Σήμερα η απάντηση Μητσοτάκη σε Ερντογάν από το βήμα του ΟΗΕ – Τι θα πει ο πρωθυπουργός

Στην αποψινή ομιλία του πρωθυπουργού στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ είναι στραμμένα τα βλέμματα όλων, καθώς αναμένεται με στοιχεία και τεκμήρια να καταρρίψει τα ψεύδη του Ερντογάν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναδείξει το ρόλο της πατρίδας μας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή και θα κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου και τις αμφισβητήσεις

της ελληνικής κυριαρχίας.

Η Ελλάδα όχι μόνο δεν πνίγει ανθρώπους στην θάλασσα, όπως ισχυρίζεται η Τουρκία αλλά έχει σώσει δεκάδες χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους, αναμένεται να τονίσει ο Έλληνας πρωθυπουργός ενώ θα υπογραμμίσει ότι δεν είναι η Ελλάδα εκείνη που εισβάλλει ή απειλεί με εισβολή σε γειτονικές της χώρες, ούτε και αμφισβητεί την κυριαρχία νησιών.

Ήδη μια πρώτη απάντηση έδωσε ο πρωθυπουργός την Τετάρτη στη διάρκεια γεύματος που παρέθεσαν προς τιμήν του ομογενειακές οργανώσεις στη Νέα Υόρκη όπου επισήμανε ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί bullying από τους επιθετικούς γείτονές μας» και τόνισε ότι «οι προκλήσεις απέναντι στην κυριαρχία της Ελλάδας είναι εντελώς απαράδεκτες».

Απάντηση στην προκλητική ρητορική του Τούρκου προέδρου έδωσε ο πρωθυπουργός και σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg, στη διάρκεια της οποίας υπογράμμισε: «Η αμφισβήτηση της κυριαρχίας ενός συμμάχου στο ΝΑΤΟ είναι προφανώς απαράδεκτη. Δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή από την Ελλάδα, και ουσιαστικά δείχνει την Τουρκία ως μια χώρα που δεν είναι πλέον μέρος αυτού που συνηθίζουμε να αποκαλούμε, Δυτική Συμμαχία».

Αναφερόμενος ταυτόχρονα στους τουρκικούς ισχυρισμούς για το μεταναστευτικό τόνισε: «Το να κατηγορείς την Ελλάδα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο ζήτημα της μετανάστευσης είναι απλώς εξωφρενικό, γιατί είναι η Τουρκία που, πολύ ανοιχτά και πολύ δημόσια,εργαλειοποιεί τους μετανάστες τα τελευταία δύο χρόνια, προσπαθώντας να τους ενθαρρύνει, να τους στείλει στα ελληνικά σύνορα, προσπαθώντας να τους ωθήσει στην Ευρώπη».

Τις θέσεις της Ελλάδας στα ελληνοτουρκικά και τους αβάσιμους ισχυρισμούς του Τούρκου προέδρου ανέπτυξε ο πρωθυπουργός και σε χθεσινή συνέντευξή του στο CNN.

«Δεν είμαι σε θέση να ξέρω τι σκέφτεται ο πρόεδρος Erdoğan και αν αυτό είναι απλά ένα ζήτημα που αφορά το εσωτερικό του ακροατήριο. Αλλά αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι τους τελευταίους μήνες, έχουμε δει ένα κρεσέντο τουρκικής ρητορικής που στρέφεται κυρίως κατά της Ελλάδας με εντελώς αβάσιμους, παράλογους ισχυρισμούς που αμφισβητούν την κυριαρχία επί των ελληνικών νησιών. Έχουμε πει πολύ ξεκάθαρα ότι αυτό το μοτίβο ρητορικής είναι απαράδεκτο.

Υπάρχει μόνο ένα πλαίσιο για την επίλυση διαφορών μεταξύ των κρατών, και αυτό είναι η αυστηρή τήρηση του Διεθνούς Δικαίου, και στην περίπτωσή μας, η τήρηση του Δίκαιου της Θάλασσας.

Και ενθαρρύνουμε συνεχώς την Τουρκία να καθίσει στο τραπέζι και να συζητήσει με βάση αυτές τις αρχές. Εν τέλει, είμαστε γείτονες και πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να επιλύσουμε τις διαφωνίες μας με πολιτισμένο τρόπο», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Μόλις χθες -όπως επισήμανε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο CNN- υπήρξαν κοντά σε Λέρο και Πύλο δύο ναυάγια σκαφών με μετανάστες και το Λιμενικό Σώμα  σε συνεργασία με τη Frontex διέσωσε πάνω από 100 άτομα μεταξύ των οποίων και πολλά μικρά παιδιά.

«H Ελλάδα έχει σώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα. Επομένως, το να κατηγορεί κάποιος την Ελλάδα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας -και αυτή η κατηγορία προέρχεται στην πραγματικότητα από μια χώρα που έχει ιστορικό εργαλειοποίησης μεταναστών για πολιτικούς σκοπούς- είναι εντελώς παράλογο.

Θα πρέπει να υπενθυμίσω τι συνέβη πριν από ενάμιση χρόνο, τον Μάρτιο του 2020, όταν ο πρόεδρος Erdoğan ενθάρρυνε ανοιχτά, δεκάδες χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους να περάσουν στην Ελλάδα και από εκεί στην υπόλοιπη Ευρώπη, προκειμένου να ασκήσει πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επομένως, δεν είμαστε εμείς που εργαλειοποιούμε τους μετανάστες για πολιτικούς σκοπούς. Έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε τα σύνορά μας. Αλλά με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Και κάθε φορά που υπάρχει έστω και ένα άτομο που χρειάζεται να διασωθεί στη θάλασσα, η ακτοφυλακή μας έχει παρέμβει.

Άρα πρόκειται για πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας. Και είμαι πραγματικά απογοητευμένος από αυτού του είδους τον διαρκή πόλεμο ψευδών ειδήσεων. Θα πρέπει να μπορούμε να καθίσουμε στο τραπέζι με την Τουρκία και να συζητήσουμε ως πολιτισμένοι γείτονες και να συνεργαστούμε πάνω στο ζήτημα της μετανάστευσης.

Ήμουν ο πρώτος που είπε ότι η Τουρκία έχει να παίξει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης. Αλλά αυτός σίγουρα δεν είναι ο τρόπος, από την πλευρά της Τουρκίας, να διαχειρίζεται τις διεθνείς υποθέσεις», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Σε ετοιμότητα το επιχειρησιακό Σχέδιο «Ακρίτας»

Την ίδια ώρα η Ελληνική Αστυνομία βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με τις Ένοπλες Δυνάμεις και τους ακρίτες του Έβρου υλοποιώντας το επιχειρησιακό Σχέδιο «Ακρίτας», για το ενδεχόμενο νέας μαζικής απόπειρας εισόδου μεταναστών στη χώρα μας.

Μόνο την Τετάρτη 1.500 παράτυποι μετανάστες επιχείρησαν να περάσουν τα σύνορα μας, χωρίς όμως αποτέλεσμα λόγω της ισχυρών μέτρων αποτροπής.

Όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος «αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά τη συνεχιζόμενη προσπάθεια εργαλειοποίησης των μεταναστών από τους Τούρκους.Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο από την πλευρά της Τουρκίας. Σε πλείστες περιπτώσεις τούς φέρνουν οχήματα της τουρκικής στρατοχωροφυλακής στα σύνορά μας. Επί του παρόντος η απειλή αυτή και το σχέδιο αυτό, δεν έχει πάρει τη μορφή του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου του 2020, αλλά παρακολουθούμε στενά την κατάσταση για να μην επιτρέψουμε να υπάρξει το παραμικρό».

Σε πρόσφατη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ αποφασίστηκε η επέκταση του φράχτη σε όλο το μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων στον Έβρο, καθώς και η αναβάθμιση του ηλεκτρονικού συστήματος επιτήρησης με ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει. Ταυτόχρονα γίνεται πράξη η ενίσχυση της συνοριοφυλακής με 250 νέες προσλήψεις. Οι νέοι αυτοί αστυνομικοί συνοριοφύλακες θα εκπαιδευτούν ώστε με την αρχή της νέας χρονιάς να μπορούν να υπηρετήσουν στη φύλαξη των συνόρων.

Παράλληλα προωθείται αναβάθμιση της συνεργασίας με τη γειτονική Βουλγαρία για την αντιμετώπιση της κοινής πρόκλησης. Για το σκοπό αυτό υπήρξε την Τετάρτη στον Έβρο συνάντηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου  με τον Βούλγαρο ομόλογο του.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σήμερα, Μητσοτάκη, Ερντογάν, ΟΗΕ –,simera, mitsotaki, erntogan, oie –