Στην κόψη του ξυραφιού η Μέση Ανατολή – Νέα δεδομένα μετά το θάνατο Σινουάρ

Συνεχίζονται οι ισραηλινές επιχειρήσεις σε Γάζα και Λίβανο, παρά τις φωνές της Δύσης για κατάπαυση του πυρός μετά τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ. Τουλάχιστον 33 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν από νέο βομβαρδισμό στον καταυλισμό προσφύγων στην Τζαμπάλια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος προερχόμενο από το Λίβανο έπληξε σήμερα «δομή» της παραλιακής πόλης Καισάρεια στο κεντρικό Ισραήλ.

Το

μη επανδρωμένο εναέριο όχημα «έπληξε μια δομή στην περιφέρεια της Καισάρειας», ανακοίνωσε ο στρατός χωρίς να κάνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες, διευκρινίζοντας πάντως ότι δεν υπάρχουν τραυματίες. Δύο άλλα drones αναχαιτίθηκαν, πρόσθεσε ο στρατός.

Από την πλευρά της, η Χαμάς κατέστησε σαφές πως οι όμηροι που κρατούνται δεν πρόκειται να αφεθούν ελεύθεροι όσο το Ισραήλ δεν βάζει τέλος στην επίθεσή του, ενώ ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν προειδοποίησε ότι ο θάνατος του Σινουάρ δεν είναι το τέλος της Χαμάς.

Στο διπλωματικό πεδίο, τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και την επιστροφή των ομήρων, ζήτησαν με κοινή δήλωσή τους οι ηγέτες ΗΠΑ, Γαλλίας, Γερμανίας και Βρετανίας, οι οποίοι συναντήθηκαν στο Βερολίνο, τονίζοντας παράλληλα ότι πρέπει να διασφαλιστεί πως η ανθρωπιστική βοήθεια φτάνει στους αμάχους.

Ο θάνατος του Σινουάρ ανοίγει τον δρόμο για εκεχειρία στη Μέση Ανατολή, εκτιμούν οι ηγέτες της Δύσης. Ωστόσο, υπάρχουν ζητήματα που δεν ευνοούν μία τέτοια εξέλιξη, όπως η στάση του Ισραήλ, καθώς ο Νετανιάχου θέτει ως προϋπόθεση, η Χαμάς να καταθέσει τα όπλα και να απελευθερωθούν χωρίς όρους οι όμηροι. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα συνεχίσει τους πολέμους στα δύο μέτωπα. Κρίσιμοι παράγοντες θεωρούνται, ο διάδοχος του Σινουάρ, αλλά και τα ισραηλινά αντίποινα στο Ιράν.

Η στάση του Ιράν

Για το θάνατο του αρχιτέκτονα των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου Γιαχία Σινουάρ μίλησε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, προειδοποιώντας ότι αυτό δεν είναι το τέλος της Χαμάς.

Το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς «είναι και θα παραμείνει ζωντανό» παρά το θάνατο του αρχηγού του, του Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος σκοτώθηκε στη διάρκεια ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης, δήλωσε σήμερα ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

«Η απώλειά του είναι σίγουρα οδυνηρή για το μέτωπο της αντίστασης» στο Ισραήλ, «όμως (το μέτωπο της αντίστασης) δεν πρόκειται να σταματήσει με το μαρτύριο του Σινουάρ», διαβεβαίωσε σε ανακοίνωσή του ο αγιατολάχ Χαμενεΐ.

Το Ιράν δεν αναγνωρίζει το κράτος του Ισραήλ και, μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979, έχει καταστήσει την παλαιστινιακή υπόθεση έναν από τους πυλώνες της εξωτερικής πολιτικής του.

Ο Γιαχία Σινουάρ «ήταν μια λαμπρή φυσιογνωμία της αντίστασης και του αγώνα» εναντίον του Ισραήλ, τόνισε ο αγιατολάχ Χαμενεΐ.

«Στάθηκε με ακλόνητη αποφασιστικότητα εναντίον του απάνθρωπου και επιθετικού εχθρού και τον χαστούκισε με θάρρος», πρόσθεσε.

Ο Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος βρισκόταν για καιρό στη σκιά πριν τεθεί το καλοκαίρι επικεφαλής της Χαμάς, θεωρείται ο αρχιτέκτονας της χωρίς προηγούμενο επίθεσης του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, η οποία έχει βυθίσει έκτοτε την περιοχή σε μια αιματηρή σύγκρουση.

Την παραμονή του διορισμού του Σινουάρ επικεφαλής της Χαμάς τον Αύγουστο, ο ανώτατος ιρανός ηγέτης είχε δημοσιοποιήσει μέσω του ιστοτόπου του ένα βίντεο μιας σπάνιας συνάντησής του μαζί του το 2011.

Ο Γιαχία Σινουάρ ήταν τότε μέλος της αντιπροσωπείας του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος, επικεφαλής του οποίου ήταν ο Ισμαήλ Χανίγια, ο πρώην αρχηγός του σχηματισμού ο οποίος σκοτώθηκε στα τέλη Ιουλίου στην Τεχεράνη από πλήγμα που αποδίδεται στο Ισράηλ. Ο Σινουάρ διαδέχθηκε στη συνέχεια τον Χανίγια.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μέση Ανατολή –, Σινουάρ,mesi anatoli –, sinouar