Σεισμοί στις Κυκλάδες: Δέκα δονήσεις άνω των 3 Ρίχτερ μέσα σε μία ώρα – «Υπαρκτό το σενάριο για 6 Ρίχτερ»

Στον ρυθμό των Ρίχτερ συνεχίζουν να «χορεύουν» Σαντορίνη, Ανάφη, Αμοργός και τα γύρω νησιά των Κυκλάδων. Οι σεισμοί είναι συνεχόμενοι και από το βράδυ της Τρίτης έως το πρωί της Τετάρτης (05.02.2025) δεν έχουν ξεπεράσει τα 4,3 Ρίχτερ.

Λίγο μετά τη μία το μεσημέρι, ξεκίνησε και η έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τους σεισμούς που πλήττουν τις Κυκλάδες τις τελευταίες ημέρες.

Οι

κάτοικοι της Σαντορίνης και των υπόλοιπων νησιών των Κυκλάδων, δεν μπορούν να ησυχάσουν από τους αλλεπάλληλους σεισμούς. Ανά 5 με 10 λεπτά, η γη σείεται. Χαρακτηριστικά είναι τα δεδομένα που καταγράφει το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

Στη 13:08 έγινε σεισμός 4,7 Ρίχτερ με επίκεντρο 16 χλμ. νότια της Αμοργού. Δύο λεπτά μετά καταγράφηκε σεισμός 4,8 Ρίχτερ, 17 χλμ. νοτιοδυτικά του ίδιου νησιού και μόλις 22 δευτερόλεπτα μετά έγινε νέα δόνηση μεγέθους 4,4 Ρίχτερ, 18 χλμ. νότια νοτιοδυτικά της Αμοργού.



Περίπου 16 λεπτά μετά, έγινε νέος ισχυρός σεισμός 4,4 Ρίχτερ και πάλι με επίκεντρο 18 χλμ. νοτιοδυτικά της Αμοργού. Επτά λεπτά μετά, το ρήγμα έδωσε νέα δόνηση και πάλι 4,5 Ρίχτερ 15 χλμ. νότια νοτιοδυτικά της Αστυπάλαιας και επίσης 7 λεπτά μετά έγινε νέος σεισμός 4,1 Ρίχτερ, 17 χλμ. νότια νοτιοδυτικά της Αμοργού.

Μετά τις 14:00 σημειώθηκαν μέσα σε 5 λεπτά τρεις σεισμοί των 3.5, 4 και 4.1 Ρίχτερ νότια νοτιοδυτικά της Αμοργού με εστιακό βάθος μεταξύ των 10 και 14,3 χιλιομέτρων.

Με διαφορά 6 λεπτών έγιναν δύο σεισμοί μεγέθους 3,7 Ρίχτερ. Ο ένας σημειώθηκε στις 15:03 νότια νοτιοδυτικά της Ανάφης, ενώ ο δεύτερος στις 15:09 νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.

Ο σεισμός των 4,8 Ρίχτερ, είναι ο μεγαλύτερος που έχει γίνει από το βράδυ της Τρίτης.

Η Σαντορίνη, που βρίσκεται στο επίκεντρο των περισσότερων σεισμών, πλέον μοιάζει εγκαταλελειμμένη. Καταστήματα έχουν κλείσει, στα σχολεία έχουν μπει λουκέτο, και σύμφωνα με πληροφορίες της εκπομπής «Happy Day», στο νησί πλέον υπάρχουν μόνο 4.000 κάτοικοι.

Κάτοικοι και τουρίστες ξεκίνησαν σταδιακά να αποχωρούν τις τελευταίες ημέρες από το νησί, με σκοπό να προφυλαχθούν από έναν πιθανό μεγάλο σεισμό.

Με λίγες αποσκευές στα χέρια, καταφθάνουν σωρηδόν στο λιμάνι του Πειραιά ή στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» μέχρι να κοπάσει το φαινόμενο στον τόπο τους.

Μέχρι στιγμής πάνω από 12.000 πολίτες έχουν φύγει από την Σαντορίνη είτε με πλοία είτε με αεροπλάνα.

Δυστυχώς σε τέτοιες συνθήκες, κάποιοι επιτήδειοι βρίσκουν ευκαιρία για πλιάτσικο. Ένας 59χρονος συνελήφθη για απόπειρα κλοπής, στη Θήρα της Σαντορίνης.

Κάτοικοι του νησιού τον είδαν τη στιγμή που προσπαθούσε να παραβιάσει λεωφορείο και γρήγορα τράπηκε σε φυγή. Μετά από έρευνα των αστυνομικών, ο 59χρονος αλλοδαπός εν τέλει συνελήφθη και σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για απόπειρα κλοπής και παράνομη διαμονή στη χώρα.

Στο μεταξύ, ιατρικά και κλιμάκια της ΕΜΑΚ, πυροσβέστες και σεισμολόγοι, φτάνουν στο νησί, αφενός για να παρακολουθήσουν το φαινόμενο, αφετέρου για να είναι έτοιμοι στην περίπτωση που γίνει ένας μεγαλύτερος σεισμός ή αν συνεχίσουν οι κατολισθήσεις.

Άλλωστε, οι περισσότεροι Έλληνες σεισμολόγοι που παρακολουθούν το φαινόμενο, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ενός σεισμού μεγαλύτερου των 6 Ρίχτερ.

«Δεν έχει ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Αμοργού»

Τα δύο βασικά σενάρια που εξετάζουν οι ειδικοί για τους σεισμούς στις Κυκλάδες, αποκάλυψε ο Ευθύμιος Λέκκας στην ΕΡΤ, το πρωί της Τετάρτης (05.02.2025).

Το πρώτο, που θεωρείται και πιο ευνοϊκό, σύμφωνα με τον Ευθύμιο Λέκκα, προβλέπει πως η σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες θα κορυφωθεί με έναν σεισμό της τάξεως των 5,5 Ρίχτερ, χωρίς όμως να προκληθούν ζημιές. «Σε αυτή την περίπτωση, η κατάσταση θα αποκλιμακωθεί σταδιακά».

Το δεύτερο σενάριο, που θεωρείται και πιο ακραίο, προβλέπει σεισμό 6 με 6,2 Ρίχτερ.

«Αν συμβεί αυτό, σίγουρα θα έχουμε κάποιες επιπτώσεις, γι’ αυτό έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα επιχειρησιακά μέτρα», τόνισε στις πρωινές δηλώσεις του ο καθηγητής, στην εκπομπή «Συνδέσεις».

Όσον αφορά τα ρήγματα που έχουν ενεργοποιηθεί στην περιοχή, ο πρόεδρος διευκρίνισε πως οι δονήσεις δεν προκλήθηκαν από το ρήγμα της Αμοργού που έδωσε τον σεισμό 7,5 Ρίχτερ το 1956.



«Αυτό το ρήγμα χρειάζεται χιλιάδες χρόνια για να ξαναγεμίσει ενέργεια. Έχουν περάσει μόλις 70 χρόνια από τον προηγούμενο σεισμό, συνεπώς αποκλείεται να ενεργοποιηθεί», ανέφερε.

Για την σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημέρων που έχει σημάνει συναγερμό σε Σαντορίνη και τα γύρω νησιά, ο Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε πως παρά τις διακυμάνσεις των μεγεθών και των εστιακών βαθών, αυτή παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

«Η αρχική εκτίμηση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου ήταν ότι η σεισμική δραστηριότητα (σ.σ. στις Κυκλάδες) θα είναι ιδιαίτερα έντονη, και αυτό εξακολουθεί να ισχύει, παρά τις διακυμάνσεις που παρουσιάζει. Συνολικά, η δραστηριότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα».

«Βλέπουμε μια σμηνοσειρά, δηλαδή σειρά σεισμών με μεγέθη έως 5 Ρίχτερ, που μπορεί να διαρκέσει μέρες ή εβδομάδες» ανέφερε και συμπλήρωσε πως ακόμα δεν ξέρουμε το πώς λειτουργεί η φύση και κυρίως πως λειτουργεί κάτω από τη θάλασσα που δεν έχουμε άμεση οπτική επαφή.

«Υπάρχουν δεκάδες ρήγματα μεταξύ της Αμοργού και της Σαντορίνης και σταδιακά ενεργοποιούνται το ένα ρήγμα μετά το άλλο» πρόσθεσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.

Ο καθηγητής διαβεβαίωσε ότι ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο.

«Λειτουργούμε με βάση το ακραίο σενάριο, το οποίο έχει μικρή πιθανότητα να εκδηλωθεί. Ωστόσο, για πρώτη φορά είμαστε προετοιμασμένοι σε κάθε επίπεδο, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε εγρήγορση».

Για το πότε θα σταματήσουν οι σεισμοί, ο Ευθύμιος Λέκκας ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει «σημείο μηδέν».

«Η σεισμική δραστηριότητα μπορεί να συνεχιστεί για μέρες ή και εβδομάδες. Στο Αρκαλοχώρι, για παράδειγμα, η διαδικασία αποφόρτισης κράτησε πάνω από ένα χρόνο», είπε στο τέλος.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σεισμοί, Κυκλάδες, Δέκα, 3 Ρίχτερ, – Υπαρκτό, 6 Ρίχτερ,seismoi, kyklades, deka, 3 richter, – yparkto, 6 richter