Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση παρακολούθησης Ανδρουλάκη: Πώς από την παραίτηση Δημητριάδη φτάσαμε στην παρέμβαση του Αρείου Πάγου

Με μια λιτή ανακοίνωση έγινε γνωστή χθες το μεσημέρι η παραίτηση – «βόμβα» του πιο στενού συνεργάτη, και ανιψιού, του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη.

«Ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, υπέβαλε την παραίτησή του. Η παραίτηση έγινε αποδεκτή από τον Πρωθυπουργό», ανέφερε η ανακοίνωση και όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια αυτό ήταν μόνο η αρχή.

«Από τη στιγμή που ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά για απόπειρα παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του, η κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι επιβάλλεται άμεση και ενδελεχής διερεύνηση του ζητήματος

από τη Δικαιοσύνης και ζήτησε από τις αρμόδιες αρχές να συνδράμουν την έρευνα. Η κυβέρνηση αποσαφήνισε επίσης ότι οι ελληνικές αρχές ασφαλείας δεν έχουν στην κατοχή τους και επομένως δεν χρησιμοποιούν κακόβουλα λογισμικά.

Η κυβέρνηση επισήμανε επίσης ότι το ζήτημα παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων με κακόβουλα λογισμικά αφορά, εδώ και αρκετά χρόνια, δεκάδες πολιτικά και δημόσια πρόσωπα στην Ευρώπη, στα οποία περιλαμβάνονται και ευρωβουλευτές

Στην συνέχεια, όταν ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε, την Πέμπτη, για λανθασμένους χειρισμούς σε περίπτωση νόμιμης επισύνδεσης που διενεργήθηκε από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, η αντίδρασή του ήταν άμεση και αποφασιστική: ζήτησε την παραίτηση του επικεφαλής της ΕΥΠ. Η παραίτηση ανακοινώθηκε την Παρασκευή προκειμένου να οριστεί ταυτόχρονα αντικαταστάτης, ο διακεκριμένος διπλωμάτης Θεμιστοκλής Δεμίρης», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Η παραίτηση του πρώην διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέων

Και κάπως έτσι, ακολούθησε και δεύτερη παραίτηση μέσα στην ίδια ημέρα, εκείνη του πρώην διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, ο κ. Κοντολέων, παραιτήθηκε «κατόπιν λανθασμένων ενεργειών που διαπιστώθηκαν στη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων».

Στην ανακοίνωση του μεγάρου Μαξίμου τονίζεται ότι «ο Διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Παναγιώτης Κοντολέων, υπέβαλε την παραίτησή του στον Πρωθυπουργό, κατόπιν λανθασμένων ενεργειών που διαπιστώθηκαν στη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων. Η παραίτηση έγινε αποδεκτή. Νέος Διοικητής της ΕΥΠ αναλαμβάνει ο έως σήμερα Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης. Ο κ. Δεμίρης θα ενημερώσει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας μετά την επανεκκίνηση των εργασιών της Βουλής».

«Έγινε νόμιμη επισύνδεση με εισαγγελική άδεια, εν αγνοία του Μαξίμου»

Τις παραιτήσεις ακολούθησαν «βροχή» διαρροών από κυβερνητικά στελέχη όπου υπογραμμίζονταν ότι «πρόκειται για νόμιμη επισύνδεση με εισαγγελική άδεια, για την οποία δεν υπήρχε ενημέρωση στο Μέγαρο Μαξίμου. Αυτός τον οποίο αφορά θα ενημερωθεί αρμοδίως για όλες τις λεπτομέρειες και για το πως ελήφθη η απόφαση από την ΕΥΠ. Κάποιες λανθασμένες ενέργειες δεν μειώνουν τις σημαντικές εθνικές υπηρεσίες που έχει προσφέρει η ΕΥΠ τα τελευταία χρόνια».

Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού αναφέρουν ότι «Η συγκεκριμένη νόμιμη επισύνδεση έγινε κατόπιν ειδικής εισαγγελικής άδειας, για την οποία δεν ενημερώθηκε το Μέγαρο Μαξίμου. Αν είχε γίνει ενημέρωση, καθότι η υπόθεση αφορά πολιτικό πρόσωπο, είναι βέβαιο ότι η κατάληξη θα ήταν διαφορετική».

Η προσπάθεια Γεραπετρίτη να ενημερώσει τον Ανδρουλάκη… έπεσε στο κενό

Από την πλεύρα της κυβέρνησης επισημάνθηκε ότι ο κ. Γεραπετρίτης προσπάθησε να ενημερώσει τον κ. Ανδρουλάκη, κάτι το οποίο όμως δεν κατέστη εφικτό.

Μάλιστα κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι «Παράλληλα, η κυβέρνηση επιδίωξε δια του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη να ενημερώσει τον κ. Ανδρουλάκη για ζητήματα που τον αφορούν σχετικά με την νόμιμη επισύνδεση. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν ανταποκρίθηκε. Τόσο η κυβέρνηση όσο και οι αρμόδιες αρχές παραμένουν στην διάθεση του κ. Ανδρουλάκη προκειμένου να τον ενημερώσουν και να απαντήσουν και στα ερωτήματα που διατυπώνει για τους λόγους που προχώρησε, κατόπιν εισαγγελικής άδειας, η διαδικασία νόμιμης επισύνδεσης.

Ο νόμος δεν επιτρέπει να αποκαλυφθούν περισσότερα για όλη αυτή την υπόθεση. Γι’ αυτό ο κ. Γεραπετρίτης επιχείρησε να επικοινωνήσει με τον κ. Ανδρουλάκη. Η κυβέρνηση ελπίζει ότι ο κ. Ανδρουλάκης θα προσέλθει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και θα έχει πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία. Η κυβέρνηση, άλλωστε, δεν έχει να κρύψει απολύτως τίποτα.

Με αυτό το δεδομένο, δεν υφίσταται ενδεχόμενο αλλαγής του θεσμικού πλαισίου περί υπαγωγής της ΕΥΠ στον πρωθυπουργό. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες οι υπηρεσίες εθνικής ασφαλείας υπάγονται κατευθείαν στον πρωθυπουργό για το λόγο που περιγράφει ο τίτλος τους. Επειδή ακριβώς η ΕΥΠ ασχολείται  με ζητήματα εθνικής ασφάλειας πρέπει να υπάγεται στον πρωθυπουργό. Ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία της ώστε να γίνουν διορθώσεις και βελτιώσεις ασφαλώς πρέπει να συζητηθούν.

Σημειώνεται πως οι νόμιμες επισυνδέσεις, με εισαγγελική έγκριση για λόγους εθνικής ασφάλειας, είναι πάγια πρακτική της ΕΥΠ επί όλων των κυβερνήσεων. Η Ελλάδα μάλιστα διαθέτει ένα από τα πιο αυστηρά πλαίσια στην Ευρώπη. Υπενθυμίζεται επίσης ότι η νομοθετική ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα στην ΕΥΠ να μην ενημερώνει τα παρακολουθούμενα πρόσωπα για λόγους εθνικής ασφάλειας ψηφίστηκε και από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ».

Ανδρουλάκης για παρακολούθηση του: Να συγκροτηθεί άμεσα εξεταστική επιτροπή στη Βουλή

Την άμεση σύγκληση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση των υποκλοπών ζήτησε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Δεν περίμενα ποτέ να με παρακολουθεί η Ελληνική Κυβέρνηση με τις πιο σκοτεινές πρακτικές» αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του εκθέτουν τη χώρα διεθνώς. Η Βουλή των Ελλήνων πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση πολιτικών ευθυνών, ανέφερε στη δήλωση του χθες το απόγευμα.



Ναι από την κυβέρνηση στη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής που ζήτησε ο Ανδρουλάκης

Θετικά απαντά η κυβέρνηση στο αίτημα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για το θέμα της παρακολούθησης του.

«Αμέσως μόλις περιήλθε σε γνώση του Πρωθυπουργού η περίπτωση νόμιμης επισύνδεσης, κατόπιν και εγκρίσεως εισαγγελικής αρχής, για τον κ. Ανδρουλάκη, η Κυβέρνηση επεδίωξε δια του κ. Γεραπετρίτη να τον ενημέρωσει πλήρως, αλλά ο κ. Ανδρουλάκης επέλεξε να μην ανταποκριθεί. Σύμφωνα διαρροές του ΠΑΣΟΚ, ζητείται η εκ νέου σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Άρειος Πάγος: Παρέμβαση Ντογιάκου για διαρροή απόρρητων εγγράφων στην υπόθεση Ανδρουλάκη

Την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου, προκάλεσε η υπόθεση των παρακολουθήσεων των τηλεφώνων του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος θα διενεργήσει προσωπικά ποινική προκαταρκτική έρευνα, όχι για την ουσία των καταγγελιών για την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά για τη διαρροή των στοιχείων, που περιέχονται σε άκρως απόρρητα κρατικά έγγραφα που αφορούν, όπως επισημαίνεται από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, «τη διαδικασία άρσεως του απορρήτου των επικοινωνιών επί θεμάτων, που άπτονται της εθνικής ασφάλειας της χώρας».

Με άλλα λόγια η έρευνα θα διενεργηθεί από τον κ. Ντογιάκο για να αποκαλυφθεί πως διέρρευσε εκτός ΕΥΠ το υλικό των παρακολουθήσεων που φέρεται ότι έγιναν τόσο στον στο τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη, όσο και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.

Keywords
Τυχαία Θέματα