Τραπ μουσική: Γιατί είναι τόσο δημοφιλής στους εφήβους; Τι μπορεί να προκαλέσει;

Πολλοί έφηβοι βρίσκουν διέξοδο στη μουσική.

Σε αυτή την περίοδο η μουσική βοηθά τους εφήβους να χαλαρώσουν, να εκφραστούν και να εκτονωθούν. “Έρευνες που έχουν γίνει σχετικά με την επίδραση της μουσικής στη συμπεριφορά των εφήβων, έχουν δείξει, ότι τους βοηθά να αποκτήσουν μια ταυτότητα και να ενταχθούν σε συγκεκριμένες ομάδες”, σημειώνει η ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια κυρία Δήμητρα Σφήκα.

Και οι στίχοι μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στους εφήβους, επισημαίνει η ψυχολόγος. “Τα παιδιά επηρεάζονται κοινωνικά από τη μουσική που ακούν τακτικά. Η βίαιη μουσική μπορεί να επηρεάσει

τους εφήβους να υιοθετήσουν αυτό το είδος συμπεριφοράς”, σημειώνει.

Στην Ελλάδα το κίνημα της τραπ μουσικής αναδύθηκε το 2019, με τους πρωτοεμφανιζόμενους τότε τράπερς να γίνονται δεκτοί, σε κλίμα ενθουσιασμού, από το νεανικό κοινό της χιπ-χοπ σκηνής. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η μουσική χιπ χοπ αναπτύχθηκε σε υποβαθμισμένες περιοχές των ΗΠΑ, όπως το Μπρονξ στη Νέα Υόρκη και σε άλλες μεγάλες πόλεις όπου υπήρχε μεγάλη ανεργία και φτώχεια. Παρομοίως, και η trap μουσική γεννήθηκε στον Νότο των Ηνωμένων Πολιτειών στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και πήρε το όνομά της από τα trap houses, δηλαδή τα σημεία παρασκευής και πώλησης ναρκωτικών ουσιών.

“Παρότι, όμως προήλθε από το κοινωνικό περιθώριο, σήμερα η τραπ είναι με διαφορά το δημοφιλέστερο και εμπορικότερο μουσικό είδος παγκοσμίως. Σε μεγάλο βαθμό μάλιστα, δεν παράγεται πια από φτωχούς και περιθωριοποιημένους ούτε βέβαια απευθύνεται αποκλειστικά σε αυτούς”, εξηγεί η κυρία Σφήκα.

Οι κίνδυνοι

Ποιοι είναι όμως οι κίνδυνοι αυτής της επικράτησης της τραπ μουσικής; “Η τραπ κυριαρχεί και η θεματολογία της φαίνεται να ανησυχεί τις μεγαλύτερες γενιές. Ο καθημερινός λόγος των εφήβων δανείζεται από την αργκό εκφράσεις που θα μπορούσαν προηγουμένως να θεωρηθούν χυδαίες και μέσω της τραπ έχουν «κανονικοποιηθεί». Η τραπ από τη μια μεριά ωθεί τα παιδιά να αντιληφθούν, ότι ο συνδυασμός της έλλειψης ίσων ευκαιριών και της υπερβολικής έμφασης που δίνουν οι σύγχρονες κοινωνίες στα υλικά αγαθά είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που οδηγεί τα άτομα σε παρεκκλίνουσα, αυτοκαταστροφική συμπεριφορά. Η μουσική της τραπ δεν εξυπηρετεί μόνο την ψυχαγωγία, αλλά γίνεται όπλο και συνάμα εργαλείο έκφρασης στα χέρια των μειονοτήτων. Η τραπ δημιουργήθηκε για να εκφράζει κοινωνικά θέματα που αποτελούν ταμπού, που σοκάρουν, αλλά που εκούσια αγνοούνται.

Από την άλλη μεριά, η τραπ, σε μεγάλο βαθμό, ανάγει το χρήμα, τη διακίνηση ναρκωτικών, την κατοχή όπλων και την εκπόρνευση γυναικών. Οι γυναίκες δεν είναι τίποτε άλλο από ένα κομμάτι κρέας που εξαγοράζονται προκειμένου να ζήσουν μια εύκολη ζωή μέσα στο χρήμα”, υπογραμμίζει η κυρία Σφήκα αναγνωρίζοντας ένα οξύμωρο σχήμα: Την ίδια ώρα που η γυναίκα διεκδικεί τη θέση της, τολμάει να μιλήσει για την όποια κακοποίηση έχει δεχτεί μέσα από κινήματα όπως το #metoo, διασκεδάζει με ένα είδος μουσικής που θέλει τη γυναίκα ένα κομμάτι κρέας προς ικανοποίηση των σεξουαλικών ορέξεων των παρτενέρ τους.

Οι αντιδράσεις

“Το ευρύ κύμα αντιδράσεων, προερχόμενο κυρίως από τους ωριμότερους, είναι αναμενόμενο. Είναι η μουσική, όμως, που προκαλεί την παρατηρούμενη «σήψη» των ηθών; Μήπως η συγκεκριμένη θεματολογία πουλάει, γιατί αντικατοπτρίζει το σύγχρονο αξιακό σύστημα;

Αν το σκεφτούμε λίγο παραπάνω, η σύγχρονη τραπ απλώς φυσικοποιεί κάτι που υφίστατο πάντοτε στις αντιλήψεις της κοινής γνώμης. Όταν έχεις χρήματα, όπως και να τα έχεις αποκτήσει, είσαι άξιος αποδέκτης θαυμασμού και σεβασμού.

Φυσικά, είναι αστείο να λέμε ότι η κοινωνία μας, σάπια σε πολλά της κομμάτια, κινδυνεύει από την trap μουσική. Δεν πρόκειται περί εχθρού της, αλλά περί καθρέφτη της, μάλλον”, σημειώνει η κυρία Σφήκα.

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς

“Δεν χρειάζεται οι γονείς να κάνουν διαλέξεις στο έφηβο παιδί τους για το πώς το επηρεάζει η μουσική. Το πιο πιθανό είναι να μη δώσει σημασία και να σταματήσει οποιαδήποτε συζήτηση θεωρώντας τον ενήλικο άσχετο.

Αντίθετα, ο γονέας χρειάζεται να ακούει μαζί την αγαπημένη μουσική του παιδιού του και να μιλήσει γι΄ αυτή. Για παράδειγμα επειδή πολλά τραγούδια της τραπ μουσικής μιλάνε με μεγάλη ασέβεια για τις γυναίκες -χρειάζεται να του εξηγήσει ότι είναι απαράδεκτο να μιλάμε με αυτόν τον τρόπο στις γυναίκες ακόμα και αν πρόκειται για στίχο τραγουδιού.

Οι γονείς χρειάζεται να αφιερώνουν χρόνο στο παιδί τους στη διαπαιδαγώγησή του και την ανατροφή του και να μην του «πετάνε» ένα κινητό από μικρή ηλικία για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο.

Ας μην ξεχνάμε ότι αρκετά rock συγκροτήματα τη δεκαετία του ‘70 είχαν συνδέσει το όνομά τους με τη χρήση ναρκωτικών, αλλά όσοι άκουγαν ροκ μουσική δεν έγιναν ναρκομανείς”, καταλήγει η κυρία Σφήκα.

Keywords
Τυχαία Θέματα