Σωτήρης Τσιόδρας: Έχουμε υιοθετήσει μία αντιεμβολιαστική στάση που θα μας βλάψει

Την ανάγκη για ολοκληρωμένα ισχυρά και βιώσιμα συστήματα επιτήρησης των επιδημιών και τη χρήση νέων μεθόδων επιδημιολογικής παρατήρησης υπογράμμισε στην ομιλία του στο πλαίσιο του 18ου συνεδρίου του Ελληνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στην επένδυση σε νέα εργαλεία γονιδιακής ανάλυσης που υπάρχουν στη χώρα μας τα οποία δείχνουν ότι το 99% των κρουσμάτων στην Ελλάδα

ανήκουν στις μεταλλάξεις Β4,Β5, προσθέτοντας ότι υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις ακόμα μεταλλάξεις που κερδίζουν έδαφος σε διάφορες περιοχές του πλανήτη με πιθανότητα να κάνουν ένα νέο κύμα.

Λύματα

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Καθηγητής τα δίκτυα επιδημιολογικής επιτήρησης στα λύματα που αποτελούν μία νέα μορφή επιδημιολογικής παρατήρησης που δίνει πολύ χρήσιμα συμπεράσματα. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, μέσω αυτού του συστήματος, στις Ηνωμένες Πολιτείες κατόρθωσαν να εντοπίσουν αυξημένη εμφάνιση πολιομυελίτιδας, με αποτέλεσμα τώρα να δίνουν έμφαση στον εμβολιασμό των παιδιών, ενώ μέσω του ίδιου συστήματος έχουμε ήδη εντοπίσει γρίπη στα λύματα της Αττικής!

Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε και στη χρήση αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης με υη χρήση των οποίων στα σύνορα είχαμε κατορθώσει να ανιχνεύουμε εξάρσεις του κορονοϊού στην Ισπανία, δύο εβδομάδες προτού αυτά εντοπιστούν στην ίδια τη χώρα!

Απαντώντας σε εκείνους που είχαν χαρακτηρίσει τον κορονοϊό “απλή γριπούλα“, ο καθηγητής Τσιόδρας απάντησε ότι προκαλεί 30 έως 56 φορές μεγαλύτερη θνησιμότητα σε σχέση με την γρίπη Η1Ν1 του 2009.

Για την τέταρτη δόση, ο Καθηγητής τόνισε ότι στις ηλικίες άνω των 60 το ποσοστό των εμβολιασθέντων δεν ξεπερνάει το 15%, επισημαίνοντας “είμαστε πολύ πίσω” και ότι “έχουμε υιοθετήσει μία αντιεμβολιαστική στάση που θα μας βλάψει“.

Την ίδια ώρα, στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έχει υπολογιστεί ότι με την τέταρτη δόση μπορούμε να γλιτώσουμε 400.000 ζωές και να εξασφαλίσουμε σημαντικές εξοικονομήσεις στο σύστημα υγείας.

Η πανδημία δεν έχει τελειώσει

Η ανθρωπότητα έκανε τεράστια λάθη κατά την επικοινωνιακή διαχείριση της πανδημίας, σημείωσε ο κ. Τσιόδρας, με αποτέλεσμα ο κόσμος να χάσει την εμπιστοσύνη του στους επιστήμονες. Πρόσφατα, ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε ότι η πανδημία έχει τελειώσει, όμως ο Σωτήρης Τσιόδρας σημείωσε ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει, “είναι όμως ορατός ο τρόπος που θα μάθουμε να ζούμε με αυτήν“.

“Όσο πιο πολύ χρησιμοποιούμε τα μέτρα που έχουμε για την προστασία μας από τον ιό, τόσο πιο λίγους θανάτους θα έχουμε“, σημείωσε, προσθέτοντας ότι 20.000.000 θάνατοι προλήφθηκαν από τον εμβολιασμό.

Υβριδική ανοσία

Αναφερόμενος στην υβριδική ανοσία, ο Καθηγητής τόνισε ότι ισχύει. Ωστόσο, “πάντα υπάρχει ο κίνδυνος της επαναλοίμωξης“, πρόσθεσε. Στην πατρίδα μας το 24% των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα αφορούσαν σε επαναλοίμωξη.

Keywords
Τυχαία Θέματα