Σπύρος Βρεττός στο TheCaller: «Δεν είμαι τεχνοκράτης της εξουσίας, στη Βουλή διεκδικώ βήμα και όχι θέση ή σταδιοδρομία»

«Δεν είμαι τεχνοκράτης της εξουσίας, στη Βουλή διεκδικώ βήμα και όχι θέση ή σταδιοδρομία» τονίζει σε συνέντευξή του στο TheCaller  υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην Ανατολική Αττική, Σπύρος Βρεττός.

«Η συμμετοχή μου στα κοινά είναι σε εθελοντική βάση και αποσκοπεί στην καλλιέργεια μιας νέας πρακτικής για τα δημόσια πράγματα και τη δημοκρατία»

υπογραμμίζει ακόμη.

Όπως λέει σε άλλο σημείο της συνέντευξης: «Η τραγωδία των Τεμπών αποκάλυψε την πραγματικότητα για την αποτυχίες Μητσοτάκη και Τσίπρα στη διακυβέρνηση της χώρας. Δεν έχει να κάνει μόνο με τον ΟΣΕ, οι αποτυχίες εκτείνονται και αλληλοτροφοτούνται σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από τα δημοσιονομικά και την οικονομία, τους θεσμούς και τη δικαιοσύνη μέχρι την ποιότητα και την ασφάλεια της ζωής των πολιτών.

Η δική μας πρόταση ανταποκρίνεται στις ανάγκες της χώρας και του λαού, είμαστε η δύναμη της αλλαγής και των μεταρρυθμίσεων».

Διαβάστε αναλυτικά την συνέντευξη του Σπύρου Βρεττού στην Ευδοκία Λελεδάκη:

Το πανελλήνιο «πάγωσε» με την σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη. Τι πιστεύετε εσείς για τις ευθύνες αυτής της τραγωδίας;

Είναι αδιανόητο στην Ελλάδα του 21ου αιώνα και έχοντας το μικρότερο σιδηροδρομικό δίκτυο στην Ευρώπη να μην παρακολουθούμε σε πραγματικό χρόνο την κίνηση των τρένων, να μην ξέρουμε σε ποια γραμμή βρίσκονται και να μην διαθέτουμε δικλείδες ασφαλείας και συναγερμούς για την αποφυγή των συγκρούσεων.

Οι ευθύνες πρώτα της κυβέρνησης της ΝΔ και μετά του Σύριζα είναι οφθαλμοφανείς, καθώς το έργο για τη συντήρηση και ανάταξη του δικτύου σηματοδότησης – εντοπισμού, έπρεπε να είχε τελειώσει το 2016. Όχι μόνο δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, αλλά στο διάστημα αυτό μέχρι σήμερα δρομολογήθηκαν τρένα υψηλότερης ταχύτητας που μεγάλωσαν τον κίνδυνο ατυχήματος.

Όλα αυτά τα χρόνια η ζωή των επιβατών στο δρομολόγιο ΑθήναςΘεσσαλονίκης ήταν εκτεθειμένη στο ανθρώπινο λάθος, κάτι που τελικά έγινε το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου και στοίχισε τη ζωή σε 57 τουλάχιστον ανθρώπους.

Πλέον το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί δημοσκοπικά στο 9%. Μπορεί η Παράταξη και ο Νίκος Ανδρουλάκης να κάνουν την έκπληξη στις επερχόμενες εθνικές εκλογές με ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό;

Παρακολουθούμε τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες βέβαια αποτυπώνουν τις τάσεις και τις διαθέσεις τη στιγμή που διεξάγονται και υπό την προϋπόθεση της καλής συνεργασίας των πολιτών που ερωτώνται, της τήρησης των στατιστικών κανόνων κ.α. Ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων που έγιναν μέσα στο 2023 μέχρι και πριν την τραγωδία των Τεμπών έδιναν στο ΠΑΣΟΚ ποσοστό ελαφρά πάνω από 10%, σήμερα υπάρχει ένα εντελώς νέο τοπίο το οποίο οφείλουμε καταρχάς να το προσεγγίσουμε με πολιτικούς και όχι εκλογικούς όρους.

Η τραγωδία των Τεμπών αποκάλυψε την πραγματικότητα για την αποτυχίες Μητσοτάκη και Τσίπρα στη διακυβέρνηση της χώρας. Δεν έχει να κάνει μόνο με τον ΟΣΕ, οι αποτυχίες εκτείνονται και αλληλοτροφοτούνται σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από τα δημοσιονομικά και την οικονομία, τους θεσμούς και τη δικαιοσύνη μέχρι την ποιότητα και την ασφάλεια της ζωής των πολιτών.

Η δική μας πρόταση ανταποκρίνεται στις ανάγκες της χώρας και του λαού, είμαστε η δύναμη της αλλαγής και των μεταρρυθμίσεων. Παρά το γεγονός ότι έχουμε κυβερνήσει λιγότερο από ΝΔ και Σύριζα τα τελευταία 20 χρόνια πάντοτε κάναμε μεταρρυθμίσεις, ακόμα και όταν αντιμετωπίζαμε τις επιτακτικές συνέπειες της χρεοκοπίας της χώρας από τη ΝΔ.

Με ορόσημο τις επερχόμενες εκλογές έχουμε καταθέσει πρώτοι το πρόγραμμα μας, το οποίο είναι σε συνεχή διαβούλευση και εξειδίκευση, με σκοπό η Ελλάδα να ανακτήσει τη θέση της ως μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή χώρα. Το ισχυρό ποσοστό δεν το

θέλουμε για να το κουνάμε σαν τρόπαιο προς τους αντιπάλους μας, αφορά τη δύναμη της σχέσης μας με τους πολίτες και την ισχύ του συμβολαίου που διαμορφώνουμε μαζί τους.

Σχετικά με τις μετεκλογικές συνεργασίες, θα ήθελα να σας ρωτήσω, ποιες πρέπει να είναι οι προϋποθέσεις για να καθίσει κάποιο άλλο κόμμα μαζί σας στο «τραπέζι» και να γίνει σχετικός διάλογος;

Προϋποθέσεις είναι η αποδοχή των προγραμματικών μας προτεραιοτήτων για την υποστήριξη της νέας γενιάς, τη μείωση των ανισοτήτων, τη δημιουργία ενός νέου εθνικού παραγωγικού μοντέλου, τη δημιουργία θέσεων εργασίας με πλήρη δικαιώματα και αμοιβές, την ποιοτική δημόσια παιδεία και υγεία, την προστασία της πρώτης κατοικίας, την ενίσχυση των θεσμών και του κράτους διαφάνειας, την ασφάλεια του πολίτη κ.α

Επιδιώκουμε τη δημιουργία σταθερής κυβέρνησης συνεργασίας από τις πρώτες εκλογές. Δεν πρόκειται όμως να σχηματίσουμε μια κυβέρνηση για να μοιράσουμε θέσεις και αξιώματα, αλλά για να επιβάλουμε τις μεταρρυθμίσεις που θέλουν να γίνουν στη χώρα όσοι ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Αν αυτό δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, τότε θα παλέψουμε γι’ αυτές ως αντιπολίτευση.

Τι θα λέγατε στη νέα γενιά που δυσκολεύεται να πιστέψει και να εμπιστευτεί τους πολιτικούς; Γιατί οι νέοι άνθρωποι να ψηφίσουν τον Σπύρο Βρεττό;

Δεν είμαι τεχνοκράτης της εξουσίας, στη Βουλή διεκδικώ βήμα και όχι θέση ή σταδιοδρομία. Είμαι διπλωματούχος μηχανικός Η/Υ με διδακτορικό στο Α.Ι (Τεχνητή Νοημοσύνη) και εργάζομαι στον ιδιωτικό τομέα ως αναλυτής δεδομένων. Η συμμετοχή μου στα κοινά είναι σε εθελοντική βάση και αποσκοπεί στην καλλιέργεια μιας νέας πρακτικής για τα δημόσια πράγματα και τη δημοκρατία.

Ως μέλος της Κ.Ε του ΠΑΣΟΚ και αργότερα υποψήφιος Βουλευτής ενεργοποιήθηκα μετά την εκδήλωση της βαθιάς και πολύπλευρης κρίσης που ακόμα διανύει η χώρα μας, όταν κάποιοι έπρεπε να σταθούν στη όχθη της πολιτικής αξιοπιστίας απέναντι σε όσους κερδοσκοπούσαν εκλογικά με ψέματα και μισές αλήθειες.

Στη ίδια όχθη βρίσκομαι και τώρα, καθώς η Ελλάδα έχει ανάγκη να προχωρήσουν μεταρρυθμίσεις ουσίας και όχι επικοινωνίας, να γίνουν αλλαγές που θα ωφελήσουν τις ζωές των πολλών όχι των λίγων και ισχυρών.

Δεν είναι τυχαίο ότι το κίνημα μας έχει ως κεντρική προτεραιότητα του την επιτυχία της νέας γενιάς. Η επιτυχία της νέας γενιάς είναι επιτυχία όλης της Ελλάδας, όλων των γενεών, γιατί με την εργασία και την πρόοδο της θα δώσει μακρόπνοη ανάπτυξη και προοπτική. Πρέπει όμως να ξέρουν οι νέοι, ότι αυτό που επιχειρούμε είναι μια μεγάλη ρήξη με κατεστημένες και βαθιά ριζωμένες λογικές στην ελληνική κοινωνία και συνεπώς χρειαζόμαστε την ενεργό συμμετοχή τους.

Ποια θέματα που είναι «αγκάθια» για την Ανατολική Αττική εκτιμάτε εσείς πως πρέπει να αναδειχθούν και να λυθούν άμεσα;

Η Ανατολική Αττική τα τελευταία 20 χρόνια έγινε αποδέκτης μια μεγάλης εσωτερικής μετακίνησης πολιτών και επιχειρήσεων. Αυτό οδήγησε σε σημαντική αύξηση του πληθυσμού και της κινητικότητας σε πόλεις και δίκτυα που δεν είχαν προετοιμαστεί επαρκώς για κάτι τέτοιο. Τα μέσα σταθερής τροχιάς (Προαστιακός) είναι ανεπαρκή σε ποιότητα και εύρος, τα τοπικά οδικά δίκτυα είναι από τα πλέον επικίνδυνα στην Ελλάδα, οι δομές υγείας είναι σαφώς ελλειμματικές, η πολεοδομική και χωροταξική αταξία είναι ο κανόνας, ενώ ακόμα και βασικές υποδομές, όπως η αποχέτευση, είναι ζητούμενο σε πολλές περιοχές που αστικοποιήθηκαν απότομα.

Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν το ευρύτερο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων & λυμάτων που αντιμετωπίζει η περιφέρεια Αττικής, η συγκέντρωση της παραβατικότητας σε περιοχές «γκέτο», καθώς και το διάχυτο αίσθημα ανασφάλειας του πολίτη απέναντι στην ανομία και τις φυσικές ή ανθρωπογενείς καταστροφές.

Κατά τη γνώμη μου, η επίλυση αυτών των προβλημάτων περνάει μέσα από την ποιοτική και ποσοτική ενίσχυση του κοινοβουλευτικού ελέγχου που δυστυχώς έχει ατονήσει επικίνδυνα τα τελευταία χρόνια. Δεν μιλάω μόνο για επερωτήσεις, αλλά για την ταυτόχρονη ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών με φυσικό και ψηφιακό τρόπο. Η σύγχρονη τεχνολογία μας δίνει μοναδικές δυνατότητες να εμπλουτίσουμε τη δημοκρατία μας με νέες πρακτικές, όμως χρειάζεται η πολιτική βούληση για να ενεργοποιηθούν.

Είστε καθημερινά σε γειτονιές της Ανατολικής Αττικής και μιλάτε με τους πολίτες. Τι σας λένε για τα καθημερινά τους προβλήματα; Που εστιάζουν οι περισσότεροι;

Πέρα από τα τοπικά προβλήματα κάθε περιοχής, διάχυτη είναι η δυσαρέσκεια για το κόστος ζωής και την κακή ποιότητα της δημόσιας υγείας και παιδείας. Σε αντίθεση με την κυρίαρχη προπαγάνδα της κυβέρνησης, οι θεσμοί και ιδιαίτερα η λειτουργία της δικαιοσύνης δεν είναι καθόλου αδιάφορα για τους πολίτες.

Μετά την τραγωδία των Τεμπών υπάρχει οργή και αγανάκτηση, που πιστεύω ότι θα εκφραστεί και πολιτικά, όποτε και αν γίνουν οι εκλογές, σε βάρος εκείνων των πολιτικών δυνάμεων που θα ταυτιστούν με τη στασιμότητα και την αναποτελεσματικότητα.

Keywords
βουλη, βημα, σπυρος, βρεττος, περιφέρεια αττικής, συμμετοχή, τσιπρας, ΟΣΕ, ελλαδα, νεα δημοκρατια, αθηνα, θεσσαλονικη, ΠΑΣΟΚ, εκλογες, δημοσκοπηση, ισχύ, ρωτήσω, νέα, προαστιακος, κινηση στους δρομους, μυστικες δημοσκοπησεις, συριζα, σταση εργασιας, θεματα πανελληνιων, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, η ζωη, κοινωνια, αμοιβες, περιφέρεια αττικής, γνωμη, δημοκρατια, εργασια, οικονομια, οροσημο, προγραμμα, υγεια, ψεματα, αυξηση, ανδρουλακης, αττικη, βραδυ, γεγονος, γινει, διαστημα, δυναμη, δυστυχως, διδακτορικο, δικη, δειχνει, δωσει, δικτυο, δικτυα, εγινε, ευδοκια, υπαρχει, επρεπε, επιτυχια, ευρωπη, τεχνολογια, ζωη, ζωης, ιδια, κυβερνηση, κινηση, κομμα, λαθος, λειτουργια, μηχανικος, μειωση, νεα γενια, ορος, οχθη, ποιοτητα, προβληματα, ρηξη, ρωτήσω, συντηρηση, συγκεντρωση, συμμετοχή, σπυρου, τεμπη, τρενα, ισχύ, φυσικο, ψηφιακο, ασφαλεια, δικαιωματα, χωρα, ιδιαιτερα, οργη, θεματα, θεσεις, υγειας
Τυχαία Θέματα