Στην κόψη του ξυραφιού η ΘΕΣγάλα

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να γίνει γνωστό αν η πρόταση που έχει γίνει για την εξαγορά της ΘΕΣγάλα θα γίνει αποδεκτή από τις Τράπεζες.

Πρόκειται για την γαλακτοβιομηχανία Όμηρος, το όνομα της οποίας ενεπλάκη πέρυσι με την παραποίηση της φέτας η οποία είναι η μοναδική, αυτή τη στιγμή εταιρεία, που ενδιαφέρεται για την απόκτηση της ΘΕΣγάλα που έχει καταθέσει νέα

αίτηση εξυγίανσης.

Σημειώνεται ότι η Όμηρος ενδιαφέρεται να αποκτήσει το σύνολο των μετοχών της ΘΕΣγάλα, ωστόσο όλα θα κριθούν από τις Τράπεζες, αν τελικά αυτές αποδεχτούν την προσφορά της ή όχι. Σε αντίθετη περίπτωση και υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρξει άλλος ενδιαφερόμενος επενδυτής το μέλλον της ΘΕΣγάλα κρίνεται αβέβαιο.

Το τίμημα που προσφέρει η Όμηρος για την ΘΕΣγάλα κυμαίνεται σύμφωνα με πληροφορίες στα 2,5 δισ. ευρώ, με τα ανοίγματα της γαλακτοβιομηχανίας προς τις τράπεζες να είναι πολύ μεγαλύτερες.

Τα προβλήματα ρευστότητας της ΘΕΣγάλα άρχισαν εδώ και χρόνια. Οι επενδύσεις που έκανε η εταιρεία για την αγορά και εγκατάσταση των αυτόματων πωλητών γάλακτος σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας καθώς και η εξαγορά – ανάπτυξη της τυροκομικής μονάδας για να ικανοποιεί τις ανάγκες του δικτύου του είχε ως αποτέλεσμα οι συνολικές επενδύσεις να φτάσουν στα 10 εκατ. ευρώ.

Αυτό, σε συνδυασμό με την σημαντική υποχώρηση που καταγράφει τα τελευταία χρόνια η αγορά του φρέσκου γάλακτος, είχε ως αποτέλεσμα να παρουσιαστούν από τον Σεπτέμβριο του 2017 τα πρώτα προβλήματα, με καθυστερήσεις στις πληρωμές.

Σημαντικό ρόλο όμως στην επιδείνωση των οικονομικών της προβλημάτων έπαιξε και η λήξη της συνεργασίας με την ολλανδικό Όμιλο Friesland, η οποία ήθελε να ποντάρει στην ελληνικότητα του γάλακτος που διέθετε και για το λόγο αυτό προμηθευόταν το 80% περίπου της πρώτης ύλης από την ΘΕΣγάλα.
Η προσπάθεια όμως της Friesland κατέρρευσε και η ΘΕΣγάλα έχασε τον καλύτερο πελάτη της.

Ο Συνεταιρισμός, δημιουργήθηκε το 2011, όταν ομάδα 100 παραγωγών, η οποία ήλεγχε το 10% της εγχώριας παραγωγής αγελαδινού γάλακτος, αποφάσισε να συνασπιστεί για να πετύχει καλύτερες τιμές. Χρονιά-σταθμός όμως για να γίνει ευρέως γνωστός ήταν το 2013, όταν αποφάσισε, εκτός από τον πρωτογενή τομέα, να επεκταθεί και στην κατανάλωση και να συναγωνιστεί τους πελάτες του, δηλαδή τις γαλακτοβιομηχανίες που τους προμήθευε πρώτη ύλη.

Keywords
Τυχαία Θέματα