Ταμείο Ανάκαμψης: Σήμερα ή αύριο η εκταμίευση 1 δισεκ. της 4ης δόσης

«Ο προϋπολογισμός του 2025 έχει διπλάσιες δαπάνες, καλύπτοντας το δημοσιονομικό κενό του 2019 και υπερδιπλασιάσει τις δαπάνες σε Υγεία, Παιδεία, ασφάλεια και Πολιτική Προστασία» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, κατά την συζήτηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2025, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.

Ο κ. Παπαθανάσης προανήγγειλε ότι «αύριο ή μεθαύριο θα εισέλθουν στα ταμεία του κράτους περίπου 1 δισεκ. ευρώ, αποτέλεσμα

της ολοκλήρωσης του τέταρτου αιτήματος της επίτευξης των οροσήμων και των στόχων του Ταμείου Ανάκαμψης» σημειώνοντας ότι «το συνολικό ποσό που έχουμε λάβει ως χώρα είναι στα 18,2 δισεκ. ευρώ, ήτοι πάνω από το 50%». Κάτι που τοποθετεί την Ελλάδα, όπως είπε, σε μια πολύ υψηλή θέση, μέσα στις πρώτες χώρες της Ευρώπης.

Το προσχέδιο, είπε ο αναπληρωτής υπουργός, προφανώς εναρμονίζεται με το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Διαρθρωτικό Σχέδιο 2025-2028, αλλά ταυτόχρονα, σε σχέση με το 2024, έχουμε πρόβλεψη για επιπλέον δημοσιονομικό κόστος για δράσεις στήριξης της κοινωνίας και της οικονομίας, ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Και σε αυτό το πλαίσιο ακριβώς έχουμε και το μεγαλύτερο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, όπου οι συνολικές δαπάνες για το 2024 αναμένεται να ανέλθουν στα 13,1 δισ. ευρώ και για το 2025 στα 14,3 δισ. ευρώ (χωρίς να συνυπολογίζονται οι δανειακοί πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης)».

Ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε ότι «η Ελλάδα κατέγραψε το δεύτερο εξάμηνο του 2024, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023, την δεύτερη υψηλότερη θέση ρυθμού ανάπτυξης στην Ευρώπη και στην ουσία ανεβάζει τις επενδύσεις -σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2025- στο 8,4%. Έναν αρκετά υψηλό στόχο που δεν τον είχαμε δει στο πρόσφατο παρελθόν». Υπογράμμισε ότι η σταθερή δημοσιονομική εικόνα και η ανάπτυξη ωθούν το χρέος ως προς το ΑΕΠ προς τα κάτω. Είμαστε η χώρα με την μεγαλύτερη μείωση χρέους ως προς το ΑΕΠ και αναμένουμε έως το 2028 να είναι περίπου στο 133%, κάτι που θα μας τοποθετήσει σε μια πολύ καλύτερη θέση στην Ευρώπη».

Αναφερόμενος στην ανάπτυξη του επενδυτικού πλαισίου για το 2024 και το 2025, ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι «εάν υπολογίσουμε τις αναλήψεις, πέραν των συμβασιοποιήσων δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα δούμε το 2024 -χωρίς τους ιδιωτικούς πόρους- να εισρέουν στην οικονομία 14,8 δισ. ευρώ και 18,9 δισεκ. ευρώ το 2025». Πρόκειται, είπε, «για ένα ποσό που είναι τρείς φορές το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2019. Μια πολύ μεγάλη αλλαγή που συμβάλει στην επίτευξη των στόχων».

Σχετικά με το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, ο κ. Παπαθανάσης είπε ότι «η Ελλάδα είναι η τέταρτη χώρα σε επίπεδο υψηλότερης απορροφητικότητας», ενώ «στο Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης -που είναι κρίσιμο για κοινωνικά προγράμματα- η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα σε απορροφήσεις, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία».

Ο αναπληρωτής υπουργός παρατήρησε ότι «το 2024 εκτιμούμε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι στο 2,2 όταν η Ευρώπη αναμένει 0,8% (άρα είμαστε τρείς φορές πάνω από την ανάπτυξη της ΕΕ) και το 2025 εκτιμούμε ο ρυθμός ανάπτυξης να είναι 2,3 με την Ευρώπη να αναμένει ρυθμό όχι πάνω από 1%».

Ειδικότερα για το Ταμείο Ανάκαμψης, ανέφερε ότι «μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου ή τις αρχές Δεκεμβρίου, θα υποβάλλουμε το πέμπτο αίτημα εκταμίευσης, που μαζί με το δανειακό σκέλος αγγίζει στα 3,6 δισεκ. ευρώ» και παραμένουμε να είμαστε μέσα στο στενό πυρήνα των χωρών με τις υψηλότερες απορροφήσεις».

Συνολικά έχουν ενταχθεί στις επιχορηγήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και στο δανειακό σκέλος του, περί τα 800 έργα ύψους 22 δισ. ευρώ (μαζί με το ΦΠΑ) και οι πληρωμές ανέρχονται στα 6,5 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε ποσοστό απορρόφησης 30% επί των ενταγμένων έργων». Στόχος, είπε, «είναι η απορρόφηση όλων των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης».

Ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν σημαντική συμβολή στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας και στην στήριξη των περιφερειών με προγράμματα που δεν τα είχαν ξαναδεί.

Σχετικά με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων, είπε ότι έχουμε επενδύσεις σε 30 funs συνολικά 734 εκατ. ευρώ (έως 30/9/24) με συνολικό μέγεθος 2,3 δισ. ευρώ.

Για τα στεγαστικά προγράμματα που «τρέχουν», ο κ. Παπαθανάσης είπε ότι συνολικά τρέχουμε υψηλότερα προγράμματα από την Πορτογαλία, αλλά και από τα προγράμματα της ΕΕ. Και έχουν διατεθεί στην αγορά περίπου 5 δισεκ. ευρώ.
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ταμείο Ανάκαμψης, Σήμερα, 4ης,tameio anakampsis, simera, 4is