Παρακολουθήσεις – Τσίπρας: Ζήτησε την παραίτηση Μητσοτάκη – «Πρωτοφανής δημοκρατική εκτροπή»

Την παραίτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ζήτησε πριν από λίγο και μετά την συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Πρόεδρος τους ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι αισθάνεται αποτροπιασμό για την κατάφωρη όπως είπε παραβίαση του κράτους δικαίου

και μια πρωτοφανή δημοκρατική εκτροπή από ένα ρυπαρό δίκτυο και εγκληματικό που λειτουργούσε εντός του Μεγάρου Μαξίμου και καθοδηγούνταν από τον πρωθυπουργό.

«Δεν μιλάμε πλέον με εικασίες βάση δημοσιευμάτων, μιλάμε με αποδείξεις που περισυνέλεξε η κατά το σύνταγμα αρμόδια αρχή για την διασφάλιση των επικοινωνιών κατά τους ελέγχους που διενήργησε στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Αυτές, επιβεβαιώνουν τους χειρότερους φόνους μας ότι η ΕΥΠ, την εποπτεία της οποίας έχει ο κ. Μητσοτάκης με πρόσχημα την εθνική ασφάλεια και αλλεπάλληλες διατάξεις υπογεγραμμένες από την αρμόδια εισαγγελέα την κα Βλάχου, παραβίαζε το απόρρητο των επικοινωνιών και υπέκλεπτε τις τηλεφωνικές επικοινωνίες πολιτικών προσώπων, βουλευτών, ευρωβουλευτών, υπουργών, στρατιωτικών και δημοσιογράφων αλλά και της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων. Αυτή η δημοκρατική εκτροπή σε ένα κράτος δικαίου σε μια ευνομούμενη πολιτεία δεν μπορεί να μείνει δίχως απόδοση ευθυνών», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Και κατέληξε: «Ο πρωθυπουργός της εκτροπής των υποκλοπών και της συγκάλυψης οφείλει να αναλάβει τις πολιτικές του ευθύνες και να παραιτηθεί. Τα υπόλοιπα με λεπτομέρειες αύριο στη Βουλή».

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κλείνοντας την δήλωσή του είπε ότι υπάρχει ένα αισιόδοξο μήνυμα. «Το φως της αλήθειας νίκησε το σκοτάδι της συγκάλυψης και είναι βέβαιο ότι η δικαιοσύνη και η δημοκρατία θα επικρατήσουν».

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης Τσίπρα

«Πρόκειται για μία πρωτοφανή δημοκρατική εκτροπή από ένα πράγματι ρυπαρό δίκτυο, από ένα εγκληματικό δίκτυο που λειτουργούσε εντός Μεγάρου Μαξίμου και καθοδηγούνταν από τον πρωθυπουργό. Δεν μιλάμε με βάση εικασίες ή δημοσιεύματα, αλλά με αποδείξεις που περισυνέλεξε η αρμόδια αρχή για τη διασφάλιση του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών κατά τους ελέγχους που πραγματοποίησε στους τηλεφωνικούς παρόχους. Δυστυχώς, αυτές οι αποδείξεις επιβεβαιώνουν τους χειρότερους φόβους μας.

Η ΕΥΠ, την ευθύνη της οποίας έχει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, με πρόσχημα την εθνική ασφάλεια και αλλεπάλληλες διατάξεις υπογεγραμμένες από την αρμόδια εισαγγελέα, την κυρία Βλάχου, παραβίασε το απόρρητο των επικοινωνίών και υπέκλεπτε τις τηλεφωνικές επικοινωνίες πολιτικών προσώπων, βουλευτών, ευρωβουλευτών, υπουργών, στρατιωτικών, δημοσιογράφων, ακόμα και της ίδιας της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων. Αυτή η δημοκρατική εκτροπή σε μία χώρα, σε ένα κράτος δικαίου, δεν μπορεί να μείνει δίχως απόδοση ευθυνών.

Ο πρωθυπουργός των υποκλοπών, της εκτροπής και της συγκάλυψης, οφείλει να αναλάβει τις (έτσι κι αλλιώς) αμετάθετες πολιτικές του ευθύνες και θα πρέπει να πράξει αυτό που θα έπραττε οποιοσδήποτε άλλος πρωθυπουργός σε ευρωπαϊκή χώρα, να παραιτηθεί. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε με λεπτομέρειες αύριο στη Βουλή. Το φως της αλήθειας ήδη νίκησε το σκοτάδι της συγκάλυψης και είναι βέβαιο ότι η Δημοκρατία και η Δικαιοσύνη θα επικρατήσουν τελικά στον τόπο μας».

Σακελλαροπούλου: Είμαστε κράτος δικαίου

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε συνάντηση το απόγευμα της Τρίτης με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου προκειμένου να την ενημερώσει για το θέμα των παρακολουθήσεων.

Κατά τον σύντομο διάλογο που είχαν παρουσία των δημοσιογράφων ο κ. Τσίπρας είπε: «Ζήτησα να σας συναντήσω προκειμένου να εκφράσω την αγωνία και τον βαθύτατο προβληματισμό μου για φαινόμενα που διαταράσσουν την εύρυθμη λειτουργία του πολιτεύματος. Η ελληνική δημοκρατία παραμένει κράτος. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο, ως εκ τούτου φρονώ ότι έχει έρθει η ώρα το πολιτικό σύστημα να αναλάβει τις ευθύνες του και να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων».

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε: «Ευχαριστώ για την πρωτοβουλία της συνάντησης και της ενημέρωσης, εγώ επιδιώκω επικοινωνία με τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Για το θέμα των παρακολουθήσεων έχω τοποθετηθεί στο πλαίσιο αρμοδιοτήτων μου. Είναι σοβαρό ζήτημα, το οποίο συνδέεται, άπτεται της λειτουργία θεσμών και της ποιότητας της δημοκρατίας. Όταν τοποθετήθηκα εξέφρασα πάντα με νόμιμες διαδικασίες την ανάγκη να υπάρξει διαλεύκανση. Είμαστε κράτος δικαίου και με το θέμα κατά περίπτωση ασχολείται η ΑΔΑΕ και η Βουλή, καθώς και οι δικαστικές αρχές όπου κατά ένα μέρος έχει πάει. Το Σύνταγμα και οι νόμοι προβλέπουν την διαδικασία άρσης του απορρήτου και της ενημέρωσης ενδιαφερομένων.

Στη συγκυρία αυτή έχουμε καθήκον οι αρχές να προστατεύουν το αγαθό της εθνικής ασφαλείας, αλλά και τα δικαιώματα των πολιτών. Είναι δύσκολη στάθμιση με κόστος, αλλά αναγκαία. Η δημοκρατία μας έχει βάθος και συνέχεια και η Ελλάδα έχει εδραιωμένη θέση και αναγνώριση στην ευρωπαϊκή οικογένεια και χρέος όλων μας είναι να προστατέψουμε το πολύτιμο κεκτημένο γιατί είναι θέμα σεβασμού και στους πολίτες που σε κρίσιμες περιόδους δοκιμάστηκαν και επέδειξαν ωριμότητα και αντοχή. Από συναντήσεις μου στο εξωτερικό αντλώ την πεποίθηση ότι έχουν προσδοκίες για τα επόμενα χρόνια για την χώρα μας που έχει να επιδείξει πολλά σε ενέργεια περιβάλλον ψηφιακές υπηρεσίες».

Keywords
Τυχαία Θέματα