Πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία απειλεί τον ελληνικό τουρισμό

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού το κλείσιμο του ουκρανικού και του ρωσικού εναέριου χώρου, καθώς και η απαγόρευση των ρωσικών αερομεταφορέων από πολλές ευρωπαϊκές χώρες επηρεάζει τα ενδοευρωπαϊκά ταξίδια, ενώ προκαλεί παρακάμψεις στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων μεταξύ Ευρώπης και Ανατολικής Ασίας, γεγονός που μεταφράζεται σε μεγαλύτερες πτήσεις με υψηλότερο κόστος.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού οι αγορές των ΗΠΑ

και της Ασίας, που είχαν αρχίσει σταδιακά να ανοίγουν μετά την υγειονομική κρίση, είναι εκείνες που θα επηρεαστούν περισσότερο, ειδικά όσον αφορά τα ταξίδια προς την Ευρώπη, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες των φορέων του ελληνικού τουρισμού.

Παράλληλα εκτιμάται ότι πόλεμος θα προσθέσει περαιτέρω πίεση στις ήδη δύσκολες οικονομικές συνθήκες, υπονομεύοντας την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και αυξάνοντας την αβεβαιότητα για τις επενδύσεις.

Η πρόσφατη “εκτίναξη” των τιμών του πετρελαίου (το Brent έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 10 ετών), και η αύξηση του πληθωρισμού καθιστούν ακριβότερες τις υπηρεσίες διαμονής και μεταφορών, προσθέτοντας επιπλέον πίεση στις επιχειρήσεις, την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και τις αποταμιεύσεις.

Αυτή η πρόβλεψη ταυτίζεται με την ανάλυση για τις πιθανές συνέπειες της σύγκρουσης στην παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη από τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD), η οποία επίσης αναθεώρησε επί τα χείρω την πρόβλεψή της για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2022 από 3,6% σε 2,6% και προειδοποίησε ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες θα είναι πιο ευάλωτες στην επιβράδυνση.

Τον Ιανουάριο του 2022 πάντως ο διεθνής τουρισμός συνέχισε την ανάκαμψή του καθώς οι διεθνείς αφίξεις τουριστών παγκοσμίως υπερδιπλασιάστηκαν (+130%) με 18 εκατομμύρια επισκέπτες επιπλέον παγκοσμίως.

Τις καλύτερες επιδόσεις σημείωσε η Δυτική Ευρώπη, καταγράφοντας τέσσερις φορές περισσότερες αφίξεις τον Ιανουάριο του 2022 από ό,τι το 2021, αλλά 58% λιγότερες από το 2019. Επιπλέον, η Καραϊβική (-38%) και η Νότια Ευρώπη, με επίκεντρο τη Μεσόγειο, (-41%) παρουσίασαν τους ταχύτερους ρυθμούς ανάκαμψης σε σχέση με το 2019.

Για την Ελλάδα πάντως «η ελληνική Κυβέρνηση μελετά τρόπους για τη στήριξη των τουριστικών γραφείων και των ξενοδοχείων που έχουν ως κύρια ενασχόληση τη ρωσική και ουκρανική τουριστική αγορά», όπως δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας.

Σύμφωνα με τον ίδιο «η ρωσική αγορά εκπροσωπεί ένα μικρό μέρος του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Μέσα στη κρίση της πανδημίας είχαμε 50.000 επισκέπτες από την Ρωσία το 2020 και 120.000 επισκέπτες το 2021, που απέφεραν περίπου στα 300 εκ. ευρώ από τα 10,6 δις έσοδα που είχαμε το 2021 από τον τουρισμό».

Keywords
Τυχαία Θέματα