Το σύνολο “Lumini e sombri” στο Αγρόκτημα Μελεαγρίς

Ο ζωηρός χαρακτήρας της μεσογειακής ιταλικής ιδιοσυγκρασίας έδωσε νέα πνοή και φαντασία στο γερμανικό μπαρόκ.

Το σύνολο Lumini e sombri (Μαρία Κολέτου, φλάουτο με ράμφος / Βασίλης Σούκας, μπαρόκ βιολί / Fabiola Ojeda, μπαρόκ βιολοντσέλο / Κατερίνα Κτώνα, τσέμπαλο) θα παρουσιάσει μία συναυλία με κοντσέρτα του Antonio Vivaldi και σονάτες του Georg Phillip Telemann.

Οι τέσσερις καταξιωμένοι μουσικοί θα παίξουν σε όργανα εποχής και με ιστορικό χόρδισμα σημαντικά χαμηλότερο σε Hz του μοντέρνου χορδίσματος μεταφέροντας

μας νοερά στην ατμόσφαιρα του 17ου και 18ου αιώνα.

Το Αγρόκτημα Μελεαγρίς θα είναι ανοικτό μια ώρα πριν την έναρξη της συναυλίας για να καλωσορίσει όποιον θέλει να το επισκεφθεί νωρίτερα. Μετά την εκδήλωση θα προσφερθούν εδέσματα και κρασί από το τοπικό οινοποιείο «ΕΥΟΙΝΟΣ».

Πρόγραμμα

Antonio Vivaldi (1678-1741): Κονσέρτο a4 (RV 100) σε φα μείζονα, για φλάουτο με ράμφος, μπαρόκ βιολί, μπαρόκ βιολοντσέλο και μπάσο κοντίνουο.
Allegro
Largo
Allegro

Johann Caspar Ferdinand Fischer (1662- 1746): Chaconne από την σουίτα «Ευτέρπη» για σόλο τσέμπαλο.

Georg Phillip Telemann (1681- 1767): Τρίο σε φα μείζονα, για φλάουτο με ράμφος, μπαρόκ βιολοντσέλο και μπάσο κοντίνουο.
Vivace
Mesto
Allegro

Antonio Vivaldi (1678-1741): «Μάντσεστερ» Σονάτα αρ 2 (RV 12) σε ρε ελάσσονα, για μπαρόκ βιολί και μπάσο κοντίνουο

Georg Phillip Telemann (1681- 1767): Σονάτα a3 σε ρε ελάσσονα, για φλάουτο με ράμφος, μπαρόκ βιολί και μπάσο κοντίνουο.
Allegro
Adagio
Allegro
Presto

Βιογραφικά

Μαρία Κολέτου / φλάουτο με ράμφος

Η Μαρία Κολέτου γεννήθηκε στις Σέρρες. Σε ηλικία 6 ετών αρχίζει τις σπουδές φλάουτου με ράμφος στην τάξη του Κωστή Παπάζογλου στο Δημοτικό Ωδείο Κατερίνης.

Το 1996 εισάγεται στο «Σολιστικό» καθώς και στο «Παιδαγωγικό» Τμήμα του Πανεπιστημίου Μουσικής και Υποκριτικής Τέχνης του Graz (Universitaet fuer Musik und Darstellende Kunst Graz ) της Αυστρίας στην τάξη φλάουτου με ράμφος του Prof. Robert Unger. Τον Ιούνιο του 2001 απέκτησε και από τα δύο τμήματα τους ακαδημαϊκούς τίτλους “Bachelor of Art” με την Prof. Ivonne Luisi-Weichsel και με “Άριστα παμψηφεί”. Συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στο «Σολιστικό» Τμήμα και το 2006 έλαβε τον ακαδημαϊκό τίτλο “Master of Art” (Magistra Artium) και πάλι με “Άριστα παμψηφεί”. Παράλληλα φοιτά στο «Σολιστικό» και στο «Παιδαγωγικό» τμήμα του ίδιου Πανεπιστημίου στη τάξη Φαγκότου της Prof. Kristina Faludy. Τον Ιούνιο του 2004 απέκτησε και από τα δύο τμήματα τους ακαδημαϊκούς τίτλους “Bachelor of Art” με «Άριστα παμψηφεί». Τον Ιούνιο του 2007 αποκτά και έναν δεύτερο ακαδημαϊκό τίτλο “Master of Art” (Magistra Artium) στο φαγκότο.

Έλαβε μέρος ως φαγκοτίστα σε σεμινάρια ορχήστρας στο “Collegium Musicum Internationale Sommer¬akademie” του Pommersfelden, και σε σεμινάρια φαγκότου με τους Hartmann και Callois στη Γερμανία ,Tomej στην Αυστρία και Alberti στην Ιταλία.

Παρακολούθησε επίσης σεμινάρια φλάουτου με ράμφος με τους Luisi, Han Tol, Bletzinger και Braun στην Αυστρία.Το καλοκαίρι του 2012 έλαβε μέρος στα σεμινάρια των Peter Thalheimer, Lorenzo Cavasanti και Agnes Blanche Marc στο Bolzano και στο Brunneck της Ιταλίας. Παράλληλα στο τελευταίο σεμινάριο παρακολούθησε μαθήματα μπαρόκ φαγκότου με την Donna Agrell .

Έχει συνεργαστεί με το Ergon ensemble, την Εθνική Λυρική Σκηνή , την Συμφωνική Ορχήστρα και με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της Ε.Ρ.Τ, την Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών και την Καμεράτα Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής .

Έχει διδάξει φλάουτο με ράμφος στο «Σύγχρονο Κορινθιακό Ωδείο», στο «Ωδείο Νικόλαος Μάντζαρος» καθώς και στην «Ελληνογερμανική Αγωγή». Από το 2008 μέχρι το 2020 δίδαξε φαγκότο και φλάουτο με ράμφος στο Μουσικό Γυμνάσιο- Λύκειο της Παλλήνης.

Είναι υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος μουσικών σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, κάτοχος της επάρκειας της Γερμανικής Γλώσσας , του Diploma στην Ιταλική Γλώσσα και του Lower στην Αγγλική Γλώσσα.

Σήμερα διδάσκει φλάουτο με ράμφος και φαγκότο στο «Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο Athenaeum». Είναι μόνιμο μέλος στην Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων.

Βασίλης Σούκας / μπαρόκ βιολί

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1993 και ξεκίνησε βιολί στην ηλικία των 5 ετών, όντας μέλος μουσικής οικογενείας με παράδοση γενεών στην ελληνική μουσική. Το 2012 πήρε δίπλωμα βιολιού από το Δημοτικό Ωδείο Πετρούπολης με Άριστα παμψηφεί και Α’ βραβείο, με δάσκαλο το Νίκο Δεσποτόπουλο. Η διετής καθοδήγηση και διδασκαλία τού Σίμου Παπάνα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην μετέπειτα πορεία του και τον εισήγαγε στην μπαρόκ μουσική. Το 2016 ολοκλήρωσε τις πτυχιακές του σπουδές (Bachelor) στην Ακαδημία Sibelius τού Πανεπιστημίου Τεχνών τού Ελσίνκι στη Φινλανδία υπό τη διδασκαλία τού Pekka Kauppinen και τής Minna Kangas στο μοντέρνο και μπαρόκ βιολί αντίστοιχα. Έχει λάβει μέρος σε πολλές συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει συμμετάσχει ως εξάρχων στην Ελληνοτουρκική Ορχήστρα Νέων (GTYO) και την Camerata junior τού Συλλόγου ‘’Οι Φίλοι τής Μουσικής’’, στην οποία ήταν και βοηθός διδασκαλίας την περίοδο 2017-2019. Από το 2014 έως το 2016 διετέλεσε ως μέλος τής Kirkkonummi Chamber Music Orchestra (Φινλανδία), έχοντας επίσης συνεργαστεί με την Helsinki Baroque Orchestra και Sinfonieta Lentua (Φινλανδία-Ρωσία). Το επαγγελματικό του ντεμπούτο ως σολίστ έκανε τον Οκτώβρη τού 2016 στη Φινλανδία, ερμηνεύοντας το 1ο κοντσέρτο για βιολί τού Παγκανίνι με την Kirkkonummi Chamber Music Orchestra. Ο Βασίλης είναι μόνιμο μέλος τής Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών από το 2017 και ιδρυτικό μέλος τού “Aenaon Quartet” τής ΚΟΑ και τού συνόλου μπαρόκ μουσικής “NYX trio”.

Έχει λάβει μέρος σε σεμινάρια βιολιού και μουσικής δωματίου με τους: Λεωνίδας Καβάκος, llya Gringolts, Yuri Zhislin, Δημήτρης Σέμσης, Σίμος Παπάνας, Χρήστος Κανέτης, Olivier Charlier, Yair Kless, Sirkka-Liisa Kaakinen, Martti Rautio και Herwig Zack.

Fabiola Ojeda / μπαρόκ βιολοντσέλο

Η Χιλιανή τσελίστα Fabiola Ojeda είναι μία πολύπλευρη καλλιτέχνης και καθηγήτρια βιολοντσέλου. Σπούδασε στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Άτλαντας (Η.Π.Α) Ήταν μαθήτρια του Καθηγητή Marcio Carneiro στο Πανεπιστήμιο Μουσικής του Detmold (Γερμανια) και είναι απόφοιτος του Μουσικού Πανεπιστημίου Muenster, όπου εργάστηκε ως βοηθός του καθηγητή Matias de Oliveira Pinto καθώς και στο Julius Stern Institut στο Βερολίνο. Επίσης έλαβε μόνιμη θέση καθηγήτριας στην Σχολή Μουσικής και Τέχνης στο Bielefeld.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας Columbus (GA) και στην Γερμανία της Συμφωνική Ορχήστρα του Θεάτρου Muenster.

Η Fabiola έχει λάβει 1ο βραβείο για νέους καλλιτέχνες στον διαγωνισμό βιολοντσέλου της κοινότητας στην Ατλάντα και βραβεύτηκε επίσης από τον “Yehudi Menuhi Live Music Now” στην Γερμανία.

Από το 2009 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και εργάστηκε στην Εθνική Λυρική Σκηνή, ως πρώτο τσέλο της Παιδική Σκηνής. Συνεργάστηκε σε συναυλίες και ηχογραφήσεις με την Καμεράτα Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής καθώς και με τους έλληνες συνθέτες Νίκος Μαμαγκάκης, Νίκος Κυπουργός, Γιώργος Κουρουπός και Θεόδωρος Αντωνίου.

Έχει παρακολουθήσει “Master Class” με τους καθηγητές Anatoly Krastev, Maria Kliegel, Collin Carr, Antonio Meneses και Jaap ter Linden.

H Fabiola διδάσκει στο Ωδείο Κοδαλγ.

Κατερίνα Κτώνα / τσέμπαλο

Τσεμπαλίστα και πιανίστα. Απόφοιτος του Ωδείου Αθηνών (Α’ βραβείο πιάνου) και αριστούχος της Ανωτάτης Κρατικής Σχολής του Μονάχου( Σχολή τσέμπαλου).

Παρακολούθησε σεμινάρια στο τσέμπαλο με τους Kenneth Gilbert και Ton Koopman.

Είναι ιδρυτικό μέλος του ελληνικού συνόλου μπαρόκ SINFONIA και του CANTO SOAVE.

Έχει συνεργαστεί με τις ορχήστρες Καμεράτα , Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Ορχήστρα των Χρωμάτων. Έχει συνεργαστεί επανειλημμένα με τον οργανίστα Nicolas Kynaston παρουσιάζοντας έργα για τσέμπαλο και εκκλησιαστικό όργανο.

Έχει παρουσιάσει σε πρώτες εκτελέσεις στην Ελλάδα έργα του 20ού αιώνα των N.Gorecki, H.Cowell, Γ. Κουμεντάκη, Δ.Αρύβα.

Έχει ηχογραφήσει για το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας (ρεσιτάλ, εκπαιδευτικές εκπομπές).

Στα ρεσιτάλ της επιδιώκει μεγαλύτερη επικοινωνία με το κοινό αναλύοντας τα έργα τα οποία πρόκειται να ερμηνεύσει: Ιόνιο Πανεπιστήμιο-Κέρκυρα (2007), Μουσείο Κεραμεικής Τέχνης- Αθήνα (2012), Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο- Αθήνα (2012). Αγγλικανική εκκλησία στην Αθήνα: Πρώτη επίσημη παρουσίαση του Livre d’orgue de Montréal (Μάρτιος 2017) Πρώτη ελληνική παρουσίαση του συνθέτη Johann Gottlieb Goldberg (Ιούνιος 2018).

Το 2018 ηχογράφησε για την FM records (CANTO SOAVE: “Vita segreta, Musica segreta”)

Στο διάστημα 2019-2023 αναπτύσσει μεγάλη και ποικίλη δραστηριότητα:

Τον Νοέμβριο 2019 έπαιξε το 5ο Βραδεμβούργιο του J.S.Bach συμπράτοντας με τους μουσικούς της Camerata Philomusica υπό την διεύθυνση του μαέστρου Φοίβου Παπαδόπουλου.

Τον Ιούλιο 2022 στο πλαίσιο εκδήλωσης για τον διάσημο κομίστα της εποχής μας Milo Manara , παρουσίασε στην Zivasart Gallery ένα πρωτότυπο ρεσιτάλ τσέμπαλου με τον τίτλο Maestri Italiani, συνδυάζοντας έργα ιταλών συνθετών του 17ου αιώνα με την μουσική από επιλεγμένες κινηματογραφικές επιτυχίες του συνθέτη Nino Rota.

Τον Φεβρουάριο 2023 ρεσιτάλ τσέμπαλου στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας, με επιλεγμένη μουσική και αποσπάσματα από την ελληνική και ξένη ποίηση.

Τον Απρίλιο 2023 ερμήνευσε το κοντσέρτο του Philip Glass για τσέμπαλο και ορχήστρα, με την Camerata Philomusica και μαέστρο τον Φοίβο Παπαδόπουλο.

Τον Απρίλιο 2023 συνεργάστηκε με τους Βασίλη Σούκα και Έφη Μηνακούλη ερμηνεύοντας έργα των Heinrich von Biber και Johann C. Bach στην Γερμανική Εκκλησία.

Τον Ιούλιο 2023 έλαβε μέρος με το Canto Soave στο φεστιβάλ Musifanto στην Σίφνο παίζοντας σπινέτα και κέλτικη άρπα.

Τον Σεπτέμβριο 2023 έλαβε μέρος στο Athens Baroque Festival.

Διδάσκει τσέμπαλο στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας.

INFO

Εισιτήρια:

https://www.ticketservices.gr διαδικτυακά, δια ζώσης από τα εκδοτήρια εισιτηρίων της ticket servicesΤην ημέρα της εκδήλωσης στην είσοδο του αγροκτήματος από τις 7:30.00μ.μ. και μετάΤιμές : 20 € κανονικό, 12€ μειωμένο (φοιτητές, άνεργοι, ΑΜΕΑ)Είσοδος ελεύθερη κάτω των 13 ετών

Παροχές:

Δωρεάν χώρος στάθμευσης έξω από το αγρόκτημαΕύκολη πρόσβαση για ΑΜΕΑ

Πηγή: ertnews.gr

Keywords
ωδείο φίλιππος νάκας, νέα, σερρες, καλοκαιρι, ensemble, αθηνα, bachelor, ελλαδα, junior, music, orchestra, κοα, γερμανια, live, nino, rota, glass, athens, festival, https, ticket, ρια αντωνιου, νικος παπαζογλου, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, κερκυρα, φιλιππος νακας, ωδείο φίλιππος νάκας, εθνικη λυρικη σκηνη, βερολινο, γερμανια, εθνικη, ιονιο πανεπιστημιο, ιονιο, ιταλια, λυρικη σκηνη, μουσικη, πλαισιο, προγραμμα, ωρα, music, αυστρια, αρπα, ατμοσφαιρα, γλωσσα, δευτερο, διαστημα, διευθυνση, διπλωμα, εκκλησια, ελσινκι, εργα, επικοινωνια, ετων, ηλικια, ηνωμενες πολιτειες, ιστορικο, κοα, κρασι, κρατικο, λεωνιδας, λυκειο, λυρικη, μαεστρο, μαρια, νικο, ποιηση, οντας, ορχηστρα των χρωματων, παπαζογλου, παρουσιαση, πνοη, πτυχιακες, ραμφος, ρεσιταλ, ρολο, σεμιναρια, σιφνο, σουιτα, τμημα, φαντασια, φεστιβαλ, φινλανδια, φλαουτο, χρηστος, ωδειο, βιολι, athens, δημητρης, ensemble, εθνικο, festival, φιλοι, glass, junior, nino, orchestra, οργανα, ορχηστρα, rota, σκηνη, σονατα, ticket, βοηθος, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα
“Lumini, Αγρόκτημα Μελεαγρίς,“Lumini, agroktima meleagris