Σεισμός στη Νάπολη: Η ισχυρότερη δόνηση των τελευταίων 40 ετών ανησυχεί τους κατοίκους

Στην Ιταλία χθες το βράδυ σημειώθηκαν δύο σεισμικές δονήσεις στην περιοχή Κάμπι Φλεγκρέι στα περίχωρα της Νάπολης, η σημαντικότερη εκ των οποίων ήταν4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, η υψηλότερη που καταγράφηκε στην περιοχή τα τελευταία 40 χρόνια.

Με σεισμικό σμήνος βρίσκεται αντιμέτωπη η ευρύτερη περιοχή της Νάπολης από χθες το βράδυ. Οι δύο κύριες σεισμικές δονήσεις ταρακούνησαν την πόλη και τους γύρω δήμους, αν και οι ζημιές εκτιμάται πως ήταν μικρές στα κτίρια της περιοχής. Όμως εκατοντάδες κάτοικοι έτρεξαν έντρομοι στους δρόμους, εφόσον ο σεισμός

έγινε ιδιαίτερα αισθητός.
Η περιοχή της Νάπολης βρίσκεται υπό συνεχή και στενή παρακολούθηση για τη σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα λόγω της γεωλογικής ιδιαιτερότητας της περιοχής, αλλά και του γεγονότος πως η περιοχή μετρά περίπου 1,5 εκ. κατοίκους.

Ενώ η Νάπολη είναι ευρύτερα γνωστή για το ηφαίστειο Βεζούβιο, στην προκειμένη περίπτωση οι σεισμοί σχετίζονται με την ηφαιστειακή καλντέρα των Φλεγραίων Πεδίων, δυτικά της πόλης, η οποία σχηματίστηκε πριν από 39.000 χρόνια λόγω ηφαιστειακής έκρηξης. Εδώ οι σεισμοί συνδέονται με το φαινόμενο της βραδυσεισμικής δραστηριότητας, δηλαδή το έδαφος φουσκώνει χάρη στην εισχώρηση μάγματος και αερίων στο φλοιό της Γης.

Από την αρχή του έτους το έδαφος «φουσκώνει» κατά 2 εκατοστά το μήνα

Από το Σεπτέμβριο του 2023 η σεισμική δραστηριότητα αυξήθηκε σημαντικά, με σειρά σεισμών έντασης και άνω των 3 Ρίχτερ σε εβδομαδιαία βάση. Η Ιταλική Επιτροπή Μεγάλων Κινδύνων επιβεβαίωσε ενδείξεις πως για τη συμμετοχή του μάγματος στην τρέχουσα βραδυσεισμική κρίση, ενώ ο διευθυντής του Αστεροσκοπείου της Νάπολης τονίζει πως από την αρχή του έτους το έδαφος ανυψώνεται κατά 2 εκατοστά το μήνα, το διπλάσιο από το μέσο όρο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η περιοχή αντιμετωπίζει μια βραδυσεισμική κρίση. Ο ίδιος ο υπουργός Πολιτικής Προστασία, Μουσουμέτσι, υπενθύμισε πως στις αρχές της δεκαετίας του 1980 εκατοντάδες άνθρωποι εκτοπίστηκαν από τις κατεστραμμένες κατοικίες τους, ενώ πέρσι δαπανήθηκαν 52 εκ. ευρώ για την προετοιμασία του σχεδίου εκκένωσης της περιοχής.

Πηγή: ertnews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα