ΠΟΥ: Επιμένει η παχυσαρκία στην Ευρώπη

Πολύ μακριά από τους στόχους που είχε θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το 2015 για τη μείωση του υπέρβαρου και της παχυσαρκίας έως το 2025 βρίσκεται η Ευρώπη, αναφέρει πρόσφατη αναφορά του οργανισμού.

Κανένα από τα ευρωπαϊκά κράτη δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να πιάσει τους στόχους του ΠΟΥ. Έτσι, ο οργανισμός εστιάζει στις κοινωνικές παρεμβάσεις για τη μείωση της παχυσαρκίας.

Γιατί ο ΠΟΥ ανησυχεί για την παχυσαρκία

Η έκθεση διαπιστώνει ότι το 59% των ενηλίκων στην Ευρώπη είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Μεταξύ των παιδιών, το 29% των αγοριών και το 27% των κοριτσιών είναι επίσης παχύσαρκα. Το πρόβλημα επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με απότομη αύξηση των ποσοστών υπέρβαρου και παχυσαρκίας.

Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι το υπέρβαρο και η παχυσαρκία ευθύνονται για περισσότερο από το 13% των θανάτων —1,2 εκατομμύρια— στην Ευρώπη κάθε χρόνο. Η παχυσαρκία έχει συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη τύπου 2 και χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού. Με την παχυσαρκία να συνδέεται επίσης με 13 καρκίνους, ο ΠΟΥ κρούει καμπανάκι κινδύνου.

«Η παχυσαρκία δεν γνωρίζει σύνορα. Στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, καμία χώρα δεν πρόκειται να επιτύχει τον παγκόσμιο στόχο του ΠΟΥ για την παχυσαρκία για την ανάσχεση της αύξησης της παχυσαρκίας. Οι χώρες της Ευρώπης είναι διαφορετικές, αλλά όλες αντιμετωπίζουν προκλήσεις. Δημιουργώντας ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον, προωθώντας τις επενδύσεις και την καινοτομία στην υγεία και αναπτύσσοντας ισχυρά και ανθεκτικά συστήματα υγείας, μπορούμε να αλλάξουμε την τροχιά της παχυσαρκίας», τόνισε ο περιφερειακός Διευθυντής Ευρώπης του ΠΟΥ, Δρ Hans Henri P. Kluge.

Προτάσεις

Ο ΠΟΥ προτείνει μια συνολική προσέγγιση για τη δημιουργία μιας κουλτούρας που ενθαρρύνει την υγιεινή διατροφή και έχει ανακοινώσει μια σειρά πολιτικών:

* Εφαρμογή δημοσιονομικών παρεμβάσεων (όπως η φορολόγηση των αναψυκτικών με ζάχαρη και οι επιδοτήσεις για υγιεινά τρόφιμα)

* Περιορισμούς στην εμπορία ανθυγιεινών τροφίμων στα παιδιά

* Βελτίωση της πρόσβασης σε υπηρεσίες διαχείρισης της παχυσαρκίας και του υπερβολικού βάρους στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας

* Προσπάθειες βελτίωσης της διατροφής και της σωματικής δραστηριότητας σε όλη τη διάρκεια της ζωής, συμπεριλαμβανομένης της εγκυμοσύνης, προώθηση του θηλασμού, αλλά και των σχολικών παρεμβάσεων που αυξάνουν την πρόσβαση σε υγιεινές τροφές και αύξηση της σωματικής δραστηριότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΠΟΥ, Επιμένει, Ευρώπη,pou, epimenei, evropi