Τι συμβαίνει στον οργανισμό μας όταν έχουμε στρες;

Η καρδιά χτυπάει πιο γρήγορα: Όταν το στρες μας χτυπάει την πόρτα, εκλύονται οι ορμόνες του στρες, η αδρεναλίνη, η νοραδρεναλίνη και η κορτιζόλη, οι οποίες κάνουν την καρδιά μας να χτυπάει πιο δυνατά και πιο γρήγορα.

Αν το στρες είναι διαρκές και επίμονο, μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιαγγειακή νόσο, σκλήρυνση των αρτηριών κ.ο.κ.  Γενικά όταν επέρχεται το στρες, ενεργοποιείται η αντίδραση fight or flight του οργανισμού, που οδηγεί στην έκκριση κορτιζόλης και

άλλων ορμονών στο αίμα, που βοηθούν τον οργανισμό να ανταπεξέλθει σε όποια από τις δύο επιλογές επιλέξει: τη μάχη ή τη φυγή.

Αναπνέουμε πιο γρήγορα

Όταν στρεσάρονται, κάποιοι άνθρωποι μπορεί να αναπνέουν πιο γρήγορα από το φυσιολογικό, κάποιες φορές μάλιστα τόσο γρήγορα που μπορεί να ζαλιστούν ή και να λιποθυμήσουν. Αυτό είναι χειρότερο σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν ήδη πρόβλημα με την αναπνοή τους, λόγω πνευμονοπάθειας, άσθματος, ΧΑΠ και άλλων προβλημάτων υγείας.

Οι μύες τεντώνουν

Ολόκληρος ο οργανισμός ενεργοποιείται προκειμένου να σας προστατεύσει. Οι μύες τεντώνουν και χαλαρώνουν όταν το άγχος φύγει, αν όμως στρεσάρεστε συχνά, τότε οι μύες των ώμων και του λαιμού τεντώνουν, οδηγώντας σε πονοκεφάλους, ακόμη και ημικρανίες. Δοκιμάστε κάποια τεχνική χαλάρωσης όπως η γιόγκα.

Χάνετε τον ύπνο σας

Είναι συχνό φαινόμενο στους ανθρώπους που αγχώνονται, η έλλειψη ύπνου όμως θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Φροντίστε για την καλή υγιεινή του ύπνου.

Πέφτει το ανοσοποιητικό σας

Και μόνο η σκέψη ενός γεγονότος που σας στενοχώρησε ή σας νευρίασε μπορεί να ρίξει το ανοσοποιητικό σας. Το παρατεταμένο άγχος μπορεί να επιδράσει ακόμη περισσότερο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού σας συστήματος.

Πονάει το στομάχι σας

Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να αισθανθούν ναυτία ή και να κάνουν εμετό, αν νιώσουν άγχος. Σε περιπτώσεις παρατεταμένου άγχους μπορεί να εμφανιστούν προβλήματα στο γαστρεντερικό, όπως ευερέθιστο έντερο ή έλκος, δυσκοιλιότητα ή διάρροια.

Μπορεί να πάρετε βάρος

Συχνά το στρες μας κάνει να τρώμε περισσότερο ή να αναζητούμε τροφές πλούσιες σε λιπαρά και ζάχαρη, που ναι μεν μπορεί να συμβάλουν στη βελτίωση των συμπτωμάτων του στρες, αλλά δημιουργούν και τη διάθεση να φάτε ακόμη περισσότερο.

Σεξουαλική δυσλειτουργία

Η τεστοστερόνη που εκκρίνεται εξαιτίας του στρες, μπορεί να προκαλέσει διέγερση στους άνδρες, η κορτιζόλη όμως που εκκρίνεται στον οργανισμό στο χρόνιο ή παρατεταμένο στρες έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Μειώνει την επιθυμία τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Στις γυναίκες, το στρες και οι ορμόνες του μπορούν να επηρεάσουν και τον κύκλο τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα