Το μέλλον των εμβολίων στη μετά COVID εποχή

Απάντηση σε αυτό το ερώτημα επεχείρησε να δώσει η επικεφαλής του τμήματος ανοσοποίησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Κάθριν Ο’ Μπράιεν, σε πρόσφατο βίντεο του οργανισμού. Σύμφωνα με τη Δρ Ο’ Μπράιεν, αυτή τη στιγμή η ανθρωπότητα έχει ανάγκη από εμβόλια σε δύο βασικές κατηγορίες:

Σε παθογόνα για τα οποία δεν διαθέτουμε καθόλου εμβόλια, όπως για παράδειγμα το εμβόλιο κατά του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού, του RSV, ενός ιού που προκαλεί σοβαρή αναπνευστική νόσο σε μικρά παιδιά και βρέφη, κατά του αιμολυτικού στρεπτόκοκκου της ομάδας Β, που προσβάλλει βρέφη προκαλώντας ακόμη και θάνατο,

αλλά και κατά του HIV.
Βελτιωμένα εμβόλια δεύτερης γενιάς σε νοσήματα, όπως η φυματίωση και ο κορονοϊός
Οι fast track διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στα εμβόλια κατά του κορονοϊού οφείλονται σε μια σειρά από παράγοντες:

Στο γεγονός ότι ολόκληρος ο κόσμος στράφηκε στην αναζήτηση ενός εμβολίου κατά του κορονοϊού, στο ότι υπήρχε απόλυτος συντονισμός και συνεργασία κάτι που δεν συμβαίνει συνήθως στην ανάπτυξη των εμβολίων, αλλά και στο ότι χρησιμοποιήθηκε υποδομή που είχε αναπτυχθεί για κλινικές μελέτες στην ανάπτυξη των εμβολίων κατά του κορονοϊού.

“Υπήρχε ένας στόχος τον οποίο όλοι προσπαθούσαν να κατακτήσουν. Δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι τα πράγματα θα κινηθούν εξίσου γρήγορα και με άλλα εμβόλια, ωστόσο πλέον γνωρίζουμε ότι κάποια βήματα μπορούν να κινούνται παράλληλα ή να συντομευθούν, μειώνοντας τον χρόνο, την προσπάθεια και την επένδυση που απαιτείται για να γίνουν διαθέσιμα τα εμβόλια”.

Ωστόσο, όπως τόνισε η Κάθριν Ο’ Μπράιεν, τα εμβόλια από μόνα τους δεν σώζουν ζωές, ο εμβολιασμός σώζει ζωές, επισημαίνοντας την ανάγκη όχι μόνο για την ανάπτυξη νέων εμβολίων, αλλά και για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης που συχνά συνοδεύει τις προσπάθειες εμβολιασμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα