Θρίλερ οι εκλογές στη Γερμανία: Ο Μερτς πέφτει κάτω από το όριο επιβίωσης του 30%, «τσιμπάει» το AfD

Τρεις μέρες απομένουν για τις εκλογές στη Γερμανία και αναμένεται μια αναμέτρηση-θρίλερ και ένα αποτέλεσμα που θα κριθεί και από το πόσα κόμματα θα εισέλθουν στη Βουλή.

Μεγάλες ανατροπές παρατηρούνται καθώς ο «καγκελάριος εν αναμονή» Φρίντριχ Μερτς, χρειάζεται τουλάχιστον το 30% των ψήφων ή ακόμα καλύτερα, 30% συν κάτι, ενώ την ίδια στιγμή ανεβαίνει το ακροδεξιό AfD.

Σύμφωνα με γερμανικά δημοσιεύματα,

τις τελευταίες ημέρες υπάρχει κάποιος «προβληματισμός» ενόψει των κρίσιμων εκλογών στη Γερμανία καθώς οι Χριστιανοδημοκράτες του Φρίντριχ Μερτς δύσκολα υπερβαίνουν το «ασφαλές κατώφλι» του 30%, ενώ την ίδια στιγμή η ακροδεξιά «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις να «τσιμπάει» μία ή δύο μονάδες, πλησιάζοντας το 22%.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, το «30% συν κάτι» ήταν ανέκαθεν ο «σκληρός πυρήνας» της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU). Ακόμα και στις δύσκολες εκλογές του 2009, εν μέσω χρηματοπιστωτικής κρίσης και με τους αναλυτές να μιλούν για «ιταλοποίηση» του πολιτικού σκηνικού, η Άνγκελα Μέρκελ είχε καταφέρει να επανεκλεγεί καγκελάριος με 33,8%. Μπορεί να ήταν το χειρότερο ποσοστό των Χριστιανοδημοκρατών από το 1949, αλλά αποδείχθηκε αρκετό για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με το Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP).

Αντιθέτως, στις εκλογές του 2021 ο επιρρεπής στις γκάφες Άρμιν Λάσετ είχε οδηγήσει τους Χριστιανοδημοκράτες στα «ιστορικά χαμηλά» του 24,1% (απώλειες -8,8% σε σχέση με τις εκλογές του 2017). Γι’ αυτό άλλωστε απομακρύνθηκε από την ηγεσία του κόμματος μέσα σε λίγες ημέρες, με τον σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς να διαδέχεται τελικά τη Μέρκελ στην καγκελαρία.

Ο Μερτς προτιμά SPD

Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο ο Μερτς αγωνιά για το «μαγικό 30%» είναι ότι με ένα τέτοιο ποσοστό θα χρειαζόταν, κατά πάσα πιθανότητα, μόνο έναν κυβερνητικό εταίρο στα επόμενα τέσσερα χρόνια. Το είπε ξεκάθαρα σε πρόσφατο τηλεοπτικό ντιμπέιτ: «Στρατηγικός μου στόχος είναι να έχουμε ανοιχτές τουλάχιστον δύο επιλογές, αλλά τελικά να χρειαστούμε μόνο μία. Είτε τους Σοσιαλδημοκράτες, είτε τους Πράσινους». Πιο πιθανό σενάριο είναι μία νέα έκδοση, μετά την εποχή Μέρκελ, του «μεγάλου συνασπισμού» με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD).

Αλλά ο Μερτς, σε αντίθεση με τους ομοϊδεάτες του από το Λαϊκό Κόμμα (ÖVP) στην Αυστρία, είχε την προνοητικότητα να μην αποκλείσει προεκλογικά ούτε μία πιθανή μετεκλογική συμμαχία με τους Πράσινους.

Για το θέμα αυτό έφτασε ακόμα και στα όρια της σύγκρουσης με τον Μάρκους Ζέντερ, επικεφαλής του αδελφού κόμματος των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), ο οποίος αρχικά απέρριπτε κατηγορηματικά τη συνεργασία με τους Πράσινους, αλλά τις τελευταίες ημέρες δηλώνει με νόημα ότι απορρίπτει μία συνεργασία «με αυτούς τους Πράσινους».

Η τελευταία δημοσκόπηση

Σε δημοσκόπηση του ZDF τρεις ημέρες πριν τις εκλογές στη Γερμανία ο συνασπισμός CDU/CSU με επικεφαλής τον Φρίντριχ Μέρτς καταγράφεται στο 28% και η AfD στο 20%.

Ακολουθούν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) με 16% (+1), οι Πράσινοι με 14% (-1), η Αριστερά με 7% (+1) και οι Φιλελεύθεροι (FDP) με τη Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) με 4%, χωρίς μεταβολή στα ποσοστά τους.

Στο ερώτημα για απευθείας εκλογή καγκελάριου, ο υποψήφιος της Χριστιανικής Ένωσης, Φρίντριχ Μερτς προηγείται με 24% χωρίς μεταβολή, ενώ η υποψήφια της AfD, Αλίς Βάιντελ ακολουθεί με 21% (+1) και ο καγκελάριος, Όλαφ Σολτς (SPD) με τον υπουργό Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι) συγκεντρώνουν από 15%.

Δημοφιλέστερος πολιτικός παραμένει ο υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους (SPD), στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Μάρκους Ζέντερ (CSU) και στην τρίτη ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, Χέντρικ Βουστ (CDU).

Keywords
Τυχαία Θέματα
Θρίλερ, Γερμανία, Μερτς, AfD,thriler, germania, merts, AfD