Το ματωμένο μουντιάλ!

Σε λίγες μέρες αρχίζει στο Κατάρ αυτή η σπουδαία διοργάνωση, για την οποία έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 6.500 χιλιάδες εργάτες! Το χρήμα όμως έκλεισε τα μάτια και τα αυτιά…

Είναι άραγε αυτό το «μουντιάλ του αίματος» και μουντιάλ της παγωμάρας και της αδιαφορίας;

Λίγες μόνο μέρες πριν από τη σέντρα της μεγαλύτερης διοργάνωσης του ποδοσφαίρου και ουδείς ασχολείται! Δεν έχει καν δημιουργηθεί κλίμα αναμονής, όπως συνέβαινε όλα –μα όλα- τα προηγούμενα χρόνια.

Ένας σοβαρός λόγος είναι το γεγονός ότι πρώτη φορά εδώ και σχεδόν εκατό χρόνια, από το μακρινό 1930 στην Ουρουγουάη,

ένα Παγκόσμιο Κύπελλο γίνεται χειμώνα!

Το ατέλειωτο χρυσάφι του Κατάρ –αλλά και τα πολλά λαδώματα σε διάφορους κυρίους, όπως κυκλοφορεί ευρέως- έπεισαν τη FIFA να αναθέσει τη διοργάνωση σε μια χώρα στην οποία υπάρχουν έτσι κι αλλιώς πολλά προβλήματα.

Το ποδόσφαιρο μπήκε σε δεύτερη μοίρα μπροστά στο ατέλειωτο χρήμα. Αυτό σκέπασε κάθε ένσταση, κάθε ρίσκο, κάθε διαφωνία, κάθε επιφύλαξη. Μπας και θα μπορούσε να κατέβει σε… απεργία ο Μέσι και τα υπόλοιπα αστέρια που θα δούμε σε λίγες μέρες; Ή μήπως τους ρώτησε κανείς;

Τα μεγάλα κεφάλια αποφασίζουν, αδιαφορώντας για κάθε φωνή διαμαρτυρίας!

Κι υπήρξαν πολλές στη διάρκεια της αναμονής αυτού του ματωμένου μουντιάλ.

Γιατί ματωμένου; Για να γίνουν τα γήπεδα, διαστημόπλοια σε κάποιες περιπτώσεις, σκοτώθηκαν περισσότεροι από 6.500 χιλιάδες εργάτες! Μάλιστα λέγεται ότι ο αριθμός είναι υπερδιπλάσιος αλλά για ευνόητους λόγους δεν ανακοινώθηκε ο ακριβής αριθμός!

Και δεν οφείλονται όλοι αυτοί οι θάνατοι σε ατυχήματα στους χώρους εργασίας. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό θανάτων προήλθε από τις άθλιες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των εργατών, οι οποίοι είχαν πεταχτεί σαν… εμπορεύματα σε κοντέινερ, δουλεύοντας ατέλειωτες ώρες κάτω από πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ του αγγλικού Guardian αποκάλυψε ότι οι περισσότεροι νεκροί ήταν από την Ινδία (2.711 ψυχές!) κι ακολουθούν το Νεπάλ (1.641),  το Μπαγκλαντές (1.018), το Πακιστάν (824) και η Σρι Λάνκα (557).

Σαν να πέθαναν οι κάτοικοι μιας ολόκληρης πόλης!

Κάποιες αντιδράσεις ήταν πολύ χλιαρές μάλλον!

«Υπάρχει πραγματική έλλειψη σαφήνειας και διαφάνειας γύρω από αυτούς τους θανάτους. Υπάρχει ανάγκη για το Κατάρ να ενισχύσει τα επαγγελματικά του πρότυπα υγείας και ασφάλειας», δήλωσε η ερευνήτρια του Κόλπου για τη Διεθνή Αμνηστία ΜέιΡομάνος.

Ναι, τους κάνατε τη… μούρη κρέας!

Κι επιπλέον, ήρθαν τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα.

«Έχοντας λάβει πολύ αυστηρά μέτρα για την ασφάλεια και υγεία των εργατών, η συχνότητα των ατυχημάτων στις κατασκευές για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ είναι πολύ χαμηλή σε σχέση με άλλα αντίστοιχα πρότζεκτ σε όλο τον κόσμο», είπε εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας!

Ποιος να ασχοληθεί με αυτά όταν το χρήμα έπεσε σαν βροχή;

Η μικρότερη χώρα στην ιστορία του θεσμού που θα φιλοξενήσει το μουντιάλ –με την αμέσως επόμενη να είναι η Ελβετία που διοργάνωσε το Παγκόσμιο Κύπελλο το 1954– ξόδεψε έναν πακτωλό χρημάτων γιατί… έτσι ΕΠΡΕΠΕ!

Ξοδεύτηκε λοιπόν το ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟ ποσόν των 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη φιλοξενία του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αδιανόητο, ανατριχιαστικό! Θα μπορούσαν να σωθούν εκατοντάδες χιλιάδες, εκατομμύρια ανθρώπων! Και για να καταλάβει κανείς τα μεγέθη, αυτά τα χρήματα είναι είκοσι, δηλαδή σχεδόν 20 φορές περισσότερα από όσα είχε δαπανήσει η Ρωσία το 2018.

Μαζί με επτά ολοκαίνουργια γήπεδα –κάποια από αυτά κόβουν την ανάσα!- κατασκευάστηκαν ολόκληρες πόλεις για να σηκώσουν το βάρος της φιλοξενίας.

Κι επιπλέον πάρκα, δάση (!), σιντριβάνια, λίμνες! Το χρήμα μπορεί να πάει ακόμα και… χιόνι στην έρημο!

Και για να γίνουν όλα αυτά, ας πεθάνουν άνθρωποι! Τι σημασία έχει αν δημιουργήθηκε ένας εργασιακός μεσαίωνας;

Το χρήμα, όπως είπαμε, έρεε σαν βροχή αλλά ο βασικός μηνιαίος μισθός των εργατών ήταν 225 λίρες!

Οι αντιδράσεις λίγο πριν την έναρξη είναι πολύ μεγάλες αλλά… μακριά από το Κατάρ.

Μάλιστα στη Γερμανία, φίλαθλοι αλλά και αθλητές και αξιωματούχοι εκφράζουν δημόσια την οργή τους αλλά και την πρόθεσή τους να μποϊκοτάρουν το Παγκόσμιο Κύπελλο!

Κι υπάρχει και κάτι ακόμα. Οπαδοί της Μπάγερν  και της Ντόρτμουντ διαμαρτυρήθηκαν με πανό καλώντας τον κόσμο σε καθολική αδιαφορία για το Μουντιάλ! Μάλιστα κάποιοι ιδιοκτήτες παμπ δεν θα έχουν τηλεοράσεις για τους αγώνες! Κι αυτό δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στην ιστορία.

«Οι λόγοι είναι ηθικοί λόγω της χυδαίας καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα διενεργήθηκε και δημοσκόπηση από το Ινστιτούτο Infratest-dimap για λογαριασμό του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, όπου το 56% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν θα παρακολουθήσει κανέναν αγώνα, το 15% ότι θα παρακολουθήσει λιγότερους αγώνες και μόνο το 18% δήλωσε ότι δεν θα αλλάξει συμπεριφορά σε σχέση με τις προηγούμενες διοργανώσεις και θα παρακολουθήσει εξίσου πολλούς αγώνες.

Έφτασε λοιπόν το αιματοβαμμένο μουντιάλ. Θα ισχύσουν οι εξαγγελίες για αδιαφορία ή όλα θα γίνουν όπως πάντα στην πορεία των αγώνων;

Έτσι κι αλλιώς πάντως όλα θα είναι διαφορετικά…

Keywords
Τυχαία Θέματα