταση, σε συνδυασμό πάντα με την χείριστη διακυβέρνηση του την τετραετία 2015-2019, έθρεφε ένα αφήγημα, πως μόνο η ΝΔ μπορεί να αποτελέσει τον εγγυητή σταθερότητας για τη χώρα, που θα την οδηγήσει τολμηρά, σταθερά και μπροστά.

Η ασθμαίνουσα κεντροαριστερά είναι ασθμαίνουσα, γιατί ο κύριος και πραγματικός εκφραστής της, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, δεν είχε εκείνους τους πολιτικούς συσχετισμούς, που θα επέτρεπαν στη χώρα να έχει μια σύγχρονη ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατική αντιπρόταση σε μια κυβέρνηση, που σε όλα τα μεγάλα ζητήματα φάνηκε τουλάχιστον ανεπαρκής.

Και όχι μόνο φάνηκε ανεπαρκής, αλλά υπονόμευσε το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία με τις υποκλοπές και τη Λίστα Πέτσα, τις εργασιακές σχέσεις με το νόμο Χατζηδάκη, δεν προστάτευσε, προφανώς, την πρώτη κατοικία, υποβάθμισε τη δημόσια υγεία, παρήγαγε περισσότερους «Πάτσηδες» από όσους η ηθική αισθητική μας άντεχε και ταυτόχρονα προσέβαλε και την ιδεολογία των νεοφιλελεύθερων οπαδών της με την επιδοματική πολιτική μικροπολιτικού, προεκλογικού χαρακτήρα.

Η κεντροαριστερά στη χώρα μας δεν βάδιζε σε σωστά μονοπάτια και μια ήττα του ΣΥΡΙΖΑ με μικρή διαφορά θα διαιώνιζε το πρόβλημα.

Τώρα είναι ιστορική ευκαιρία να αποκατασταθεί η τάξη και οι εκλογές της 25.06 να αναδείξουν την αυθεντική κεντροαριστερή δύναμη της χώρας σε αξιωματική αντιπολίτευση.

Να ξεκινήσει το γενναίο  rebuilt ενός χώρου, που θα ξανά μιλήσει για κοινωνική δικαιοσύνη, αλληλεγγύη, ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος, ανάπτυξη, ανταγωνιστικότητα, διαχείριση δημοσιονομικής κρίσης, δημοσιονομική σταθερότητα, μεταρρυθμίσεις, πρόοδος.

Να γίνει ξανά το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ το κίνημα λαού, που θα εκφράσει τους μη προνομιούχους, την Εργατική τάξη, τους μικρομεσαίους και όλους τους προοδευτικούς πολίτες, με πυξίδα τον δημοκρατικό σοσιαλισμό και την ευρωπαϊκή προοπτική, μακριά από τις τοξικότητες, τη λάσπη, τους λαϊκισμούς, δημαγωγίες, καιροσκοπισμούς. Να επιστρέψει η πολιτική στο προσκήνιο, που θα παράγει διαλόγους και διαξιφισμούς για τις ζωές των πολλών.

Απαιτείται, σχέδιο, σταθερά βήματα, ενότητα και στιβαρότητα.

Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ οφείλει και θα είναι συνεπές με το ραντεβού της ιστορίας, σε μία πολιτική σκηνή, που έχει ξεχάσει να παράγει πολιτική και ιδέες και να συζητά για τα βασικά ζητήματα, που θα απασχολήσουν άμεσα τη χώρα στα δημοσιονομικά και στην εξωτερική πολιτική Ζητήματα, που θα απασχολήσουν άμεσα τη χώρα.

Η μεγάλη δημοκρατική, ισχυρή προοδευτική παράταξη, είναι εδώ για να εγγυηθεί δημοκρατία, δικαιοσύνη, απελευθέρωση των προοδευτικών δυνάμεων.

Και αυτό θα το πετύχει με πολιτική ενότητα, Αυτόνομη και Αριστερή πορεία, προοδευτική και ευρωπαϊκή ταυτότητα και πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις, όντας ανάχωμα στη Νέα Δημοκρατία.

Κάλεσμα, λοιπόν σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες, ακόμα και αυτούς που δεν ψήφισαν ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ στις 21 του Μάη, να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ για να ξεκινήσει η μεγάλη αντεπίθεση για την ανατροπή της αλαζονείας, της επικοινωνιακής πολιτικής και της «νέας» Δημοκρατίας και κανονικότητας.

*Ο Θανάσης Μυλιόρδος είναι μέλος τoυ Δικτύου Νεολαίας  του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της πολιτικής κίνησης «Ανανεωτική Αριστερά»

Keywords
Τυχαία Θέματα