Τέμπη: Οι αποκαλύψεις Γεραπετρίτη στη Βουλή για το μοιραίο βράδυ της τραγωδίας – Το χρονοδιάγραμμα για πόρισμα και τηλεδιοίκηση

Με την ενημέρωση του υπουργού Επικρατείας, Υποδομών και Μεταφορών Γιώργου Γεραπετρίτη στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ξεκίνησε η προσπάθεια της κυβέρνησης να δώσει μια σειρά από απαντήσεις για την τραγωδία στα Τέμπη, αλλά και για την επαναλειτουργία των ελληνικών σιδηροδρόμων, περνώντας έτσι στην αντεπίθεση.

Ο κ. Γεραπετρίτης έκανε λόγο για αλληλουχία λαθών μολονότι όπως σημείωσε ήταν σε πλήρη λειτουργία η τηλεδιοίκηση στο σημείο και αποτελούσε υποχρέωση των

σταθμαρχών να χαράσσουν αυτόματη πορεία στον πίνακα.

«Την κρίσιμη νύχτα το κέντρο τηλεδιοίκησης στη Λάρισα λειτουργούσε απολύτως. Πώς αποδεικνύεται; Όλα εκείνη την ημέρα έγιναν με αυτόματη χάραξη. Αυτό που συνέβη ήταν ότι ο σταθμάρχης επέλεξε, αντί να κάνει αυτόματη χάραξη, να κάνει χειροκίνητη δρομολόγηση (…) Η αυτόματη χάραξη – εκτιμώ- ότι θα είχε γλιτώσει το κακό», τόνισε χαρακτηριστικά.

Το χρονοδιάγραμμα για πόρισμα και τηλεδιοίκηση

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, από τον Οκτώβριο όλο το δίκτυο του κεντρικού άξονα ΑθήναςΘεσσαλονίκης θα έχει τηλεδιοίκηση, σηματοδότηση και τα αναγκαία συστήματα του ETCS.

Παράλληλα εκτίμησε ότι η Διοικητική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, μέσα σε ένα μήνα από σήμερα, θα είναι σε θέση να υποβάλει το πόρισμα για τα αίτια που οδήγησαν στο τραγικό πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη. Το πόρισμα, την κατάθεση του οποίου ο κ. Γεραπετρίτης τοποθέτησε «μέχρι το Πάσχα», θα είναι ένα τεχνικό πόρισμα. Η Διοικητική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, όπως σημείωσε, «δεν υποκαθιστά τη δικαιοσύνη» αλλά το πόρισμα της «θα τεθεί υπόψη της δικογραφίας, για να μπορεί να αξιοποιηθεί και τεχνικά, ανεξάρτητα από τους πραγματογνώμονες που ήδη έχει τοποθετήσει το δικαστήριο».

Με ταχείς ρυθμούς θα προχωρήσει και η δικαιοσύνη, η οποία «έχει επιληφθεί στο ανώτατο ανακριτικό επίπεδο, στο επίπεδο των Εφετών Ανακριτών».

Όπως ενημέρωσε τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής ο υπουργός Επικρατείας, τις αμέσως προσεχείς ημέρες θα υπάρξει διεθνής δημόσια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, για τα πρόσωπα που θα βρεθούν στο υψηλότερο διοικητικό επίπεδο για να βγάλουν ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ από «αυτή τη δύσκολη στιγμή και να διαμορφώσουν το πλαίσιο, για την επόμενη μέρα».

Αθήνα-Θεσσαλονίκη

Για τον κύριο άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη, ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι μέχρι τον Οκτώβριο θα υπάρχει τηλεδιοίκηση και σηματοδότηση παντού. «Θα έχουμε μια πλήρη γραμμή τηλεδιοίκησης σε όλο τον κύριο άξονα και επιπλέον θα έχουμε, ελπίζω και το σύστημα ETCS, το οποίο είναι πολύ σημαντικό. Είναι η αλληλεπίδραση του τρένου με το σηματοδότη. Όταν έχεις αυτό το σύστημα, μπορεί το τρένο όταν βλέπει κόκκινο να κόβει ταχύτητα και σταματάει μόνο του», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας.

Το μεταβατικό πλαίσιο, που θα ισχύσει μέχρι την ολοκλήρωση της συνολικής αναβάθμισης του άξονα Αθήνα -Θεσσαλονίκη, θα είναι «εξαιρετικά αυστηρό», όπως τόνισε ο υπουργός Επικρατείας.

«Πρέπει να έχουμε ένα εξαιρετικά αυστηρό πλαίσιο γιατί πέρα από το αυτονόητο ζήτημα της ασφάλειας που πρέπει να εγγυηθούμε, πρέπει να ανακτηθεί και ένα αίσθημα εμπιστοσύνης. Είναι και ουσιαστικό αλλά είναι και ψυχολογικό για τους ανθρώπους να ξαναμπούν στο τρένο. Εγώ θα μπω στο πρώτο τρένο το οποίο θα επανεκκινήσει- το είπα, κυρίως, για λόγους ψυχολογικούς- θα μπω με τους ανθρώπους για να αισθανθούν ότι δεν είναι κάτι προσχηματικό όλο αυτό», ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης.

Ο σταθμός στη Λάρισα

Αναφερόμενος στο δυστύχημα των Τεμπών, ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι η τηλεδιοίκηση στη Λάρισα παραδόθηκε στην κυβέρνηση το 2019, κατεστραμμένη, γιατί είχε μεσολαβήσει φωτιά στις αρχές εκείνου του χρόνου.

Η τηλεδιοίκηση ανακτήθηκε σε πλήρη λειτουργία στη Λάρισα, την 1.11.2022 και τη νύχτα του ατυχήματος το κέντρο τηλεδιοίκησης «λειτουργούσε απολύτως».Επίσης είχαν προβλεφθεί οι δύο σταθμάρχες που δυστυχώς, δεν βρίσκονταν στη θέση τους, την κρίσιμη ώρα.

«Θέλω να καταγραφεί ρητά, στα πρακτικά. Το κέντρο τηλεδιοίκησης της Λάρισας λειτουργούσε απολύτως. Όλη εκείνη την ημέρα όλες οι δρομολογήσεις αμαξοστοιχιών έγιναν με αυτόματη χάραξη, μέσω του κέντρου τηλεδιοίκησης. Λειτουργούσε στο ακέραιο. Αυτό το οποίο δυστυχώς συνέβη ήταν ότι ο συγκεκριμένος σταθμάρχης επέλεξε, αντί να κάνει την αυτόματη χάραξη, που προφανώς θα είχε προλάβει το κακό, να κάνει χειροκίνητη δρομολόγηση. Και εκεί συνέβησαν μια σειρά, μια αλληλουχία από τραγικά γεγονότα τα οποία σωρευτικά οδήγησαν στο να έχουμε το δυστύχημα», είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Δεν έγινε η αυτόματη χάραξη, μολονότι λειτουργούσε ο πίνακας. Ο σταθμάρχης θεώρησε, κατά πάσα βεβαιότητα, ότι τα κλειδιά ήταν στη γραμμή ανόδου, ενώ ήταν στην κάθοδο, τελικώς έκανε διαγώνια κίνηση και βρέθηκε στην αντίθετη τροχιά. Επιπλέον δεν βρέθηκε ο σταθμάρχης μπροστά στον πίνακα ελέγχου, για να δει την κίνηση της αμαξοστοιχίας. Και δεν έγινε αυτόματη χάραξη και θεωρήθηκε εσφαλμένα ότι τα κλειδιά ήταν στην άνοδο ενώ ήταν στην κάθοδο, και δεν υπήρξε επιβεβαίωση για τη διαδρομή στην οποία βρισκόταν το τρένο, μέσα από τον πίνακα τηλεδιοίκησης που ήταν εκεί και λειτουργούσε», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Ο κ. Γεραπετρίτης επισήμανε ότι από τη στιγμή που υπήρχε τηλεδιοίκηση στη Λάρισα, έπρεπε να γίνει αυτόματη χάραξη, μέσω τηλεδιοίκησης, διότι αυτό ήταν υποχρέωση που είχε επιβάλλει ο ίδιος ο ΟΣΕ, με ειδική εγκύκλιο του και αναφορά στον Κανονισμό, στις 23.12.2022.

«Δεν έγινε αυτόματη χάραξη. Προφανώς ήταν μια προσωπική επιλογή», είπε ο υπουργός Επικρατείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα