Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: Έρχεται αύξηση των ιώσεων το επόμενο δίμηνο

Αύξηση σε όλα τα ιογενή, αερογενώς μεταδιδόμενα νοσήματα θα δούμε το επόμενο δίμηνο, τονίζει ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος στην εκπομπή Health Matters του The Caller, καθώς το κρύο ευνοεί τη μεταδοτικότητα και για λόγους φυσικούς, το πώς είναι δηλαδή τα σταγονίδια του αέρα,αλλά και για λόγους συγχρωτισμού.

O νέος εχθρός που ήλθε να προστεθεί

φέτος στα νοσήματα που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε είναι ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV), o οποίος προσβάλλει κυρίως τα μικρά παιδιά και τους ηλικιωμένους.

“Σήμερα δεν έχουμε σοβαρή προστασία έναντι του RSV. Mέσα στο 2023 όμως θα έχουμε και αντισώματα που θα γίνονται στη μητέρα προκειμένου να πηγαίνουν στο έμβρυο και να το προστατεύουν για τους 6 πρώτους μήνες της ζωής του και τρία εμβόλια που βρίσκονται σε τελική φάση ανάπτυξης με πάρα πολύ καλά αποτελέσματα, που μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν αδειοδοτηθεί”.

Όσον αφορά την πίεση στα νοσοκομεία,ο κ. Βασιλακόπουλος θεωρεί πως έχουμε περάσει περιόδους όπου τα πράγματα ήταν πολύ χειρότερα. Εξηγεί ότι στη διάρκεια της πανδημίας νοσηλεύαμε περίπου 700 ανθρώπους στις μονάδες εντατικής θεραπείας, ενώ τώρα δεν ξεπερνούν τους 200.

Υπάρχει ωστόσο μία πίεση στα παιδιατρικά νοσοκομεία, την οποία αποδίδει τόσο στο γεγονός ότι τα παιδιά ήταν προστατευμένα με μάσκες και lockdown για δύο ολόκληρα χρόνια, όσο και σε λάθη που κάναμε ως κοινωνία, στο γεγονός ότι δεν εμβολιάσαμε τα παιδιά μας. “Το ότι ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός, δεν σημαίνει ότι δεν είναι και χρήσιμος”, τόνισε χαρακτηριστικά, απευθύνοντας έκκληση σε όσους δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί, να εμβολιαστούν.

Δείτε όλη τη συνέντευξη στο βίντεο που ακολουθεί:

Keywords
Τυχαία Θέματα