Τάκης Λουκανίδης: Ισως ο πληρέστερος Έλληνας ποδοσφαίριστης

Ο Τάκης Λουκανίδης υπήρξε ένας από τους κορυφαίους έλληνες ποδοσφαιριστές με μεγάλη καριέρα στην Δόξα Δράμας και τον Παναθηναϊκό.

Θεωρείται ένας από τους πληρέστερους ποδοσφαιριστές που πέρασαν ποτέ από τα ελληνικά γήπεδα. Στην καριέρα του αγωνίστηκε σε αρκετές θέσεις, ακόμη και του τερματοφύλακα, στην αρχή της σπουδαίας καριέρας του.

Ο Νεοτάκης (Τάκης) Λουκανίδης γεννήθηκε στο Παρανέστι Δράμας στις 24 Σεπτεμβρίου 1937. Κατά την διάρκεια της Κατοχής οι Βούλγαροι κατακτητές σκότωσαν τον πατέρα του και η χήρα μητέρα του αναγκάστηκε να τον στείλει στο ορφανοτροφείο

της Δράμας και από εκεί στη Γεωπονική Σχολή Κομοτηνής.

Ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στην ΑΕ Κομοτηνής σε ηλικία 16 ετών από την θέση του τερματοφύλακα και στην συνέχεια ως αμυντικός και επιθετικός για να καταλήξει ως μέσος.

Το 1956 πήρε μετεγγραφή για την Δόξα Δράμας, που μεσουρανούσε εκείνη την περίοδο στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Με τους «Μαυραετούς» και συμπαίκτες μεταξύ άλλων τον Αντώνη Γεωργιάδη, τον Παύλο Γρηγοριάδη, τον αδελφό του Θανάση και τον Νίκο Πιστικό έπαιξε σε 50 παιγνίδια, σημειώνοντας 13 γκολ, ενώ αγωνίστηκε σε δυο τελικούς του Κυπέλλου Ελλάδας (1958, 1959).

Ως πρότυπό του είχε τον Λάμπη Κουΐρουκίδη, τον διεθνή σέντερ φορ του ΠΑΟΚ που κι αυτός ήταν Δραμινός και ποδοσφαιριστής της Δόξας, προτού καταλήξει στον «Δικέφαλο» της Θεσσαλονίκης.

Την 1η Οκτωβρίου 1958 χρίσθηκε διεθνής (στον αγώνα ΓαλλίαςΕλλάδας 7-1 για τα προκριματικά του Κυπέλλου Εθνών) και έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής επαρχιακής ομάδας που αξιώθηκε αυτής της τιμής. Συνολικά, ο Τάκης Λουκανίδης φόρεσε 23 φορές την φανέλα με το εθνόσημο (1958-1967) και σημείωσε τρία γκολ.

Οι εξαιρετικές εμφανίσεις του με τη Δόξα Δράμας την πενταετία 1956-1961 προκάλεσαν το ενδιαφέρον μεγάλων ομάδων ακόμη και της Γιουβέντους, όπως έχει γραφεί.

Τον κέρδισε τελικά ο Παναθηναϊκός και στις 20 Δεκεμβρίου 1961, σε ηλικία 24 ετών, κατέβηκε στην Αθήνα για να γίνει τα χρόνια που ακολούθησαν ο ποδοσφαιριστής – σύμβολο. των «πρασίνων».

Προτού καταλήξει στον Παναθηναϊκό πέρασε για ένα μικρό διάστημα από το ΑΠΟΕΛ, καθώς ήταν η μόνη λύση για να ενταχθεί στο «τριφύλλι».

Στον Παναθηναϊκό αγωνίστηκε ως το 1969 κατακτώντας τρία πρωταθλήματα (1962, 1964, 1965) και ένα Κύπελλο (1967). Έπαιξε σε 142 παιγνίδια και σημείωσε 59 γκολ.

Η συνεργασία του με τον Παναθηναϊκό ολοκληρώθηκε με άδοξο τρόπο, καθώς είχε έρθει σε ρήξη με τον προπονητή του Στέφαν Μπόμπεκ από το 1967 και ήταν τιμωρημένος.

Η μόνη λύση ήταν να φύγει από την Αθήνα. Τον Ιανουάριο του 1969, ανηφόρισε στη Θεσσαλονίκη, όπου τον ήθελε ο τότε πρόεδρος του Άρη και ισχυρός παράγων της εποχής, Νίκος Καμπάνης, για ν’ αγωνιστεί στους «κιτρινόμαυρους» μόλις μία σεζόν και να κερδίσει με την ομάδα της Θεσσαλονίκης τον τελικό του Κυπέλλου του 1970, τον μόνο τίτλο που έχει κατακτήσει ο Άρης, από την καθιέρωση του εθνικού ποδοσφαίρου το 1959.

Ο ίδιος δεν είχε την ευτυχία να αγωνιστεί στον τελικό στο Καυταντζόγλειο Στάδιο, καθώς είχε αποβληθεί στον ημιτελικό με τον Ολυμπιακό. Έτσι το καλοκαίρι του 1970 ολοκλήρωσε την ποδοσφαιρική καριέρα του σε ηλικία 33 ετών.

Μολονότι ο ίδιος ήταν πρόθυμος και ικανός να συνεχίσει, δεν του έγινε πρόταση ανανέωσης και με πίκρα αποσύρθηκε από την ενεργό ποδοσφαιρική δράση. Με την ομάδα της Θεσσαλονίκης αγωνίστηκε σε 45 παιγνίδια και σημείωσε 8 γκολ.

Στη συνέχεια ασχολήθηκε επαγγελματικά με το πρακτορείο ΠΡΟΠΟ που είχε ανοίξει στην Κυψέλη.

Η στιγμή που σημάδεψε τον Τάκη Λουκανίδη ήταν ο θάνατος του γιου του, Γιώργου, σε ηλικία 31 ετών, τον Αύγουστο του 1998, σε τροχαίο δυστύχημα, στη λεωφόρο Μαρκόπουλου-Ωρωπού.

Ο Γιώργος Λουκανίδης ήταν γυμναστής, ο οποίος εκείνη την εποχή εργαζόταν στην εκπομπή «Πρωινός Καφές».

Ο Τάκης Λουκανίδης πέθανε στις 11 Ιανουαρίου 2018 στην Αθήνα, σε ηλικία 80 ετών, από έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Πηγή: SanSimera.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα