Θωμάς Παπαδόπουλος: Το σύνθημά μου είναι «ο πολίτης στην καρδιά των εξελίξεων»

«Πιστεύω ότι ένας από τους λόγους που η χώρα μας δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα της, είναι ότι δεν υπάρχει συμμετοχή στην πολιτική και τα κοινά, ενός μεγάλου μέρους των πολιτών» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΤheCaller.gr ο υποψήφιος βουλευτής στην Α’ Θεσσαλονίκης, με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Θωμάς Παπαδόπουλος.

«Οι πιο συνηθισμένοι

λόγοι που οι νέοι επιστήμονες φεύγουν από την Ελλάδα είναι η αναζήτηση εργασίας, η επιστημονική και επαγγελματική τος εξέλιξη, οι καλύτερες συνθήκες ζωής και συνολικά οι καλύτερες προοπτικές που υπάρχουν σε ορισμένες χώρες του εξωτερικού» αναφέρει ακόμη στην συνέντευξή του ο γνωστός καρδιολόγος.

Διαβάστε αναλυτικά την συνέντευξη του Θωμά Παπαδόπουλου:

Πώς πήρατε την απόφαση να είστε υποψήφιος σε αυτές τις εκλογές;

Το ενδιαφέρον μου για την πολιτική ξεκινάει πριν πολλά χρόνια, άλλωστε ανήκω στην γενιά που μεγάλωσε στα χρόνια της δικτατορίας και στη συνέχεια της μεταπολίτευσης. Όπως αναφέρεται και στο βιογραφικό μου στα φοιτητικά μου χρόνια συμμετείχα ενεργά στο φοιτητικό κίνημα.

Το 2018 είναι κομβικό στις αποφάσεις μου. Η δημιουργία του ΚΙΝΑΛ σαν νέου φορέα ο οποίος φαίνεται να υιοθετεί μια πιο ισορροπημένη πρόταση σε σχέση με τα άλλα δύο μεγάλα κόμματα, μου δίνει μια πολιτική προοπτική. Παράλληλα έχω παρακολουθήσει με πολύ μεγάλη προσοχή την πολιτική κατάσταση στη χώρα, από την αρχή της κρίσης και το συμπέρασμα μου είναι ότι τελικά η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ διαμόρφωσαν την πολιτική τους στάση, με έναν υστερόβουλο τρόπο θα έλεγα, η ΝΔ και με έναν ανεδαφικό ο ΣΥΡΙΖΑ.

Εντάχθηκα λοιπόν στο ΚΙΝΑΛ και στη συνέχεια στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, με την παράταξη της Ανανεωτικής Αριστεράς, που είναι ένας από τους πολιτικούς φορείς που συμμετέχουν στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Τον περασμένο Φεβρουάριο μου έγινε πρόταση να συμμετέχω στις βουλευτικές εκλογές σαν υποψήφιος στην Α’ Θεσσαλονίκης και αποφάσισα να αποδεχθώ την πρόταση, γιατί θεώρησα ότι έχω πλέον και γνώση και εμπειρίες, προσωπικές και επαγγελματικές από την ζωή, που μου δίνουν τα εφόδια να ανταπεξέλθω σε μια τέτοια θέση.

Πέρα από αυτό και είναι άλλωστε και ο λόγος που έχω το σύνθημα, «ο πολίτης στην καρδιά των εξελίξεων», πιστεύω ότι ένας από τους λόγους που η χώρα μας δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα της, είναι ότι δεν υπάρχει συμμετοχή στην πολιτική και τα κοινά, ενός μεγάλου μέρους των πολιτών.

Οι πολίτες που συναντάτε στο δρόμο τι σας λένε; Ποια είναι τα βασικά τους προβλήματα;

Οι πολίτες σε γενικές γραμμές έχουν σαν κύρια προβλήματα την ακρίβεια και κατά επέκταση το συνολικό επίπεδο ζωής, τα θέματα υγείας και κυρίως την αδυναμία του ΕΣΥ να δώσει συχνά λύσεις στα προβλήματα τους, την ανεργία, την εγκληματικότητα και τέλος ανάλογα με την κοινωνική τους θέση, υπάρχουν πιο επιμέρους προβλήματα, όπως πχ η έλλειψη δημόσιας συγκοινωνίας, ή η μόλυνση του περιβάλλοντος στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές.

Ένα άλλο σοβαρό και συχνό πρόβλημα που τους απασχολεί είναι η ανεπάρκειες και οι δυσλειτουργίες της διοίκησης και του δημόσιου τομέα συνολικά.

Η Θεσσαλονίκη άλλωστε, ως η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στην Ελλάδα, έχει κάποια προβλήματα που έχει λύσει η Αθήνα και δεν έχουν άλλες μικρότερες πόλεις λόγω του μεγέθους τους.

Έτσι λοιπόν η Θεσσαλονίκη έχει έλλειψη χώρων πρασίνου και αναψυχής, μεγάλη ανεργία κυρίως στους νέους και ανεπάρκεια δικτύου δημόσιας συγκοινωνίας.

Συνοψίζοντας, σε όλους τους βασικούς τομείς, όπως, οικονομία, εργασία, υγεία και δημόσια διοίκηση, φαίνεται να είναι οι τομείς που υπάρχουν τα προβλήματα.

Στις εθνικές εκλογές είστε υποψήφιος στην Α’ Θεσσαλονίκης. Έχετε εγκατασταθεί στην συμπρωτεύουσα από το 1980 και γνωρίζετε πολύ καλά τα προτερήματα αλλά και τις αδυναμίες της. Ποια ζητήματα θεωρείτε ότι πρέπει να λυθούν άμεσα;

Τα προβλήματα της πόλης φαίνεται να είναι πολλά και μοιάζουν να διογκώνονται καθώς περνάει ο καιρός. Σημαντικό ρόλο έπαιξε η αύξηση του πληθυσμού και η επέκταση της πόλης σε νέες περιοχές. Πολλά από αυτά τα προβλήματα φαίνεται να τα αντιμετωπίζει με επιτυχία η τοπική αυτοδιοίκηση, αρκετά όμως μένουν άλυτα.

Προτεραιότητα θα έδινα στην ολοκλήρωση της κεντρικής γραμμής του μετρό, ένα πρόβλημα που έχει καταντήσει ανέκδοτο και εδώ μεγάλη είναι η ευθύνη των δύο τελευταίων κυβερνήσεων που έκαναν το θέμα μετρό, πεδίο άγονης αντιπαράθεσης μεταξύ τους και ψηφοθηρίας. Ποιος δεν θυμάται την σκηνοθετημένη επίσκεψη του Τσίπρα σε έναν μισοτελειωμένο σταθμό.

Σημαντική προτεραιότητα επίσης είναι η οικονομική ενίσχυση της πόλης και η ένταξη της στο ταμείο ανάκαμψης, με στόχο να τονωθούν οι επιχειρήσεις της πόλης και κύρια αυτές που μπορεί να προσφέρουν είτε στην κάλυψη εσωτερικών αναγκών είτε στην εξαγωγική δραστηριότητα.

Τέλος η περιβαλλοντική αναμόρφωση της πόλης με την συνέχιση και ολοκλήρωση έργων, όπως η διαμόρφωση παλαιών στρατοπέδων σε πάρκα, η διαμόρφωση του παραλιακού μετώπου κλπ

Ένας από τους στόχους του Νίκου Ανδρουλάκη είναι να φέρει και πάλι τη νεολαία κοντά στο ΠΑΣΟΚ. Πώς πιστεύετε ότι πρέπει να προσεγγίσει η Παράταξη και τα στελέχη της τη νέα γενιά;

Η νέα γενιά θέλει καταρχάς να ασχοληθούν μαζί της και να τις δώσουν λύσεις στα προβλήματα της, που δυστυχώς είναι αρκετά.

Είναι προφανές ότι για μας είναι σημαντικό και αφορά το μέλλον της χώρας, να προσφέρουμε στους νέους αυτά που ζητάνε.

Ο εκσυγχρονισμός της παιδείας, σε όλα τα επίπεδα της, με βάση τα σύγχρονα δεδομένα, προσαρμοσμένος στην ψηφιακή εποχή, στις ταχύτατες αλλαγές που συμβαίνουν και που οι νέοι έχουν ανάγκη και θέλουν να τις παρακολουθούν.

Η εκπαιδευτικές και εργασιακές προοπτικές, που να καλύπτουν τις ανάγκες τους και να συμβαδίζουν με τα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση και η εποχή της τεχνητής νοημοσύνης.

Η πρόταση και ο προσανατολισμός για έναν συνολικό εκσυγχρονισμό της χώρας, που θα ξεκινά από τις τοπικές κοινωνίες, σε συνεργασία με τους φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση και θα δημιουργεί φιλικό περιβάλλον για τους νέους. Τομείς όπως ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, η ψυχαγωγία, είναι πολύ σημαντικοί για τους νέους και μέλημα μας είναι να επενδύσουμε σε αυτούς.

Τέλος ένα σημαντικό θέμα που αφορά την νέα γενιά είναι αυτό της κατοικίας και η παράταξη μας έχει επεξεργαστεί ένα συγκροτημένο σχέδιο που θα χρηματοδοτηθεί από το ταμείο ανάκαμψης. Αυτό το σχέδιο αφορά τη δημιουργία ενός αποθέματος κατοικιών, είτε από ακίνητα του δημοσίου, είτε από ιδιωτικά ακίνητα τους, που δεν εκμεταλλεύονται οι ιδιοκτήτες τους, παροχή κινήτρων.

Είστε ένας καταξιωμένος επιστήμονας και γνωρίζετε ότι πολλοί νέοι συνάδελφοί σας έχουν φύγει τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό. Εκτιμάτε ότι μπορεί να δούμε νέους επιστήμονες να επιστρέφουν στην χώρα μας ή είναι ένα δύσκολο σενάριο;

Έχω προσωπική εμπειρία σε αυτό το θέμα, επειδή και εγώ ο ίδιος, είχα φύγει στο εξωτερικό, κυρίως για εκπαιδευτικούς και επαγγελματικούς λόγους και επέστρεψα μετά από αρκετά χρόνια παραμονής εκεί πέρα.

Το θέμα αυτό προφανώς και συνδέεται με το προηγούμενο θέμα, γιατί έχουν πολλά κοινά στη βάση τους.

Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι που οι νέοι επιστήμονες φεύγουν από την Ελλάδα είναι η αναζήτηση εργασίας, η επιστημονική και επαγγελματική τος εξέλιξη, οι καλύτερες συνθήκες ζωής και συνολικά οι καλύτερες προοπτικές που υπάρχουν σε ορισμένες χώρες του εξωτερικού.

Η επιστροφή των νέων αυτών κάποια στιγμή στη χώρα εξαρτάται και θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ικανοποίηση αυτών των ίδιων αναγκών για τους οποίους η νέοι φεύγουν από τη χώρα.

Στη βάση πάντα βρίσκεται η δυνατότητα για επαγγελματική αποκατάσταση, αλλά παράλληλα σημαντικό ρόλο παίζουν οι ικανοποίηση των επιστημονικών αναγκών, οι συνθήκες δουλειάς και οι γενικότερα οι συνθήκες ζωής στη χώρα.

Έτσι λοιπόν εμείς πιστεύουμε ότι η οικονομική ανάπτυξη που θα γίνει σε όφελος του συνόλου των πολιτών και όχι μόνο των οικονομικά ισχυρότερων ομίλων, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας για νέους επιστήμονες και θα βελτιώσει συνολικά τις επαγγελματικές τους προοπτικές. Παράλληλα ο εκσυγχρονισμός του διοίκησης και συνολικά του δημόσιου τομέα θα δημιουργήσει συνολικά ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την επιστροφή τους.

Είμαι επομένως αισιόδοξος ότι η πολιτική που προτείνουμε, συνολικά για τη χώρα θα αποτελέσει την βάση για να υπάρξουν κίνητρα, για την επιστροφή επιστημόνων στην Ελλάδα.

Θέλω να μου μιλήσετε και για τον Τομέα της Υγείας στην Ελλάδα που ξέρετε καλά. Ποιες παθογένειες αντιμετωπίζουν γιατροί και ασθενείς μέχρι σήμερα και πώς μπορεί να βρεθεί οριστική λύση στα προβλήματα που τις προκαλούν;

Η Ελλάδα έχει εθνικό σύστημα υγείας, το επονομαζόμενο ΕΣΥ, το οποίο ιδρύθηκε το 1983 από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα υπάρχουν και ιδιωτικές μονάδες υγείας, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν συμβάσεις παροχής υπηρεσιών υγείας, με το δημόσιο.

Το ΕΣΥ παρέχει πρωτοβάθμιες, δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας.

Η οικονομική κρίση και τα μνημόνια, είχαν σαν αποτέλεσμα την υποβάθμιση του ΕΣΥ, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε υποδομές και κάλυψη καθημερινών αναγκών.

Παρόλα αυτά, εργαλεία όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση που ξεκίνησε μετά το 2009 και που μείωσε την υπερβολική φαρμακευτική δαπάνη και η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων υγείας, ήταν θετικά βήματα.

Σήμερα μετά την πολύ σοβαρή υγειονομική κρίση με τον κορονοιό, που το μεγαλύτερο βάρος της το σήκωσαν γιατροί, νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό, υπάρχει μεγάλη ανάγκη για μια ποιοτική αναβάθμιση της υγείας.

Η σημερινή κυβέρνηση, αντίθετα με αυτή την ανάγκη, ακολούθησε τακτική ουσιαστικής υποβάθμισης, περιορίζοντας τους οικονομικούς πόρους, μειώνοντας το ιατρικό προσωπικό με το να μην αντικαθιστά τους γιατρούς που φεύγουν με νέους γιατρούς και παράλληλα μη δίνοντας καλύτερες προοπτικές στους ήδη υπάρχοντες. Το αποτέλεσμα είναι αυτή τη στιγμή το ΕΣΥ να είναι υποστελεχωμένο και σε ακριτικές περιοχές και ειδικά στα νησιά να υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις.

Προεκλογικά μόνο αυτή τη στιγμή παίρνει κάποια μέτρα δίνοντας κίνητρα, κάτω από το βάρος της λαϊκής δυσαρέσκειας. Παράλληλα ψήφισε ένα νομοσχέδιο, χωρίς καμία ουσιαστική διαβούλευση με τους φορείς των γιατρών και παρά την αντίθετη γνώμη τους σε βασικά άρθρα όπως το άρθρο 10 που επιτρέπει στους γιατρούς του ΕΣΥ να έχουν ιδιωτικά ιατρεία. Αυτό το μέτρο πέρα από το ότι θα επηρεάσει την λειτουργία των κλινικών του ΕΣΥ, δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό στους ιδιώτες γιατρούς, σε μια χώρα που έχει 65000 περίπου γιατρούς, που είναι 614 γιατροί ανά 100.000 κατοίκους, πολύ πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο που είναι 346, δηλαδή σχεδόν το μισό. Έχουμε υπερπαραγωγή γιατρών, ξοδεύουμε χρήματα για να τους εκπαιδεύσουμε και στη συνέχεια τους εξάγουμε έτοιμους στο εξωτερικό.

Το ΠΑΣΟΚ-KINAL, που δημιούργησε το ΕΣΥ, έχει οργανωμένο σχέδιο για την αναβάθμιση του, το οποίο περιλαμβάνει, την αύξηση της χρηματοδότησης, την πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για την κάλυψη των κενών, την αύξηση των αμοιβών με αναθεώρηση των μισθολογίων και την θέσπιση κινήτρων και την ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγειινά, την ολοήμερη λειτουργεία των χειρουργείων και επεμβατικών τομέων, την δημιουργία καινοτόμων μονάδων περίθαλψης εκτός νοσοκομείων και κέντρων αποκατάστασης και για τους νέους γιατρούς την αναμόρφωση του συστήματος για την απόκτηση ειδικότητας και την αύξηση των αποδοχών τους.

Τέλος, πολύ σημαντικό, την δημιουργία ενός ισχυρού, ενιαίου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας, υπό δημόσια εποπτεία και την αύξηση των δημόσιων δομών ψυχικής υγείας, με ένταξη στο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Keywords
θωμας, καρδια, για μας, ηλεκτρονική συνταγογράφηση, συμμετοχή, θεσσαλονικη, ΠΑΣΟΚ, ελλαδα, νεα δημοκρατια, συριζα, εκλογες, συγκοινωνιες, αθηνα, καιρος, μετρο, τσιπρας, νέα, λύση, ηλεκτρονική, κινηση στους δρομους, βιογραφικο, υπουργειο εσωτερικων, σταση εργασιας, ενιαιο μισθολογιο, ενιαιο μισθολογιο δημοσιων υπαλληλων, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, σχεδιο αθηνα, ητανε μια φορα, κομματα, αυτοδιοικηση, ηλεκτρονική συνταγογράφηση, συνταγογραφηση, οικονομικη κριση, χωρες, ηλεκτρονική, το θεμα, ακινητα, γνωμη, γνωση, εγκληματικοτητα, εργασια, εργαλεια, θεμα, νησια, οικονομια, σημερινη, τα νεα, υγεια, αδυναμια, αθλητισμος, αυξηση, αρθρα, αρθρο, αναζητηση εργασιας, ανεργια, ανεκδοτο, βρισκεται, γινει, γιατροι, δυνατοτητα, δημοσιο, δυστυχως, διοικηση, δωσει, δυναμικο, εγινε, εδινα, υπαρχει, ελλειψη, ενεργα, εξελιξη, εποχη, επιτυχια, εσωτερικων, ευθυνη, ζωη, ζωης, υπηρεσιες, θεσεις εργασιας, κυβερνηση, κυρια, λειτουργια, λύση, νεα γενια, νεολαια, ξερετε, παντα, οφελος, πεδιο, περιβαλλον, προβληματα, ρολο, συνεχεια, συμμετοχή, σχεδιο, τοπικη αυτοδιοικηση, ψηφιακη, βηματα, εθνικο, για μας, χωρα, ιατρικο, θεματα, θεσεις, θετικα, υγειας, θωμα, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα
Θωμάς Παπαδόπουλος,thomas papadopoulos