“Πληγή” για υγεία και οικονομία η περιοδοντίτιδα

“3,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο πάσχουν από στοματικά νοσήματα, γεγονός που καθιστά την κακή στοματική υγεία μία σιωπηλή επιδημία που συνοδεύεται από πόνο, δυσφορία, ακόμη και παραμόρφωση”, τόνισε στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

“Η οικονομική κρίση και η πανδημία είχαν ως αποτέλεσμα πολύς κόσμος να παραμελήσει τις τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο”, πρόσθεσε ο κ. Πλεύρης, προαναγγέλλοντας την ανάληψη δράσεων για την προαγωγή της στοματικής υγείας και την κάλυψη των οδοντιατρικών εργασιών μέσω των ασφαλιστικών ταμείων.

“Η βελτίωση της στοματικής υγείας

του πληθυσμού είναι ευθύνη και προτεραιότητα”, τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Δεν μπορούμε να μιλάμε για υγεία για όλους, εάν δεν συμπεριλάβουμε τη στοματική υγεία, πρόσθεσε ο κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ Εμμανουήλ Πικουλής.

Περιοδοντίτιδα

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Καθηγητής Περιοδοντολογίας, Πρόεδρος του Τμήματος Οδοντιατρικής του ΕΚΠΑ κ. Φοίβος Μαδιανός στη σχέση της περιοδοντικής νόσου με την συνολική μας υγεία. Όπως τόνισε, η προχωρημένη περιοδοντίτιδα είναι η 6η πιο συχνή νόσος παγκοσμίως.

“Η περιοδοντίτιδα είναι μία χρόνια φλεγμονώδης νόσος που οφείλεται στα μικρόβια της οδοντικής πλάκας και οδηγεί στην καταστροφή των στηρικτικών ιστών του δοντιού”, εξήγησε.

Η περιοδοντίτιδα αποτελεί μία εξέλιξη της ουλίτιδας και οι πρώτες αναφορές για την επίπτωση της περιοδοντίτιδας στην γενική υγεία διατυπώθηκαν χιλιάδες χρόνια πριν. Ο πρώτος που συσχέτισε την εξαγωγή του δοντιού με τη θεραπεία της αρθρίτιδας το 400 π.χ. ήταν ο Ιπποκράτης.

Η περιοδοντική νόσος σχετίζεται με τα καρδιαγγειακά νοσήματα, καθώς μικρόβια της στοματικής κοιλότητας μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή στα τοιχώματα των αγγείων. Η περιοδοντίτιδα αυξάνει κατά 25% τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και τον κίνδυνο υπέρτασης κατά 22%, ενώ τα άτομα με προχωρημένη περιοδοντίτιδα έχουν 50% μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν υπέρταση.
Η νόσος αυξάνει επίσης 2,5 φορές τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο και 1,47 φορές την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Όσοι βουρτσίζουν τα δόντια τους τουλάχιστον μία φορά την ημέρα έχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακού επεισοδίου κατά 9%, ενώ για αυτούς που τον επισκέπτονται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο τον οδοντίατρο, το συγκεκριμένο ποσοστό μειώνεται ακόμα περισσότερο στο 14%. Επίσης, μειώνεται το ποσοστό εμφάνισης εμφράγματος κατά 30% και το ποσοστό εμφάνισης εγκεφαλικού κατά 30%

Σακχαρώδης διαβήτης

Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την περιοδοντίτιδα αλλά και το αντίστροφο: η περιοδοντίτιδα επιδρά στον γλυκαιμικό έλεγχο. Η περιοδοντική θεραπεία, σύμφωνα με ελληνική μελέτη βελτιώνει τον γλυκαιμικό έλεγχο οδηγώντας σε μείωση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης σε ασθενείς με διαβήτη κατά -0,7%.

Διαπιστωμένη είναι η σχέση της περιοδοντίτιδας και με την προωρότητα (η περιοδοντίτιδα της μητέρας αυξάνει τον κίνδυνο προωρότητας), αλλά και με το Αλτσχάιμερ. Τα άτομα άνω των 65 ετών με περιοδοντίτιδα έχουν 20% μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν Αλτσχάιμερ και 46% μεγαλύτερες πιθανότητες να πεθάνουν από το Αλτσχάιμερ.

COVID-19

Εντυπωσιακή είναι η σχέση της περιοδοντικής νόσου με τη νόσηση από κορονοϊό. Τα άτομα που εμφάνισαν σοβαρές επιπλοκές από τον κορονοϊό είχαν σε ποσοστό 80% προχωρημένη περιοδοντίτιδα, ενώ όπως τόνισε ο κ. Μαδιανός τα άτομα με περιοδοντίτιδα έχουν 3,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να εισαχθούν σε μονάδες εντατικής θεραπείας, 4,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να διασωληνωθούν και 8,8 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν μετά από COVID-19 λοίμωξη.

Ο κ. Μαδιανός αναφέρθηκε και στα δεδομένα ασφαλιστικών εταιρειών από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής που δείχνουν ότι οι ασθενείς που θεραπεύτηκαν από περιοδοντίτιδα εμφάνιζαν 25% λιγότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν και 23% λιγότερες πιθανότητες να μπουν σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Φαίνεται επίσης ότι η θεραπεία της περιοδοντικής νόσου μειώνει δραματικά το κόστος για άλλα νοσήματα, όπως ο διαβήτης, η καρδιακή νόσος και άλλα.

“Εάν κανείς επενδύσει 7 δισεκατομμύρια δολάρια σε βάθος δεκαετίας τη θεραπεία της περιοδοντίτιδας, το οικονομικό όφελος σε κόστη νοσηλείας θα είναι δεκαπλάσιο”, σημείωσε ο κ. Μαδιανός.

Keywords
Τυχαία Θέματα