Όταν τα παιδιά μιλούν μέσα από τις ζωγραφιές: Τα 4 τεστ και τι πρέπει να παρατηρήσουν οι γονείς

Τις περισσότερες φορές τα παιδιά δείχνουν στους γονείς τους τα σχέδιά τους, μόλις τα τελειώσουν και παρατηρούν προσεκτικά τα πρόσωπά τους περιμένοντας με αγωνία την εκτίμησή τους.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, σύμφωνα με την ψυχοπαιδαγωγό και γραφολόγο Evi Crotti, είναι απλός: στο ελεύθερο σχέδιο το παιδί μάς μιλά για τον εαυτό του και για τον κόσμο του. Οι ζωγραφιές δεν είναι μόνο ένα ωραίο παιχνίδι, είναι ένα προνομιακό μέσο που του επιτρέπει να γνωστικοποιήσει την ύπαρξή του, να δώσει διέξοδο στη φαντασία του και να πραγματοποιήσει τα όνειρά του.

Επομένως, υπογραμμίζει η Crotti,

είναι σημαντικό να δίνουμε προσοχή σε αυτά τα σημάδια, διότι το παιδί δεν γνωρίζει άλλους τρόπους για να εκφράσει τη χαρά, τη δυσφορία ή την αγωνία που το βαραίνει και που αδίκως μπορεί να φαντάζει υπερβολική στα μάτια των μεγάλων.

Τι πρέπει να παρατηρήσουν οι γονείς

Σύμφωνα με την Crotti, όταν ένα παιδί μουντζουρώνει ή σχεδιάζει στέλνει ένα πλήθος μηνυμάτων τα οποία ο γονιός πρέπει να μπορεί να ερμηνεύσει σωστά. Ειδικότερα, οι γονείς θα πρέπει να παρατηρούν:

·       τον τρόπο με τον οποίο το παιδί κρατά το μολύβι

·       το σημείο εκκίνησης του σχεδίου

·       την έκταση της επιφάνειας του χαρτιού που καλύπτει

·       τη μολυβιά που άφησε πάνω στο χαρτί

·       την κίνηση και την ταχύτητα της μολυβιάς

·       την πίεση που ασκεί πάνω στο χαρτί

·       το σχήμα που φτιάχνει

Επίσης σημαντικές πληροφορίες μπορούν να δώσουν και τα υλικά που χρησιμοποιεί το παιδί. Αν, δηλαδή, του παράσχουμε –εκτός από τις «κλασικές» ξυλομπογιές και τους μαρκαδόρους− υλικά όπως τέμπερες, νερομπογιές, χρωματιστές κιμωλίες ή κηρομπογιές, η εξερεύνησή τους θα διασκεδάσει το παιδί, ενώ ταυτόχρονα θα δώσει στους φροντιστές πολύτιμες πληροφορίες για την προσωπικότητά του, δηλαδή για τον χαρακτήρα και την ιδιοσυγκρασία του, και για τα συναισθήματά του.

Τα τέσσερα τεστ

Η Crotti προτείνει τέσσερα τεστ, η ανάλυση των οποίων δίνει στον ενήλικα πολλές πληροφορίες για το παιδί, τη συμπεριφορά του και τον κόσμο του.

·       Το τεστ της ανθρώπινης μορφής

Με αυτό, το παιδί απεικονίζει ασυνείδητα τον εαυτό του, τον τρόπο που αντιλαμβάνεται το σώμα του και τις επιθυμίες του. Όταν η μορφή είναι καλά τοποθετημένη στον χώρο και συμμετρική, υποθέτουμε πως το παιδί έχει αρμονική ανάπτυξη και προσαρμόζεται στην πραγματικότητα. Αν, από την άλλη, το σχέδιο έχει άτονες ή τρεμάμενες γραμμές ή/και το ανθρωπάκι βρίσκεται σε μια γωνιά του χαρτιού, τότε το παιδί υποτιμά τον εαυτό του. Τυχόν απουσία οργάνων, σβησίματα, διακεκομμένες μολυβιές ή λανθασμένη τοποθέτηση των άκρων στο σώμα αποτελούν ενδείξεις ανασφάλειας και έλλειψης αυτοεκτίμησης.

·       Το τεστ του δέντρου

Η δοκιμασία αυτή μας επιτρέπει να καταλάβουμε βαθιές, κρυμμένες και αυθεντικές πλευρές της προσωπικότητας του παιδιού, μια και σύμφωνα με την ψυχαναλυτική θεωρία το δέντρο συμβολίζει τον εαυτό ή αλλιώς την ενέργεια που περιβάλλει ολόκληρο το άτομο και αποκαλύπτει την ουσία του. Έτσι, το να σχεδιάζει κανείς ένα δέντρο, μπορεί να παρομοιαστεί με το να φτιάχνει την αυτοπροσωπογραφία του. Το δέντρο αναπαριστά τον χαρακτήρα, τα συναισθήματα και την ανεπανάληπτη προσωπικότητα του παιδιού και κάθε λεπτομέρειά του έχει μια συγκεκριμένη σημασία.

·       Το τεστ του σπιτιού

Το σχέδιο του σπιτιού είναι ενδεικτικό του τρόπου με τον οποίο το παιδί βιώνει την επαφή του με τα μέλη της οικογένειάς του και τους συγγενείς του, καθώς και της ικανότητάς του να σχετίζεται με τον κόσμο. Αφορά, επομένως, το θυμικό του σε δυο βασικές διαστάσεις: στο πώς βιώνει την οικογένειά του και στο πώς τοποθετεί τον εαυτό του στο εσωτερικό της.

·       Το τεστ της οικογένειας

Με το σχέδιο της οικογένειάς του, το παιδί εκφράζει έστω και σε ασυνείδητο επίπεδο το πιο ενδόμυχο και ευαίσθητο κομμάτι του: τα συναισθήματά του, πάνω στα οποία βασίζει την ασφάλεια, την εμπιστοσύνη και την αυτοεκτίμησή του, όπως και όσα βιώνει στο οικογενειακό πλαίσιο. Αξίζει να σημειωθεί πως όταν ένα παιδί σχεδιάζει μια οικογένεια, είναι βέβαιο ότι αναπαριστά τη δική του, ακόμα κι αν δεν του έχει ζητηθεί κάτι τέτοιο.

Πηγή: Πελιώ Παπαδιά/talcmag.gr 

Keywords
Τυχαία Θέματα