Ουκρανία- Μουσείο Πασχαλινών Αυγών: Χωρίς επισκέπτες το πλέον πολυσύχναστο, αυτές τις ημέρες, μουσείο της χώρας

Δυστυχώς φέτος το Πάσχα, αυτό το εξαιρετικά ενδιαφέρον μουσείο θα στερηθεί τον κόσμο που έχει συνηθίσει να υποδέχεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή. Οι συνθήκες του πολέμου κρατούν τις πόρτες του κλειστές

Το πρωτότυπο αυτό λαογραφικό μουσείο πρωτοάνοιξε τις πόρτες του στο κοινό το 2010, μετά από μια ιδέα του διευθυντή του, Yaroslava Tkachuk, που υλοποίησαν οι καλλιτέχνες Vasyl Andrushko και Myroslav Yasinsky, ενώ μέχρι τότε στεγάζονταν στον τοπικό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Οι συλλογές με τα αυγά του μουσείου,

ξεπερνούν τα 10.000 εκθέματα, που καλύπτουν χρονικά τους δύο τελευταίος αιώνες.

Στο Κίεβο, κάθε χρόνο τέτοιες ημέρες, τα διακοσμητικά πασχαλινά αυγά έχουν την τιμητική τους. Μάλιστα διοργανώνεται και το Pysanka Festival στην πλατεία μπροστά από την αρχαιότερη ορθόδοξη εκκλησία της Αγίας Σοφίας με εκατοντάδες διαφορετικά , όλα όμως υπερμεγέθη, Pysanka αυγά, ποικιλόμορφων τεχνοτροπιών, να κοσμούν την πλατεία χαρίζοντας φαντασμαγορικές εικόνες σε ντόπιους και τουρίστες. Δυστυχώς φέτος αυτές οι πανέμορφες εικόνες θα απουσιάζουν από την Ουκρανία, μαζί με δεκάδες άλλες Πασχαλινές παραδόσεις των Ουκρανών.

Τί είναι η τέχνη Pysanka

Τα σχέδια πάνω στα αυγά αρχικά σχεδιάζονται με μολύβι και στη συνέχεια τοποθετείται στα σχεδιασμένα σημεία του αυγού λιωμένο κερί. Έπειτα το αυγό τοποθετείται στην κατσαρόλα για να βαφτεί. Η χρήση του λιωμένου κεριού βοηθά στο να μη σβήνουν οι σχεδιασμένες γραμμές στα αυγά ενώ βάφονται. Μόλις η βαφή πάνω στο αυγό στεγνώσει, τότε ζεσταίνοντας το αυγό το κερί λιώνει αποκαλύπτοντας το πολύχρωμο μοτίβο.

Για πολλές οικογένειες, η δημιουργία pysanky είναι ένα σημαντικό πολιτιστικό τελετουργικό που τις φέρνει σε επαφή με τη γιορτή του Πάσχα.

Μάλιστα, σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, το pysanky μπορεί να βοηθήσει να αποφευχθεί το κακό ή τα πολύπλοκα σχέδιά τους εξυπηρετούν ώστε να διώχνουν τα κακά πνεύματα από το σπίτι.

Keywords
Τυχαία Θέματα