Σαν σήμερα, 13 Ιουνίου γεννιέται το 1931 ο Ίρβιν Γιάλομ

Ο Ίρβιν Γιάλομ είναι αμερικανός ψυχίατρος, που θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους εν ζωή εκπροσώπους της υπαρξιακής σχολής στην ψυχιατρική.

Ευρύτερα γνωστός είναι για το λογοτεχνικό του έργο, που αποτελεί προέκταση του επιστημονικού έργου του.

Ο Ίρβιν Ντέιβιντ Γιάλομ γεννήθηκε στις 13 Ιουνίου 1931 στην Ουάσινγκτον, από ρωσοεβραίους γονείς, που διατηρούσαν μανάβικο στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ.

Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσινγκτον κι έλαβε το διδακτορικό

του από το Πανεπιστήμιο της Βοστόνης.

Ειδικεύτηκε στην ψυχιατρική στο Νοσοκομείο Μάουντ Σινάι της Νέας Υόρκης και στο νοσοκομείο του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης.

Μετά τη διετή στρατιωτική του θητεία ξεκίνησε την πανεπιστημιακή καριέρα του στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ το 1963 ως βοηθός του καθηγητή Ρόλο Μέι κι εξελίχθηκε μέχρι την ανώτατη καθηγητική βαθμίδα.

Τα τέσσερα «δεδομένα» της ανθρώπινης κατάστασης

Στο ερευνητικό του έργο περιλαμβάνονται οι διαρκείς συνεισφορές του στην ομαδική ψυχοθεραπεία και η ανάπτυξη ενός μοντέλου της υπαρξιακής ψυχοθεραπείας του.

Τα γραπτά του σχετικά με την υπαρξιακή ψυχολογία επικεντρώνεται σ’ αυτό που αναφέρει ως τα τέσσερα «δεδομένα» της ανθρώπινης κατάστασης: απομόνωση, έλλειψη νοήματος, ελευθερία και θάνατος, και υποδεικνύει τρόπους με τους οποίους ο άνθρωπος μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτές τις καταστάσεις, είτε με λειτουργικό, είτε με δυσλειτουργικό τρόπο.

Το πρώτο του βιβλίο «Θεωρία και Πράξη της Ομαδικής Ψυχοθεπείας» («Theory and Practice of Group Psychotherapy») έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες (και στα ελληνικά) και αποτελεί βασικό διδακτικό εγχειρίδιο σε πολλές σχολές ψυχιατρικής και ψυχοθεραπείας.

Ο Γιάλομ έχει γράψει πολλά ακόμη επιστημονικά βιβλία και άρθρα και είναι ο συγγραφέας του εγκυρότερου και πληρέστερου εγχειριδίου για την υπαρξιακή ψυχοθεραπεία («Existential Psychotherapy»).

Η υπαρξιακή ψυχοθεραπεία είναι το μόνο είδος ψυχοθεραπείας που σχετίζεται περισσότερο στη φιλοσοφία, παρά στην ψυχολογία και βασίζεται στη σχέση που δημιουργείται μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου.

«Είναι η σχέση που θεραπεύει, είναι η σχέση που θεραπεύει, είναι η σχέση που θεραπεύει» υποστηρίζει χαρακτηριστικά ο Γιάλομ.

Λογοτεχνικό έργο

Το λογοτεχνικό του έργο άρχισε όψιμα και περιλαμβάνει δύο συλλογές διηγημάτων «Ο Δήμιος του Έρωτα» («Love’s Executioner») και «Η Μάνα και το Νόημα της Ζωής» («Momma and the Meaning of Life»), καθώς και τα μυθιστορήματα «Όταν έκλαψε ο Νίτσε» («When Nietzsche Wept»), «Το Ντιβάνι» («Lying on the Couch») και «Η θεραπεία του Σοπεγχάουερ («The Schopenhauer Cure»).

Όλα τα λογοτεχνικά βιβλία του, που έχουν γίνει μπέστ-σέλερ σε πολλές χώρες (και στην Ελλάδα), αποτελούν ιστορίες ψυχοθεραπείας και ο ίδιος τα θεωρεί προέκταση του διδακτικού του έργου, το οποίο, όπως λέει, βρίθει ούτως ή άλλως ιστοριών και διηγήσεων.

Ο Ίρβιν Γιάλομ ήταν παντρεμένος έως το θάνατό της τον Νοέμβριο του 2019, με την ιστορικό και συγγραφέα Μέριλιν Γιάλομ, με την οποία απέκτησε τέσσερα παιδιά.

Πηγή: SanSimera.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σαν, 13 Ιουνίου, 1931, Ίρβιν Γιάλομ,san, 13 iouniou, 1931, irvin gialom