Σ. Ζαχαράκη: Με 20 εκατ. ευρώ το πρόγραμμα «Κάλυψη» στηρίζει τις οικογένειες και την προσιτή στέγαση – Στόχος μας η δημογραφική ανάκαμψη

Η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, μιλώντας στην εκπομπή NEWSROOM του ΕΡΤNews, και στους δημοσιογράφους Μάκη Προβατά και Μαριλένα Γεραντώνη, ανέπτυξε τη φιλοσοφία του νεοσύστατου Υπουργείου της, εστιάζοντας στην ουσιαστική φροντίδα των πολιτών σε κάθε φάση της ζωής τους, από τη γέννηση έως και την τρίτη ηλικία. Με συγκίνηση, αναφέρθηκε στο έργο που επιτελείται καθημερινά, παρά τις προκλήσεις και τις υψηλές απαιτήσεις που αντιμετωπίζει το Υπουργείο, «Προσπαθούμε να καλλιεργούμε τη νοοτροπία αλλά και τις πολιτικές που αγγίζουν ανθρώπους» είπε

η Υπουργός.

«Το κομμάτι της παραβατικότητας της νεολαίας και της μακροχρόνιας φροντίδας βρίσκονται στο επίκεντρο των δράσεών μας, σε συνεργασία με πολλούς φορείς. Η αποστολή του Υπουργείου μας δεν είναι απλώς η διαχείριση ενός συνόλου πολιτικών, αλλά η διαμόρφωση μιας νοοτροπίας που αγγίζει και βελτιώνει την καθημερινότητα των ανθρώπων», τόνισε η Υπουργός, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το δημογραφικό πρόβλημα, που λαμβάνει πλέον ανησυχητικές διαστάσεις στην Ελλάδα.

Το δημογραφικό ζήτημα σε ευρωπαϊκή και διεθνή διάσταση

Αναφερόμενη στις προκλήσεις του δημογραφικού προβλήματος, η κα Ζαχαράκη υπογράμμισε ότι το ζήτημα αυτό αφορά ολόκληρη την Ευρώπη, επισημαίνοντας ως παράδειγμα τη Νότια Κορέα, που παρά τις μεγάλες επενδύσεις στην οικογενειακή πολιτική, παρουσιάζει χαμηλότερο από το ένα παιδί ανά γυναίκα. «Βλέπουμε ότι σε χώρες με σημαντικές επενδύσεις για την αντιμετώπιση του δημογραφικού, όπως στη Νότια Κορέα, τα αποτελέσματα είναι αντίθετα από τα αναμενόμενα. Το δημογραφικό έχει και ευρωπαϊκή διάσταση. Έχει όμως και μια διεθνή διάσταση που έχει πάρα πολύ ενδιαφέρον. Αν παρακολουθήσετε τι συμβαίνει στη Νότια Κορέα, μια χώρα η οποία έχει επενδύσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια, δεν υπερβάλλω στο ποσό το οποίο σας λέω και αυτό μάλιστα τα τελευταία χρόνια έχει και ειδικό υπουργείο Οικογένειας, ξεχωριστό», σχολίασε, προσθέτοντας ότι στην Ελλάδα το πρόβλημα είναι έντονο με μείωση των γεννήσεων και αυξανόμενη γήρανση του πληθυσμού και πρόσθεσε «Το κομμάτι της γήρανσης, υγιούς και ενεργούς γήρανσης, για να μπορεί ένα πολύ μεγάλο μέρος πλέον του πληθυσμού είτε να επανέρχεται στη δουλειά γιατί και το εργατικό δυναμικό έχει σαφώς επηρεάζεται και θα επηρεάζεται όλο το κομμάτι της ανάπτυξης από το θέμα του δημογραφικού, αλλά και το πώς μπορεί ένας άνθρωπος πράγματι να ονειρευτεί τη ζωή του στην Ελλάδα με προοπτική και ελπίδα».

Πολιτικές στήριξης των πολύτεκνων οικογενειών

Η Υπουργός Σοφία Ζαχαράκη τόνισε ότι η ίδρυση του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας αποτέλεσε πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, με στόχο τη διαμόρφωση και την προώθηση σημαντικών πολιτικών που αφορούν το δημογραφικό. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «νομίζω ότι όταν πάντα αναφέρομαι στην πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να ιδρύσει αυτό το υπουργείο, είχε στο μυαλό του το να μπορέσουμε να περάσουμε, όπως είπαμε, πολλές πολιτικές». Μία από αυτές τις πρωτοβουλίες, όπως πρόσθεσε, ήταν η σύσταση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το Δημογραφικό, «που με κανένα τρόπο τουλάχιστον δεν θα μπορούσα να πω ότι είναι πανάκεια ή λύση ή θα μπορούσε να ανατρέψει όλο αυτό το οποίο γίνεται τόσα χρόνια».

Η κα Ζαχαράκη αναφέρθηκε στις δημογραφικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα, σημειώνοντας πως «η μείωση των γεννήσεων ξεκίνησε από το ’81. Κάποια στιγμή ήρθε και η ανατροπή του φυσικού ισοζυγίου. Περισσότεροι θάνατοι. Τώρα είναι διπλάσιοι οι θάνατοι».

Ωστόσο, αναγνώρισε την αξία του νέου «πολύ ωραίου μηχανισμού» που θεσπίστηκε μέσω του Σχεδίου, ο οποίος «ελέγχει τις πολιτικές όλων των υπουργείων». Τόνισε ότι οι πολιτικές αυτές εφαρμόζονται παράλληλα, αναφέροντας ως παράδειγμα το Υπουργείο Παιδείας: «την ίδια στιγμή που λέμε παραδείγματος χάριν για την ενίσχυση των τριτέκνων, έχεις το υπουργείο Παιδείας, το οποίο πέρασε πριν από λίγες μέρες σημαντική, πολύ σημαντική διάταξη ότι οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι μπορούν χωρίς εισοδηματικά κριτήρια να έχουν τα παιδιά τους σε μετεγγραφές μόνο με το 2.750, ένα όριο που βάζουν ούτως ή άλλως η Σύγκλητος».

Βελτίωση του συστήματος επιδομάτων

Η Υπουργός Σοφία Ζαχαράκη επεσήμανε τους βασικούς άξονες του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας σχετικά με τη διαχείριση και στόχευση των επιδομάτων, επισημαίνοντας τη σημασία της κατευθυντήριας γραμμής που έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός. «Θα σας πω ακριβώς ποιοι είναι, ποιες είναι οι κατευθυντήριες γραμμές μας. Ξέρετε ότι το κράτος δίνει πολλά δισεκατομμύρια στο κομμάτι των επιδομάτων; Το Υπουργείο μας, φανταστείτε, είναι ένα υπουργείο τεσσάρων δισεκατομμυρίων προϋπολογισμό και 3,5 δισεκατομμύρια είναι για τον ΟΠΕΚΑ. Είναι δηλαδή ο οργανισμός ο οποίος δίνει τα επιδόματα».

Αναφερόμενη στις βασικές προτεραιότητες, η κα Ζαχαράκη εξήγησε ότι το Υπουργείο επικεντρώνεται σε συγκεκριμένα επιδόματα που θεωρούνται κομβικά για την κοινωνική προστασία: «Δείτε τα βασικά επιδόματα. Ποια είναι αυτά; Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το επίδομα στέγασης και το επίδομα παιδιού. Προνοιακά επιδόματα».

Η Υπουργός υπογράμμισε τη σημαντικότητα της κοινωνικής στόχευσης, επισημαίνοντας ότι τα επιδόματα θα πρέπει να διοχετεύονται αποκλειστικά εκεί που υπάρχει πραγματική ανάγκη: «Δεν σταματώ να το λέω γιατί αντιλαμβανόμαστε λίγο ότι πάνε και ακριβώς εκεί που πάνε, που υπάρχει ανάγκη. Και δείτε που δεν υπάρχουν προϋποθέσεις γιατί δεν μπορούν τα επιδόματα να παράγουν περισσότερη αδικία από ό,τι παράγει η ίδια η ευαλωτότητα».

Επιπλέον, σχολίασε το θέμα των αδικιών που προκύπτουν από τη μη ορθή στόχευση ορισμένων επιδομάτων, εξηγώντας: «Ας μην είναι μέσα άνθρωποι οι οποίοι αποκρύπτουν τα εισοδήματά τους και αυτή τη στιγμή είναι οι άνθρωποι οι οποίοι δεν δηλώνουν αυτή τη στιγμή καν την ακίνητη και κινητή περιουσία. Δεν φταίνε αυτοί, φταίει η κατασκευή του συγκεκριμένου επιδόματος».

Η κατεύθυνση που έχει δοθεί, σύμφωνα με την κα Ζαχαράκη, είναι η ενίσχυση της στόχευσης ώστε τα επιδόματα να πηγαίνουν αποκλειστικά σε όσους τα έχουν πραγματικά ανάγκη: «Άρα η κατεύθυνση είναι καλύτερη στόχευση να πάμε ακριβώς σε αυτόν και σε αυτή που έχει ανάγκη».

Προσιτή στέγαση και στήριξη της Οικογένειας

Η Υπουργός Σοφία Ζαχαράκη αναφέρθηκε επίσης στη μεγάλη σημασία των πρωτοβουλιών στήριξης της στέγασης, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι το στεγαστικό δεν αποτελεί απλώς ζήτημα επικαιρότητας, αλλά αντανακλά μια διαχρονική και πιεστική ανάγκη. Όπως δήλωσε: «Στεγαστικό, το οποίο αυτή τη στιγμή δεν είναι απλά μια κουβέντα επικαιρότητας γιατί θα μπορούσα να είχα δει τη σημερινή ειδησεογραφία, θα διαβάσω την αρθρογραφία και θα σας πω. Μάλιστα είναι το νούμερο ένα, ας το πω κι εγώ. Δεν είναι έτσι. Είναι πράγματι η ανάγκη το να μπορέσεις να προσφέρεις προσιτή στέγαση κι όχι μόνο κοινωνική στέγαση».

Η κ. Ζαχαράκη επεσήμανε τη «σημαντική βεντάλια μέτρων» του υπουργείου για την κοινωνική στέγαση, εξηγώντας ότι πολλοί συμπολίτες μας λαμβάνουν στήριξη για το ενοίκιό τους: «Ξέρετε ότι εκατοντάδες συμπολίτες μας ζουν αυτή τη στιγμή με επιδότηση στο κομμάτι του ενοικίου; Πληρώνει το υπουργείο το ενοίκιο τους για τρία χρόνια; Βρίσκουμε δουλειά σε αυτούς τους ανθρώπους και πληρώνουμε τη δουλειά για ένα χρόνο».

Επιπλέον αναφέρθηκε σε προγράμματα όπως το πρόγραμμα «Κάλυψη», το οποίο αφορά τη στέγαση και την εργασία, και επεσήμανε την ευρεία ζήτηση από τους δήμους, γεγονός που οδήγησε στην αύξηση του προϋπολογισμού: «Το πρόγραμμα Στέγαση και Εργασία θα φτάσει τα 20 εκατομμύρια, ενώ είχαμε υποσχεθεί τα 15».

Στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, η υπουργός αναφέρθηκε και στην ανάγκη για αύξηση της προσφοράς κατοικιών, ιδιαίτερα μέσω της ενεργοποίησης κλειστών διαμερισμάτων: «Νομίζω ότι όλα αυτά τα προγράμματα τα οποία στοχεύουν στο να ανοίξουμε λίγο την προσφορά, βλέπετε όλα αυτά τα κλειστά διαμερίσματα; Πολλή κουβέντα γίνεται. Και να χτυπήσουμε όσο γίνεται το κομμάτι των τιμών. Γιατί οι νέοι άνθρωποι βλέπουν μεγάλο κομμάτι του εισοδήματός τους να πηγαίνει στο ενοίκιο. Θεωρώ ότι είναι μια μάχη που πρέπει να δώσουμε».

Η Υπουργός έκλεισε την τοποθέτησή της αναφερόμενη στη σοβαρή δουλειά που γίνεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών και τον Γενικό Γραμματέα Πρόδρομο Πύρρο για την αναδιοργάνωση του συστήματος παροχής επιδομάτων, με στόχο να φτάνουν εκεί που πραγματικά υπάρχει ανάγκη.

Keywords
Τυχαία Θέματα