Πάσχα: Οι καλύτερες ταινίες για το Θείο Δράμα

Από τον Πιέρ Πάολο Πασολίνι μέχρι και τον Μελ Γκίμπσον, δεκάδες κορυφαίοι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι σκηνοθέτες αλλά και ηθοποιοί έχουν καταπιαστεί με τα Πάθη του Χρηστού και το Θείο Δράμα, επιχειρώντας άλλοτε επιτυχώς και άλλοτε όχι και τόσο, να τα μεταφέρουν στην Μεγάλη Οθονη.

Αυτές οι ταινίες είναι μέχρι σήμερα οι δημοφιλέστερες:1. Το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο

Ο Ιταλός σκηνοθέτης Πιερ Πάολο Πασολίνι, επέλεξε να ασχοληθεί με την ιστορία του Θείου Δράματος, με βάση όσα αναγράφονται στο εν λόγω

Ευαγγέλιο. Η ταινία ακολουθεί τα βήματα του Θεανθρώπου από τη γέννηση ως την Ανάσταση, με πρωταγωνιστή τον Ενρίκε Ιραζόκι.

Προβλήθηκε για πρώτη φορά στις 4 Σεπτεμβρίου 1964 και έχει διάρκεια 137 λεπτά, ενώ είναι γυρισμένη εξ ολοκλήρου στην ιταλική γλώσσα.

2.  Η ωραιότερη ιστορία του κόσμου

Αυτός είναι ο τίτλος της θρησκευτικής αμερικανικής κινηματογραφικής ταινίας, του 1965, σε σκηνοθεσία Τζωρτζ Στίβενς, σενάριο Φέλτον Άουρσλερ και Χένρυ Ντένκερ και παραγωγή Ντέιβιντ Λην. Θεωρείται ως μία από τις μεγαλύτερες υπερπαραγωγές για τον κινηματογράφο με θέμα τη ζωή του Χριστού, διάρκειας πάνω από 3 ώρες. Προβλήθηκε για πρώτη φορά στις 9 Απριλίου 1965 και στον ρόλο του Ιησού ήταν ο Μαξ φον Σίντοφ.

3. Godspell

Πρόκειται για την funky μεταφορά της ταινίας «Το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο» σε μιούζικαλ! Ο Ντέιβιντ Γκριν έγραψε και σκηνοθέτησε το εν λόγω έργο, στο οποίο πρωταγωνίστησαν οι Βίκτορ Γκάρμπερ και Ντέιβιντ Χάσκελ.

Original Cinema Quad Poster – Movie Film Posters

Η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά στις 21 Μαρτίου 1973 και κόστισε 1.3 εκατ. δολάρια για την παραγωγή της. Δεν… έβγαλε τα έξοδά της αφού τα επίσημα στοιχεία για το Box Office σε ΗΠΑ και Καναδά αναφέρεται πως έφτασαν στο 1.2 εκατ. δολάρια. Αξίζει πάντως για τη διαφορετικότητά της.

4. Τα Πάθη

Η υπερπαραγωγή του Μελ Γκίμπσον έφερε με τον πλέον γλαφυρό τρόπο στη μεγάλη οθόνη τα Πάθη του Θεανθρώπου. Πολλοί κατηγόρησαν την ταινία για τις σκηνές βίας, το αίμα και τη σκληρότητα με την οποία παρουσίασε την ιστορία, ωστόσο, αποτελεί μια από τις καλύτερες παραγωγές που έγιναν ποτέ για τον Ιησού Χριστό.

Η ταινία κόστισε 30 εκατ. δολάρια για την παραγωγή της και… έσπασε τα ταμεία, φέρνοντας έσοδα ύψους 611.9 εκατ. ευρώ! Η πρώτη προβολή έγιν στις 25 Φεβρουαρίου 2004, με αρχική διάρκεια 126 λεπτών και 122 λεπτών μετά το κόψιμο κάποιων σκηνών, έπειτα από πολλές αντιδράσεις θρησκευτικών οργανώσεων…

5.  Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ

Θεωρείται ως η μεγαλύτερη θρησκευτική παραγωγή στην ιστορία της μικρής και της μεγάλης οθόνης, που αναφέρεται στη Γέννηση, τη Ζωή, τα Πάθη και την Ανάσταση του Ιησού Χριστού. Ο Ιταλός σκηνοθέτης Φράνκο Τζεφιρέλι απέδωσε με ευλάβεια τα Πάθη του Ιησού, αναπαριστώντας τα γεγονότα με πίστη στις Γραφές και απόλυτο σεβασμό στην ιερότητα του θέματος.

Τα γυρίσματα κράτησαν τέσσερα χρόνια, έγιναν σε αυθεντικούς χώρους και ο Τζεφιρέλι εξασφάλισε ένα επιτελείο διάσημων ηθοποιών και κομπάρσων. Η πρώτη προβλή της θρυλικής σειράς, έγινε το 1977 από τη Rai και η συνολική παραγωγή κόστισε 180.000.000 δολάρια!

Τα περισσότερα γυρίσματα έγιναν στο Μαρόκο και την Τυνησία ενώ το έργο του Τζεφιρέλι ήταν υποψήφιο σε πέντε κατηγορίες στα σημαντικά βρετανικά βραβεία BAFTA-Award, δίχως όμως να καταφέρει να κερδίσει ένα.

Keywords
Τυχαία Θέματα