Τι είναι το μυστηριώδες ρωμαϊκό αντικείμενο που βρέθηκε στη Βρετανία;

Μια ομάδα ερασιτεχνών αρχαιολόγων στη Βρετανία ανακάλυψε ένα μυστηριώδες ρωμαϊκό αντικείμενο του οποίου η χρήση παραμένει άγνωστη. Το δωδεκάεδρο αντικείμενο ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια μιας ερασιτεχνικής αρχαιολογικής ανασκαφής στο Norton Disney – από όπου κατάγονταν οι πρόγονοι του Γουόλτ Ντίσνεϊ.

Το αντικείμενο, το οποίο είναι ένα από τα 33 δωδεκάεδρα που έχουν βρεθεί στη Βρετανία, παρουσιάστηκε σε ένα πρόσφατο επεισόδιο της εκπομπής

Digging for Britain.

«Πρέπει να είναι ένα από τα σπουδαιότερα, πιο μυστηριώδη, αρχαιολογικά αντικείμενα που είχα ποτέ την ευκαιρία να δω από κοντά», είπε η παρουσιάστρια της εκπομπής Άλις Ρόμπερτς.

Σχολιάζοντας το ενδιαφέρον του κοινού για το εν λόγω αντικείμενο, πρόσθεσε: «Υπάρχουν τόσα πολλά μυστήρια στην αρχαιολογία που πρέπει να λυθούν. Το συντριπτικό εύρος των αντιδράσεων του κοινού σε αυτό δείχνει πόσο μπορούν αυτοί οι αρχαίοι γρίφοι να αιχμαλωτίσουν τη φαντασία μας».

Μετά την προβολή του επεισοδίου, πολλοί θεατές έσπευσαν να μοιραστούν τις θεωρίες τους σχετικά με τη χρήση του αντικειμένου.

«Υπάρχουν και άλλα μεγέθη δωδεκάεδρου, τα οποία θα μπορούσαν να είναι φορητά για να μεταφέρονται αν ο στρατός ήταν εν κινήσει», δήλωσε ο ιστορικός Δρ. Τζόναθαν Φόιλ, ο οποίος συμμετείχε στο ντοκιμαντέρ.

Ο Λι Χάρτφιλντ πρότεινε ότι επρόκειτο για ένα είδος παζλ, όπου ο παίκτης έπρεπε να ευθυγραμμίσει την μπάλα του σωστού μεγέθους με τη σωστή τρύπα.

«Αυτό που είναι πραγματικά εντυπωσιακό είναι ότι είναι όμορφα κατασκευασμένα και κανένα από αυτά δεν παρουσιάζει σημάδια φθοράς. Ωστόσο, δεν έχουν αριθμούς πάνω τους, ώστε να μπορείτε να τα ρίξετε ως ζάρια», είπε ο Δρ. Φόιλ.

Είπε ότι παρόλο που το τεχνούργημα μοιάζει με παζλ, το μέταλλο ήταν «αρκετά εύθραυστο» και θα έσπαγε.

«Είναι σαφές ότι τα πρόσεχαν αυτά τα αντικείμενα», πρόσθεσε.

Οι Ρωμαίοι αγαπούσαν τα μακαρόνια

Άλλοι θεατές σκέφτηκαν ότι το δωδεκάεδρο μπορεί να χρησίμευε ως όργανο μέτρησης. Ο Μπράιαν Τέρνερ πρότεινε ότι επρόκειτο για σφεντόνα. Ο Πολ Ρόμπερτς είπε ότι ήταν «προφανώς μια μεζούρα για τα μακαρόνια.

«Οι Ρωμαίοι λάτρευαν τα μακαρόνια, αλλά προφανώς ήταν εξίσου δύσκολο τότε όπως και σήμερα να υπολογίσεις ακριβώς πόσα πρέπει να μαγειρέψεις. Έχω μια σύγχρονη εκδοχή του, είναι πολύ πιο βολικό αλλά μάλλον όχι τόσο πολύτιμο», πρόσθεσε.

Ο Δρ. Φόιλ απάντησε ότι η ρωμαϊκή κατάκτηση της Βρετανίας θα είχε «κυλήσει πολύ πιο ομαλά» εάν μπορούσαν να μοιραστούν ένα πιάτο καρμπονάρα, αλλά τα μακαρόνια έγιναν βασικό συστατικό στην Ιταλία πολύ μετά την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Άλλοι εικάζουν πως πρόκειται για βαρίδι ψαρέματος ή μια συσκευή που χρησιμοποιείται στον τοκετό για τη μέτρηση της διαστολής του τραχήλου της μήτρας. Ο Ναίτζελ Μονκ εκτιμά ότι μπορεί να είναι κάποιο είδος εκπαιδευτικής συσκευής που χρησιμοποιούσαν οι Ρωμαίοι μαθηματικοί.

«Επίσης, μπορεί να ήταν απλώς ένα στολίδι», πρόσθεσε.

Ο Μάικλ Λιντς είπε ότι έμοιαζε με καυστήρα θυμιάματος για να διώχνει τις μυρωδιές – μια πρώιμη εκδοχή ενός σύγχρονου αποσμητικού χώρου.

Η Ρουθ Γκίλμπερτ πρότεινε ότι ήταν ένας διανομέας τροφής ή λιχουδιών για κατοικίδια ζώα.

«Υπάρχουν σύγχρονοι διανομείς λιχουδιών για σκύλους που μοιάζουν πολύ με αυτό – πρέπει να το παραδεχτώ» δήλωσε ο Δρ. Φόιλ.

«Έχω δει σύγχρονους διανομείς τροφής από καουτσούκ. Οπότε, αν αυτό είναι αλήθεια, θα έπρεπε να είχαν διεκδικήσει πνευματικά δικαιώματα» αστειεύτηκε.

Μια άλλη θεωρία είναι ότι πρόκειται για συσκευή που χρησιμοποιείτο για το πλέξιμο γαντιών καθώς διαθέτει διαφορετικές τρύπες για διαφορετικά μεγέθη δακτύλων. Ορισμένοι μάλιστα ανέβασαν βίντεο στο YouTube χρησιμοποιώντας ένα πλαστικό μοντέλο δωδεκάεδρου.

«Μπορείτε πράγματι να φτιάξετε ένα γάντι με αυτό, κάτι που οι άνθρωποι έχουν κάνει με ευφυΐα», δήλωσε ο Δρ. Φόιλ.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οι αρχαίοι Ρωμαίοι έπλεκαν. Αυτό ήρθε αιώνες μετά, σύμφωνα με τον επιστήμονα.

Κάποιοι πιστεύουν ότι το δωδεκάεδρο αντικείμενο ήταν κάποιου είδους ημερολόγιο γραφείου ή αστρονομική συσκευή. Θα μπορούσε για παράδειγμα να είναι ένα πρωτόγονο μέσο χαρτογράφησης του νυχτερινού ουρανού. Η Πόλα Ντούγκα πρότεινε ότι οι 12 όψεις αντιπροσώπευαν τους 12 μήνες, ενώ τα διαφορετικά σχέδια των όψεων αντιπροσώπευαν τις διαφορές μεταξύ των μηνών ή ενδεχομένως τις εποχές.

Ο Στιβ Χιλ πρότεινε ότι οι τρύπες διαφορετικού μεγέθους αντιπροσώπευαν τους διαφορετικούς μήνες και ότι οι Ρωμαίοι πρόσθεταν η αφαιρούσαν καλαμάκια για να δείξουν την ημερομηνία.

«Επειδή η μικρότερη τρύπα είναι τον Δεκέμβριο και η μεγαλύτερη τον Ιούνιο, μπορείς να ξέρεις πότε είναι οι μικρότερες και οι μεγαλύτερες μέρες», είπε.

«Πολύ πιο βολικό από το να κουβαλάς το Στόουνχεντζ μαζί σου» πρόσθεσε.

Τι πιστεύει ο Δρ. Φόιλ

«Νομίζω πως είναι μια συσκευή για τους αστερισμούς του ζωδιακού κύκλου», δήλωσε.

Εξηγώντας τη θεωρία του, ο παρουσιαστής είπε ότι οι Ρωμαίοι είχαν επηρεαστεί φέρει μαζί τους την κατανόηση του 12πλευρου σύμπαντος που περιέγραψε ο Πλάτωνας. Ωστόσο, πιστεύει ότι τα μυστηριώδη αντικείμενα κατασκευάστηκαν από «μια θαυμάσια κουλτούρα μεταλλοτεχνίας των Κελτών».

«Δεν τα βρίσκετε στη Μεσόγειο, στον πυρήνα της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, και δεν τα βρίσκετε στις μη κατακτημένες κελτικές χώρες. Νομίζω ότι οι Ρωμαίοι επηρέασαν τους ντόπιους τεχνίτες μετάλλων» πρόσθεσε.

Ένα δωδεκάεδρο που βρέθηκε στην Ελβετία το 1982 ανέγραφε επίσης τα ονόματα του ζωδιακού κύκλου σε κάθε μία από τις όψεις του. Τα μυστηριώδη αντικείμενα χρονολογούνται ήδη από τον 1ο αιώνα. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι πιθανώς συνδέονται με ρωμαϊκές τελετουργίες, αλλά δεν υπάρχουν αναφορές σε αυτά σε κανένα ρωμαϊκό κείμενο.

Ο Ρίτσαρντ Πάρκερ, γραμματέας της ομάδας ιστορίας και αρχαιολογίας του Νόρτον Ντίσνεϊ, δήλωσε ότι σκοπεύει να επιστρέψει στο σημείο της ανασκαφής αργότερα φέτος με την ελπίδα να φέρει στο φως περισσότερα στοιχεία.


 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Βρετανία,vretania