Σκοτώνει η ατμοσφαιρική ρύπανση- Καμπανάκι από τον ΠΟΥ

Μικροσωματιδιακή ρύπανση, διοξείδιο του αζώτου υποβαθμίζουν τον αέρα που αναπνέουμε, με πιο εκτεθειμένους όσους κατοικούν σε χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος.

Τα νέα αυτά δεδομένα έκαναν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να κάνει έκκληση για μία ακόμη φορά για τον περιορισμό της καύσης ορυκτών καυσίμων και τη λήψη χειροπιαστών μέτρων για τη μείωση των επιπέδων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Πέρα από τα αντικειμενικά στοιχεία για την υποβάθμιση της ποιότητας του αέρα που αναπνέουμε, αυξάνονται διαρκώς τα δεδομένα

για τη ζημιά που η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί στο ανθρώπινο σώμα. Οι έρευνες δείχνουν ότι ακόμη και τα χαμηλά επίπεδα έκθεσης σε αυτούς τους ρύπους μπορούν να προκαλέσουν σημαντική βλάβη στην υγεία.

Η μικροσωματιδιακή ρύπανση, ιδίως τα μικροσωματίδια PM2.5, έχουν την ικανότητα να διεισδύουν βαθιά μέσα στους πνεύμονες και να περνούν στην κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας καρδιαγγειακά, εγκεφαλικά και αναπνευστικά προβλήματα.

Επίσης, νεότερα δεδομένα δείχνουν ότι τα μικροσωματίδια βλάπτουν και άλλα όργανα του σώματος και προκαλούν και άλλα νοσήματα.

Από την άλλη πλευρά, το διοξείδιο του αζώτου συσχετίζεται με αναπνευστικά νοσήματα και κυρίως άσθμα, προκαλώντας αναπνευστικά συμπτώματα, όπως βήχα, συριγμό και δυσκολία στην αναπνοή, νοσηλεία στο νοσοκομείο και επισκέψεις στα επείγοντα.

Πέρυσι, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αυστηροποίησε τις οδηγίες για την ποιότητα του αέρα σε μία προσπάθεια να βοηθήσει τις χώρες να αξιολογήσουν καλύτερα την ποιότητα του αέρα τους.

“Οι υψηλές τιμές των καυσίμων, η ενεργειακή ανασφάλεια, η επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης της διπλής απειλής της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της κλιματικής αλλαγής, αναδεικνύουν την πιεστική ανάγκη να κινηθούμε πιο γρήγορα προς έναν κόσμο λιγότερο εξαρτημένο από τα ορυκτά καύσιμα”.

Τι μπορούν να κάνουν οι κυβερνήσεις για να βελτιώσουν την ποιότητα του αέρα και την υγεία των πολιτών;

-Να υιοθετήσουν ή να αναθεωρήσουν τα standards ποιότητας του αέρα σύμφωνα με τις πρόσφατες οδηγίες του ΠΟΥ
-Να παρακολουθούν την ποιότητα του αέρα και να ανιχνεύουν τις πηγές ατμοσφαιρικής ρύπανσης
-Να υποστηρίξουν τη μετάβαση στη χρήση πιο καθαρών πηγών ενέργειας
-Να δημιουργήσουν συστήματα μαζικής μεταφοράς και δίκτυα για πεζούς και ποδήλατα
-Ναι εφαρμόσουν πιο αυστηρά standards για τις εκπομπές των οχημάτων και να καταστήσουν υποχρεωτική τη συντήρηση των παλαιών οχημάτων
-Να βελτιώσουν τη διαχείριση των απορριμμάτων
-Να μειώσουν την καύση των αγροτικών απορριμμάτων, τις δασικές πυρκαγιές και συγκεκριμένες αγρο-δασικές δραστηριότητες.

“Μεγάλος ασθενής” οι φτωχές χώρες

Μεγαλύτερο πρόβλημα στις χώρες μικρού και μεσαίου εισοδήματος αποτελεί η έκθεση σε μικροσωματιδιακή ρύπανση, ενώ τα μοτίβα των εκπομπών σε διοξείδιο του αζώτου διαφέρουν και παρουσιάζουν μικρότερη διακύμανση μεταξύ των χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Σημαντικό κενό στις χώρες χαμηλού εισοδήματος είναι και η έλλειψη μετρήσεων και δεδομένων.

«Μετά την πανδημία, είναι απαράδεκτο να έχουμε ακόμη 7.000.000 θανάτους ετησίως που μπορούν να αποτραπούν εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης», τόνισε η Dr Maria Neira, Διευθύντρια του Τμήματος Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και Υγείας του ΠΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα