Σοβαρή γνωστική απώλεια μετά τη σοβαρή νόσηση από COVID-19

Γνωστική απώλεια που μπορεί να ισοδυναμεί έως και με 20 χρόνια γήρανσης μπορεί να προκαλέσει η σοβαρή νόσηση από κορονοϊό σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό eClinical Medicine.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το βαρύ COVID-19 (που χρειάστηκε νοσηλεία ή εισαγωγή σε ΜΕΘ) σχετίζεται με επίμονα γνωστικά ελλείμματα, που ισοδυναμούν με μείωση 10 πόντων IQ!

Αυτά τα γνωστικά ελλείμματα είχαν και μεγάλη διάρκεια- διήρκησαν μέχρι τουλάχιστον 6 μήνες μετά από τη μόλυνση

SARS-CoV-2, με σταδιακή βελτίωση, και αποτελούν μία ακόμη ένδειξη ότι οι ασθενείς που έχουν αναρρώσει από σοβαρό COVID-19 έχουν ανάγκη από μακροπρόθεσμη υποστήριξη.

Ο βαθμός της νοητικής έκπτωσης που βρήκαν οι ερευνητές, ισοδυναμεί με εκείνη που παρατηρείται σε έναν μέσο άνθρωπο από την ηλικία των 50 έως την ηλικία των 70 ετών. Οι συγγραφείς της μελέτης χρησιμοποίησαν υπολογιστικά γνωστικά test ώστε να αξιολογήσουν αντικειμενικά συγκεκριμένους τομείς της γνωστικής λειτουργίας μετά από οξύ COVID-19 και συνέκριναν τα αποτελέσματα με 66.000 ανθρώπους από τον γενικό πληθυσμό.

Αν και στο ήπιο COVΙD έχουν παρατηρηθεί γνωστικές εκπτώσεις που επιμένουν στον χρόνο, που χαρακτηρίζονται από συμπτώματα όπως προβλήματα στη μνήμη, θολούρα (brain fog) και έκπτωση της λειτουργικότητας, οι συγγραφείς αναφέρουν ότι η εμφάνισή τους είναι πολύ πιο σoβαρή στις βαριές περιπτώσεις, με τα συμπτώματα να διαρκούν 3-6 μήνες μετά τη νοσηλεία.

Οι επιστήμονες έχουν προτείνει πολλαπλούς μηχανισμούς, για να εξηγήσουν τα επίμονα γνωστικά συμπτώματα σε ασθενείς με COVID-19, όπως η άμεση μόλυνση του εγκεφάλου από τον SARS-CoV-2 και η διακοπή της παροχής αίματος στον εγκέφαλο.

Μεταξύ αυτών των μηχανισμών, η συστηματική φλεγμονή του σώματος έχει αναδειχθεί ως η κύρια αιτία για επίμονα γνωστικά συμπτώματα.

«Η φλεγμονώδης ενεργοποίηση φαίνεται να μεσολαβεί σε αυτά τα ευρήματα, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους της μακροχρόνιας ενεργοποίησης του ανοσοποιητικού. Τα επόμενα βήματα είναι η πληρέστερη αποκάλυψη των βιολογικών μηχανισμών και ο εντοπισμός στρατηγικών πρόληψης και θεραπείας», σημειώνει ο Δρ Roger McIntyre, καθηγητής Ψυχιατρικής και Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο.

Τα άτομα με COVID-19 εμφανίζουν επίσης επίμονα συμπτώματα ψυχικής υγείας όπως άγχος, κατάθλιψη, κόπωση και διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD), τα οποία θα μπορούσαν να συμβάλουν στα ελλείμματα στη γνωστική λειτουργία.

«Αυτή η μελέτη δείχνει ότι αυτά τα ελλείμματα μπορεί να είναι σημαντικά και να επιμένουν περισσότερο από 6 μήνες μετά την οξεία νόσηση. Τα αποτελέσματα είναι πειστικά και σημαντικά και εγείρουν περαιτέρω ερωτήματα. Για παράδειγμα, τι συμβαίνει μετά από μια λιγότερο σοβαρή μόλυνση; Πόσο διαρκούν τα ελλείμματα; Τι τα προκαλεί και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν ή να προληφθούν;», σημειώνει ο Δρ Paul Harrison, καθηγητής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Keywords
Τυχαία Θέματα