Σαλαμίνα: Εντυπωσιακά ευρήματα σε υποβρύχια έρευνα- Αρχαία τείχη και αμφορείς
Συνεχίστηκε για 6η χρονιά, στο πλαίσιο νέου τριετούς προγράμματος (2020-2022), η υποβρύχια έρευνα στις ανατολικές ακτές της Σαλαμίνας.
Η υποβρύχια έρευνα στις ανατολικές ακτές της Σαλαμίνας, πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Ινστιτούτου Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών (Ι.ΕΝ.Α.Ε.) και της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων (Ε.Ε.Α.) του ΥΠΠΟΑ, υπό τη διεύθυνση της Δρος Αγγελικής Γ. Σίμωσι, Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας και του Γιάννου Γ. Λώλου, Καθηγητή Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Προέδρου του Ι.ΕΝ.Α.Ε.
Όπως πληροφορεί με σημερινή ανακοίνωσή
Η υποβρύχια έρευνα, στην πρώτη φάση της, εξελίχθηκε στη βόρεια πλευρά του μυχού του σημερινού Όρμου του Αμπελακίου, όπου ερευνώνται συστηματικά, από το 2016, καταποντισμένα λείψανα της αρχαίας πόλης της Σαλαμίνος, η οποία εκτείνεται στην νότια πλαγιά της χερσονήσου της Πούντας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, συνεχίσθηκε η ανασκαφική διερεύνηση ενός μεγάλου σκέλους, εν μέρει καταβυθισμένου, του επιθαλάσσιου τείχους της Κλασικής πόλης, με κατεύθυνση Β.-Ν. Η διερεύνησή του, βάσει κανάβου με τετράγωνα 4 x 4 μ., πραγματοποιήθηκε, και πάλι επιτυχώς, με την εφαρμογή «αμφίβιας» ανασκαφικής διαδικασίας, η οποία συνδυάζει μέσα και τεχνικές της χερσαίας και υποβρύχιας Αρχαιολογίας, με την εγκατάσταση εύκαμπτου υδατοφράκτη και την χρησιμοποίηση 3 υδραντλιών, για την καθημερινή αφυδάτωση θαλασσίου πεδίου συνολικής εκτάσεως 140 μ2.
Με την πρόοδο της ανασκαφής, σε έκταση 50 μ2 περίπου, το ερευνώμενο σκέλος του τείχους, αν και διαλυμένο σε κάποια σημεία, παρακολουθήθηκε περαιτέρω προς Ν. σε μήκος 16 μ. περίπου.
Επιβεβαιώθηκε ότι στη δομή του αντιπροσωπεύονται δύο κατασκευαστικές φάσεις, εντός του 4ου αι. π.Χ., με τελικό πάχος 3 μ., ενώ τεκμηριώθηκε και η σταθερή χρήση λιθοπλίνθων και άλλων μεγάλων ειργασμένων λίθων στα δύο μέτωπα του τείχους, το ανατολικό και το δυτικό (εσωτερικό): το δυτικό απετέλεσε και το υπόβαθρο για την κατασκευή (με αρχαίο οικοδομικό υλικό), σε Επαναστατικούς ή Προ-επαναστατικούς χρόνους, του υπάρχοντος μακρού μώλου, ο οποίος προβάλλει σήμερα στην επιφάνεια της θάλασσας. Σημειώνεται ότι το αποκαλυφθέν (κατά το 2020-2021) σκέλος του τείχους, στον άξονα Β.-Ν., του οποίου το συνολικό μήκος υπολογίζεται σε τουλάχιστον 57 μ., αποτελεί, μέχρι στιγμής, το μόνο συστηματικά ανεσκαμμένο τμήμα της οχύρωσης της αρχαίας πόλης.
Από την τελευταία ανασκαφή -συνεχίζει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ- προήλθε σημαντική ποσότητα σωρευμένης ανάμεικτης κεραμεικής (οστράκων αγγείων και κεράμων) των ιστορικών, κυρίως των Ελληνιστικών-Ρωμαϊκών, αλλά και μεταγενεστέρων χρόνων, ενώ μελαμβαφής Αττική κεραμεική της Υστεροκλασικής περιόδου σημειώθηκε και στο επίπεδο θεμελίωσης του τείχους. Εντοπίσθηκαν, ακόμη, πήλινα πώματα αμφορέων και λίγα θραύσματα μαρμάρινων αντικειμένων.
Γενικότερα, με βάση τα αποτελέσματα των ερευνών της πενταετίας 2016-2021, έχει πλέον αναγνωρισθεί οριστικά η πορεία του επιθαλάσσιου τείχους, παρά τον λιμένα της Κλασικής-Ελληνιστικής πόλης της Σαλαμίνος. Αποτελεί σημαντικότατο μέρος του όλου οχυρωματικού συστήματος της αρχαίας πόλης, του οποίου η περίμετρος μπορεί τώρα να ανασυσταθεί σχεδόν πλήρως, με βάση τις επισημάνσεις ερευνητών του 19ου αιώνος (W. M. Leake, H. G. Lolling, A. Milchhöfer), σε αδόμητο τότε τοπίο, και τα στοιχεία από παλαιότερες χερσαίες ανασκαφές μικρής κλίμακας του Αντώνιου Κεραμόπουλλου και της Δρος Ιφιγένειας Δεκουλάκου.
Η υποβρύχια έρευνα, κατά την δεύτερη φάση της, εξελίχθηκε στον εσώτερο Όρμο του Αμπελακίου, δηλαδή στο αγκυροβόλιο μεγάλου μέρους του Ελληνικού στόλου την παραμονή της ναυμαχίας του 480 π.Χ., με τη χρησιμοποίηση πλωτής εξέδρας που σχεδιάσθηκε και κατασκευάσθηκε από τους Γ. Αρβανίτη και Ν. Γκόλφη.
Πραγματοποιήθηκαν δοκιμαστικές ανασκαφικές τομές, σε τρία σημεία ενδιαφέροντος (Στόχοι 1, 2, 3), από τα πολλά που έχουν εντοπισθεί από την εντατική γεωφυσική έρευνα προηγουμένων ετών του Πανεπιστημίου Πατρών, υπό τον Καθηγητή Γ. Παπαθεοδώρου. Από τις διερευνητικές τομές, που έφθασαν σε βάθος από 1 έως 2 μ. μέσα στην ιλύ του βυθού και εκτελέσθηκαν με δυσκολία σε θολά ύδατα, προέκυψαν στοιχεία, τα οποία θα συμβάλουν στη μελέτη της τοπικής ιζηματογένεσης, στην ανασύσταση της παλαιογεωγραφίας του ιστορικού Όρμου, καθώς και στον ακριβέστερο προσδιορισμό της ακτογραμμής του στα Κλασικά χρόνια.
Όπως ανακοίνωσε το ΥΠΠΟΑ, υλικό αρχαιολογικού ενδιαφέροντος προήλθε μόνο από την τομή στον Στόχο 3, στη βορειοδυτική πλευρά του σημερινού Όρμου. Στην τομή αυτή, μέχρι το βάθος του 1 μ. περίπου, εντοπίσθηκε πυκνή σώρευση λίθων ανάμεικτων με θραύσματα αγγείων και κεράμων διαφόρων περιόδων (περιλαμβανομένων και Ελληνιστικών αμφορέων). Πρόκειται, πιθανότατα, για παρασυρμένο ανάμεικτο υλικό, πολύ όμοιο με αυτό από την γειτονική ανασκαφή του τείχους και των άλλων καταβυθισμένων καταλοίπων, που φαίνεται να σχετίζεται με δραστηριότητες σε χερσαίο χώρο κατά την Αρχαιότητα.
Στην ερευνητική ομάδα συμμετείχαν οι: Γιάννος Γ. Λώλος και Αγγελική Γ. Σίμωσι (Διεύθυνση Έρευνας), Χριστίνα Μαραμπέα (Δρ. Αρχαιολόγος, υπεύθυνη εργασιών πεδίου και τεκμηρίωσης), Έφη Ουσταμπασίδου (Αρχαιολόγος) και ‘Αννα Νοτιά (Εκπαιδευτικός), βασικές συνεργάτιδες, Ευάγγελος Σ. Κρουστάλης (Δρ. Αρχαιολόγος, υπεύθυνος φωτογραμμετρικών αποτυπώσεων), Χρήστος Αγουρίδης (Αρχαιολόγος Μ.Α.), Παρασκευή Τακορού (Αρχαιολόγος), Νικόλαος Γκόλφης (Τεχνικός υπεύθυνος), Πέτρος Τσαμπουράκης, Νικόλαος Τζανουδάκης και Κωνσταντίνος Κυρσάνωφ (Δύτες), Χρύσα Φουσέκη (Προϊσταμένη Τμήματος Συντήρησης Ε.Ε.Α.) και Ειρήνη Μάλλιου (Συντηρήτρια Ε.Ε.Α.), Σπύρος Αγιάζι και Μπιλμπίλ Μουσταφά (Εργατοτεχνίτες), Κωνσταντίνος Τσιτλακίδης (Νυκτοφύλακας χώρου ερευνών).
Πηγή πληροφοριών: AΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- O γιος της Χρηστίδου της αποκάλυψε το ραντεβού του Μαραντίνη! «Μαμά, δεν θέλω να το πω αλλά…»
- Σία Κοσιώνη και Ισίδωρος Κούβελος ποζάρουν χαμογελαστοί στη Τζια
- Συντάξεις: Απόφαση «πιλότος» για αναδρομικά έως 8.581 ευρώ [ πίνακες με όλα τα Ταμεία]
- Ντροπή – Θεσσαλονίκη! «Απρόθυμος ο Δήμος να πάρει το σώμα νεκρής γυναίκας»
- Μωβ Μέδουσες: Πού έχουν εμφανιστεί στην Ελλαδα - Δείτε τον διαδραστικό χάρτη
- Σε μεγάλη απελπισία στον ΣΥΡΙΖΑ
- Χωρίς ρεύμα για 6,5 ώρες αύριο δύο περιοχές στη Θεσσαλονίκη
- Στο νοσοκομείο ξανά ο 20χρονος φοιτητής που τραυματίστηκε στο ΑΠΘ
- Ρεάλ: Έγραψε ιστορία η ενδεκάδα που επέλεξε ο Αντσελότι
- Κρήτη: Ψαράδες έπιασαν γιγάντια βλαχοσφυρίδα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις TheCaller
- O γιος της Χρηστίδου της αποκάλυψε το ραντεβού του Μαραντίνη! «Μαμά, δεν θέλω να το πω αλλά…»
- Σία Κοσιώνη και Ισίδωρος Κούβελος ποζάρουν χαμογελαστοί στη Τζια
- Σαλαμίνα: Εντυπωσιακά ευρήματα σε υποβρύχια έρευνα- Αρχαία τείχη και αμφορείς
- Στην Ακρόπολη ο Μπιλ Γκέιτς- Θα ταξιδέψει στα ελληνικά νησιά
- Πανούσης: Προφανώς θα στηρίξω το εγχείρημα της Σοσιαλδημοκρατίας του Ανδρουλάκη
- Έλενα Παπαρίζου: Απίστευτη αποκάλυψη για τον Χρήστος Δάντη! «Ήμουν ερωτευμένη μαζί του»
- Ανδρουλάκης: «Δεν μπορεί να κάνουμε ειδική φορολογική πολιτική κινήτρων για αυτούς, που έφυγαν στο εξωτερικό»
- Επιτήδειοι νοθεύουν με νέφτι ή νερό τη βενζίνη καταστρέφοντας τους κινητήρες
- Ιωάννινα: Άγριος καυγάς σε καφενείο με μαχαιριές! Δύο άνδρες κατέληξαν στο νοσοκομείο
- Στο νοσοκομείο ξανά ο 20χρονος φοιτητής που τραυματίστηκε στο ΑΠΘ- Διαγνώστηκε με κάταγμα απόφυσης άνω γνάθου
- Τελευταία Νέα TheCaller
- Σαλαμίνα: Εντυπωσιακά ευρήματα σε υποβρύχια έρευνα- Αρχαία τείχη και αμφορείς
- Λίβερπουλ: Ακούστε το επικό σύνθημα για τον Κώστα Τσιμίκα από τους φιλάθλους των «Ρεντς»
- Ανδρουλάκης: «Δεν μπορεί να κάνουμε ειδική φορολογική πολιτική κινήτρων για αυτούς, που έφυγαν στο εξωτερικό»
- Έλενα Παπαρίζου: Απίστευτη αποκάλυψη για τον Χρήστος Δάντη! «Ήμουν ερωτευμένη μαζί του»
- Συμφωνία Πούτιν, Μακρόν και Σολτς για εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία
- Στο νοσοκομείο ξανά ο 20χρονος φοιτητής που τραυματίστηκε στο ΑΠΘ- Διαγνώστηκε με κάταγμα απόφυσης άνω γνάθου
- Ιωάννινα: Άγριος καυγάς σε καφενείο με μαχαιριές! Δύο άνδρες κατέληξαν στο νοσοκομείο
- Πανούσης: Προφανώς θα στηρίξω το εγχείρημα της Σοσιαλδημοκρατίας του Ανδρουλάκη
- Στην Ακρόπολη ο Μπιλ Γκέιτς- Θα ταξιδέψει στα ελληνικά νησιά
- O γιος της Χρηστίδου της αποκάλυψε το ραντεβού του Μαραντίνη! «Μαμά, δεν θέλω να το πω αλλά…»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ουκρανία: Τι «έβγαλε» η συνομιλία Πούτιν-Μακρόν-Σολτς - Καταστροφή και όλεθρος στο μέτωπο των μαχών
- Βόλταρε στην Ακρόπολη ο Μπιλ Γκέιτς
- Τηλεφωνική συνομιλία Σολτς -Μακρόν -Πούτιν που θα επιτρέψει την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών
- Φεστιβάλ Καννών: Στον Σονγκ Κανγκ-χο το βραβείο ανδρικού ρόλου, στην Ζαρ Αμίρ Εμπραχίμι το γυναικείου
- Φεστιβάλ Καννών: Στον Σουηδό Ρούμπεν Έστλουντ ο Χρυσός Φοίνικας για το Triangle of sadness
- Θρίλερ με δύο ελληνικά πλοία στο Ιράν: Έντονοι διάλογοι κατά τη διάρκεια του ρεσάλτο
- Champions League: Μαγνήτισε τα βλέμματα η εντυπωσιακή Καμίλα Καμπέγιο (Βίντεο)
- Φεστιβάλ Καννών: Η Ιρανή Ζαρ Αμίρ Εμπραχίμι κερδίζει το βραβείο γυναικείου ρόλου
- Moto GP: Νέα επέμβαση για τον Μαρκ Μάρκεθ στο πολύπαθο χέρι του -Χάνει μεγάλο μέρος της σεζόν
- Ανοίγει ο δρόμος για εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία