Θεόδωρος Πάγκαλος: Η ζωή και το έργο του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ- Οι ατάκες που άφησαν εποχή

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 84 ετών, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Πάγκαλος.

Ποιος ήταν ο Θεόδωρος Πάγκαλος

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος είχε γεννηθεί στην Ελευσίνα στις 17 Αυγούστου 1938 και ήταν γιος του Αντιπτέραρχου της Πολεμικής

Αεροπορίας Γεωργίου Πάγκαλου που διετέλεσε Υπαρχηγός ΓΕΑ.

Είχε αποφοιτήσει από το Βαρβάκειο Γυμνάσιο Αθηνών και είχε σπουδάσει Νομική και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης ανακηρύσσεται το 1973 διδάκτορας των Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Παρισιού (Πάνθεον-Σορβόννη). Από το 1969 έως το 1978 είχε εργαστεί ως ερευνητής στο ίδιο Πανεπιστήμιο και κατόπιν ορίστηκε Διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου. Συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα και το 1968 το δικτατορικό καθεστώς του αφαίρεσε την ελληνική ιθαγένεια, την οποία επανέκτησε μετά τη Μεταπολίτευση.

Σε νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με τον φοιτητικό συνδικαλισμό, συμμετέχοντας σε διάφορες φοιτητικές ομάδες, ενώ σε νεαρή ηλικία είχε δραστηριοποιηθεί και στο ΚΚΕ. Στη διάρκεια της μεταπολίτευσης υπήρξε ηγετικό στέλεχος της ευρύτερης κεντροαριστερής παράταξης με το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα.

Εξελέγη Βουλευτής Αττικής για πρώτη φορά το 1981 με το ΠΑΣΟΚ και έκτοτε εξελέγη σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις στις οποίες έθεσε υποψηφιότητα μέχρι και τις εκλογές του Μαΐου του 2012 όπιυ αποχώρησε από την ενεργό πολιτική δράση.

Υπουργικές θέσεις:

1982-84: Υφυπουργός Εμπορίου

1984-85: Υφυπουργός Εξωτερικών Διετέλεσε Υφυπουργός Εμπορίου από τον Ιούλιο 1982 μέχρι τον Ιανουάριο 1984,οπότε αναλαμβάνει Υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρωπαίκής Κοινότητας μέχρι το 1985.

1985-89: Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Τον Ιούλιο 1985 ορίζεται Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών διατηρώντας το αξίωμα μέχρι τις εκλογές του 1989.

1989-93: Αντιπρόσωπος του Ελληνικού Κοινοβουλίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης Κατά την περίοδο 1989 μέχρι 1993 ορίζεται Αντιπρόσωπος του Ελληνικού Κοινοβουλίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

1993-94: Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών

1994: Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Τον Οκτώβριο 1993 ορίζεται και πάλι Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, διατηρώντας το αξίωμα μέχρι τον Ιούλιο 1994, οπότε αναλαμβάνει Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών.

1996-1999: Υπουργός Εξωτερικών Τον Ιανουάριο 1996 ορίζεται Υπουργός Εξωτερικών διατηρώντας το αξίωμα μέχρι τον Φεβρουάριο 1999.

2000: Υπουργός Πολιτισμού Τον Απρίλιο 2000 ορίζεται Υπουργός Πολιτισμού.

Τον Μάρτιο του 2004 ορίστηκε υπεύθυνος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ στον Τομέα Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Πολιτικής Καταναλωτών και Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και εισηγητής του ΠΑΣΟΚ στη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ το 2009 στις εκλογές, ορίστηκε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ελλάδας, θέση που διατήρησε και στους δύο ανασχηματισμούς της κυβέρνησης Παπανδρέου. Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παρέμεινε και κατά τη θητεία της μεταβατικής κυβέρνησης του Λουκά Παπαδήμου.

Οι ατάκες που προκάλεσαν σάλο και… άφησαν εποχή

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος ήταν γνωστός για τον αιχμηρό του λόγο. Πολλές ήταν οι ατάκες του ανά τα χρόνια που άφησαν εποχή. Ο ίδιος είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις όταν είχε πει ότι «όσο πιο καθυστερημένος είναι ένας λαός, τόσο πιο μεγάλος είναι ο φετιχισμός του με τη σημαία» σχετικά με την κρίση των Ιμίων το 1996.

Μία από τις φράσεις του που έμεινε επίσης στην ιστορία και προκάλεσε σάλο ήταν η γνωστή: «Μαζί τα φάγαμε» κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της «Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης» το 2020 σχετικά με τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την κατάργηση και τη συγχώνευση υπηρεσιών, οργανισμών και φορέων του δημοσίου τομέα.

«Η απάντηση εις την κατακραυγή που υπάρχει εναντίον του πολιτικού προσωπικού της χώρας “πώς τα φάγατε τα λεφτά;”, που μας ρωτάει ο κόσμος, είναι αυτή: “Σας διορίσαμε. Τα φάγαμε όλοι μαζί. Μέσα στα πλαίσια μιας σχέσης πολιτικής πελατείας, διαφθοράς, εξαγοράς και εξευτελισμού της έννοιας της ίδιας της πολιτικής”» είχε πει χαρακτηριστικά από το βήμα της Βουλής.

Το 2012 στο e-book του «Μαζί τα φάγαμε» είχε γράψει σχετικά: «Η φράση «τα φάγαμε όλοι μαζί» σημαίνει ότι ένα μεγάλο τμήμα από εμάς -τον ελληνικό λαό- συμμετείχαμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε μη ορθολογικές πρακτικές και συμπεριφορές, στην πορεία του χρόνου, σε σχέση με τις δαπάνες και τα έσοδα του κράτους. Αυτό που λέμε «δημοσιονομική κρίση» είναι και δικό μας δημιούργημα… Οι πολίτες είτε με πράξεις, είτε με την εκπορευόμενη από την ενοχή απραξία τους, είτε απλά εκλέγοντας ακατάλληλα πολιτικά πρόσωπα για να διαχειριστούν τα κοινά, συμμετέχουν με συλλογικό τρόπο στη δημοκρατία και έχουν την ευθύνη των επιλογών τους…Φυσικά δεν έχουν όλοι το ίδιο μερίδιο ευθύνης, η ευθύνη ξεκινάει από πάνω προς τα κάτω». Συνεχίζει παρακάτω λέγοντας: «Η πλειοψηφία των βουλευτών της Αριστεράς όχι μόνο δεν πρότεινε και δεν βοήθησε στο πολιτικό και άρα κοινωνικό έργο αλλά αποτέλεσε φραγμό στις τεκμηριωμένες και σοβαρές προτάσεις των άλλων. Ολα αυτά τα χρόνια ουδέποτε εκπρόσωπος της Αριστεράς αντέδρασε σε προσλήψεις, σε αυξήσεις μισθών, σε θέσπιση επιδομάτων, σε αυξήσεις συντάξεων, σε κοινωνικοποιήσεις επιχειρήσεων, σε απεργιακές κινητοποιήσεις ή σε διαδηλώσεις…Αντίθετα, σε συζητήσεις και προτάσεις τους ήθελαν και άλλες, πιο πολλές ακόμα παροχές…».

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος είχε παντρευτεί 3 φορές και είχε αποκτήσει 5 παιδιά.

Keywords
Τυχαία Θέματα